Ženski kutak » Diskusije


Mala crna haljina

  • Član
    12. мај 2015.

    Saveti stručnjaka Odaberite kroj male crne haljine


    Koktel haljina za svaku figuru


    Sve je počelo kada je Koko Šanel 1926. dizajnirala prvu malu crnu haljinu, za koju je modni magazin „Vog“ odmah predvideo da će postati „uniforma svih žena sa dobrim ukusom“. Evo nekoliko modernih varijanti od kojih je svaka prilagođena određenom tipu građe.

    Sušta elegancija: Haljina na preklop od viskoze pravi je izbor za pobornice klasičnog stila. Ovaj mekani materijal veoma lepo pada, a satenski karneri oko izreza i velika mašna odvraćaju pažnju sa stomačića.


    Modnu kreatorku Marinu Milovanović oduvek je inpirisala mala crna haljina i smatra da je to neprolazni komad, veoma zahvalan za kombinovanje.


    - Malom crnom haljinom se bavim otkako sam počela da se bavim modom. Svaka žena u svom ormaru ima malu crnu haljinu koja nikada neće izaći iz mode. Uz detalje, nakit i obuću stilski se možete igrati na 1.001 način i tako je prilagoditi za sve prilike. Pošto mi je crna haljina bila zanimljiva za izučavanje, u svojim prethodnim kolekcijama sam pokušala da eksperimentišem sa njenom formom. Tako sam pokušala da napravim ono što nikako ne ide kao modno pravilo, a to je mini haljina sa dubokim dekolteom. Pošto je to bila mala crna haljina, krajnje jednostavna, sa trendi ramenima koja su špic, to je izgledalo potpuno prihvatljivo čak i fenomenalno po ocenama mnogih koji prate moj rad. Mala crna haljina će živeti onoliko koliko bude postojala moda, a mi koji smo u prilici da modu na neki način diktiramo i stvaramo, igraćemo se njenom formom- otkrila nam je Marina.


    Zvezda filmova
    Obeležila je veliki broj filmova i događaja koji su se odigrali u dvadesetom veku. Ko se ne seća scene u „Doručku kod Tifanija” kada Holi Golajtli posle noćnog izlaska, obučena u malu crnu haljinu i bisere, zuri u izlog? Baš ta haljina verovatno je najpoznatija mala crna haljina svih vremena. Dizajnirao ju je Živanši, a 2006. je prodata za neverovatnih 467.000 funti na aukciji u „Kristiju“. Ledi Dajana je baš u maloj crnoj haljini stoički podnela priznanje princa Čarlsa da ima ljubavnicu. Nosila ju je i Edit Pjaf na većini svojih koncerata, kao i Monika Levinski dok se „družila” s predsednikom Klintonom. Čuvena serija „Seks i grad“ dala je omaž ovom kultnom odevnom predmetu tako što su glavne protagonistkinje, na kutijama DVD-a, obučene u različite vrste male crne haljine, od kojih svaka odgovara karakteru jedne junakinje iz serije.


    Ušla je i u Oksfordski rečnik
    Sve je počelo dvadesetih godina prošlog veka, kada se svet posle Prvog svetskog rata promenio u ekonomskom, društvenom i psihološkom smislu. Taj period ljudske istorije slavio je slobodu. Žene su dobile pravo glasa i pravo na polaganje vozačkog ispita. Svet je bio pun novih mogućnosti za žene toga doba, ali odeća koja ih je sputavala tražila je nužne prepravke: cipele su dobile kaišić oko članka, kose i suknje su bile sve kraće. Ženske noge, dekolte i ruke nisu se više smatrali sramotnim. Baš tih godina, modni revolucionar, Gabrijel Koko Šanel upisala je svoje ime u modnu istoriju. Koko je malu crnu haljinu prvi put predstavila 1926. Jednostavna i seksi, iako u boji koja se dotle nosila samo na sahrane, ta haljina bez rukava, dužine malo iznad kolena bila je preteča svih malih crnih haljina koje danas nosimo.
    Skraćenica male crne haljine LBD (little black dress) ušla je i u Oksfordski rečnik engleskog jezika pošto je često korišćena među novinarima, urednicima i blogerima.


    SKRIVA STOMAK
    Hipi detalji
    Nekoliko detalja u etno-stilu daće elegantnoj haljini potpuno novi izgled. Zamenite lakovane cipele čizmama, stavite ogrlicu i traku na glavu i svečana haljina pretvoriće se u odevni predmet koji možete da nosite svaki dan.


    SUŽAVA RAMENA
    U holivudskom stilu
    Ovo je glamurozna varijanta male crne haljine. Uska haljina od streča prati liniju tela i ističe figuru. Žene sa razvijenijim ramenima treba da izbegavaju bretele i haljine bez leđa. Za njih su idealno rešenje kratki rukavi koji optički skraćuju rameni deo.


    Za veliki nastup
    Crni blejzer sa šal-kragnom odlično se slaže uz haljinu, a kaiš ističe tanak struk.

    ISTIČE OBLINE
    Naprosto neodoljivo
    Vaše lepo poprsje još više će doći do izražaja ako obučete satensku haljinu sa dubokim V izrezom. Mekani materijal prikazaće vaše obline u najlepšem svetlu.


    Varijanta za ples
    Frizura za ljubiteljke ekstravagantnog stila. Napravite punđu sa strane, stavite češljić s perjem i crveni karmin i izgledaćete kao igračica flamenka.