Ženski kutak » Diskusije


Kako rešavati probleme sa svekrvama?

  • Član
    23. мај 2015.

    Napetosti između snaje i svekrve normalna su pojava, ali ti problemi se lako mogu rešiti i evo nekoliko saveta kako to učiniti
    Prijatelje uvek možete odabrati, ali od porodice ne možete pobeći. Napetosti između snaje i svekrve normalna su pojava u svakoj porodici. No, to ne znači da se problemi ne mogu rešiti i evo nekoliko saveta kako to učiniti


    Prigovori svekrve
    Klasična priča oko kritikovanja vaših postupaka pred svima. Njegovi roditelji nisu zadovoljni kako ste uredili svoj dnevni boravak jer to njima i nisu neke boje, a vi ćete to sve posle opet prepričati suprugu. Loše! Suprug nije kriv što oni imaju potrebu komentarisati svaku vašu odluku i ako vam nešto smeta recite njima direktno. Psiholog i porodična savetnica Terri Apter za Real Simple kaže da iskreno kažete šta vam smeta. Ako vi recimo na drugačiji način kuvate određeno jelo, a svekrva smatra da je njen način zdraviji, recite da se s tim ne slažete i da su takvi komentari nepotrebni. Pre nego joj ljutito kažete svoje mišljenje nemojte smetnuti s uma da ona možda uopšte nije svesna svojih postupaka niti da vas njeni komentari vređaju. Stoga razgovor započnite obzirno i bez ljutnje.


    Kada stižu unuci?
    Vas to možda jako nervira, ali probajte shvatiti da se oni jako vesele ulogama bake i dede. Tu ne možete ništa i nemojte se nervirati već im recite da znate za njihovu želju te ćete svi biti srećni kada za to dođe trenutak.


    Kako tretiraju supruga
    Ponekad majke svoju decu tretiraju kao da su još uvek maleni, čak i kada su se odselili i imaju svoju porodicu. U tom slučaju verovatno vam smeta što svekrva supruga zove na ručak iako zna da ste upravo jeli. Psiholog Pauline Wallin kaže kako problemi najčešće iskrsnu kada je jedna osoba u porodici jako nametljiva, a druga osetljiva. Dakle, većini žena smeta kada svekrve previše tetoše svoje sinove iako više ne žive zajedno. Bez obzira što svekrva možda preteruje, razmislite zašto vam toliko smeta, osećate li se ugroženom zbog toga? Taj strah možete izgubiti ako shvatite da se svekrva jednako boji gubitka odnosa i veze sa svojim sinom pa ponekad preteruje. Svoje osećaje podelite sa suprugom jer nekad i on može uskočiti te preduhitriti nepoželjni problem.


    Roditelji se ne slažu
    Ako se vaši i njegovi roditelji ne slažu, nemojte forsirati zajednička okupljanja i druženja. Svako neka porazgovara sa svojim roditeljima i recite da razumete da nikada neće biti dobri prijatelji međusobno, ali da to nije nikakav problem. Bez obzira što se ne slažu, mogu biti dovoljno civilizovani u situacijama kada se moraju videti, na većim okupljanjima i proslavama.


    Saveti o vaspitanju dece
    Neizbežni su, samo je pitanje koliko su česti i koliko vam mogu koristiti. Na svaki savet koji vam kažu možete reagovati rečenicom: "Hvala, dobra ideja". Na taj način se ne obavezujete da ćete tako i napraviti, a nikoga nećete uvrediti. Takođe razmislite o svakom savetu jer neki sigurno imaju smisla. Nemojte ih odbaciti zašto su od svekra i svekrve i razmislite kako bi reagovali da ih kaže dobra prijateljica.


    Ne poštuju vaša pravila
    Bake i dede često ne poštuju postavljena pravila oko vaspitanja dece i tu se najčešće događaju neugodne situacije. Ako ne poštuju vaša pravila i drugačije tretiraju decu, svekar i svekrva ili vaši roditelji šalju poruku da znaju bolje, a to potkopava vaš autoritet. Možda će vas poslušati ako im detaljno objasnite zašto postoje pravila i na koji su način najbolja za decu. U fokus stavite interes i brigu za decu. U rigoroznim situacijama preostaje vam naznaka da ubuduće neće provoditi toliko vremena s unucima.


    Podele oko praznika i odmora
    Još jedan problem koji se često javlja je podela kod koga ćete provesti praznike ili ići na odmor ako ne živite u istim gradovima. Uz dogovor sa suprugom jednostavno započnite sa svojim običajima pa se ni jedna strana neće ljutiti ako odlučite ostati kod kuće za uskrsni doručak. Odlučite li se za okupljanje porodice u svojoj kući, bez griže savesti postavite svoje uslove. Lepo je ako se želite držati nekih njihovih običaja, ali nije nužno ako su vaši drugačiji.



    Izvor: bebac.com