Forumi » Cveće za vrt

Prolećno cveće

  • Moderator
  • 370 postova
  31. јануар 2016. 16.14.41 CET

  SADNJA CVECA U PROLEĆE

   

  Prolećno cveće je veoma važno za lep izgled vašeg doma. Početak proleća valjalo bi iskoristiti za ulepšavanja vaših vrtova, terasa ,za sadnju i sejanje baštenskog cveća, za nabavljanje novog cvece za dvorište od kojeg ćemo da napravimo prelepu oazu.
  Naravno treba da se držimo osnovnih saveta o izboru i gajenju prolećnog cveća, jer ono će sigurno lepo da napreduje i svaki dan će da vas obraduje lepim cvetovima, pa ćete sigurno želeti da provodite što više vremena u vrtu.

   

  LEPI JOVA

   

   

  Lepi Jova je prolecno cveće koje je veoma pogodno za početnike jer ne zahteva preternu negu.Biljka je veoma krha, ima vrlo atraktivne cvetove koje su bele, roze, svetlo i tamno crvene, ljubičaste boje.Ako ste sadnju lepog jove obavili u januaru, proleće je pravo vreme za uživanje u njegovoj lepoti.Najbolje vreme za rasađivanje biljčica kad su se formirala prva dva para listića.Prihranjivanje se vrši gnojivom koje u sebi nema fosfor, s njim podstičemo rast biljke . Naravno, obavezno je potpuno prosušivanje zemlje između dva zalivanja.Od nicanja do prvih cvetova, treba oko 5 do 6 nedelja, osetljiv je na hladnoću, ako biljku gajite u saksiji, u vrt je iznesite kad prolećni dani budu topliji.

   

  PETUNIJA CVEĆE

   

   

  Petunija je prolećno cveće , sezonska cvetnica koja je veoma raprostranjena kao cveće za dvorište . Veoma su popularne zbog svojih cvetova koji su zvonoliki, levkasti, puni ili jednostavni, kovrdžavi bez mirisa ili sa mirisom, mali ili veliki i skoro su u svim bojama.
  Petunije se kod nas gaje kao jednogodišnje biljke, a ime su dobile po južnoameričkom nazivu petun jer imaju slične cvetove.Njen rod ima oko 35 vrsta.
  Petuniju treba da zasejemo u januaru, u rastresitu zemlju, voli dosta vlage, a ona spada u cveće koje se sadi u martu.
  Razmnožavanje  petunije je reznicama , a sadnja se obavlja kada se na jednoj biljci formira jedan par pravih listića.
  Njeno odžavanje je jednostavno, prskanje sa preparatima na bazi bakra i redovna prihrana. Najviše se gaji u saksijama koje na proleće ukrašavanju bašte, balkone i koristi se kao cveće za terase .Petunije se iznose na terase u aprilu, posle prvih mrazeva, a i tada mogu da se presade u žardinjere ili veće saksije.
  Petunija da bi obilno cvetala treba da je okrenemo na istok ili zapad ka suncu. Prija joj i pozicija na jugu ,ali mora da ima popodnevni hlad, kako ne bi svenula. Sever se za petonije nikako ne preporučuje jer onda vene i gubi cvetove i osetljivija je na biljne vaši.
  Stalno treba da se prihranjuje ,koristi se tečno djubrivo za jednogodišnje vrste jednom nedeljno.
  Treba da se skidaju uveli cvetovi petunija da bi se brže stvorili novi pupoljci.

   

  VERBENA CVEĆE

   

   

  Verbena je jedna od najlepših jednogodišnjih prolećnih cvetnica. Za sadnja cveća u proleće su posebno popularne i viseće vrste verbene. Boja i oblik cveta su različiti. Narastu i do metar u dužinu, a stablo može da raste i u vidu malih žbunova koji su visine do 30 cm.
  Verbena može da se kombinuje i sa drugim jednogodišnjim biljkama kojima prija sunce. 
  Cvetići verbene imaju oko sebe reckave klistiće koje na dodir znaju i da pecnu malo. Boja cvetova je bela, plava, crvena, roza. Pažljivo ih uklonite kada precvetaju.
  Cveta od ranog proleća pa do prvih jesenjih dana. Da cvetanje traje što duže, u junu biljku malo orežite da podstaknete njenu razgranatost.
  Zalivanje i prihranjivanje ne treba da bude obilno i često., jer je verbena prolećno cveće koje ne traži puno nege.

   

  CVEĆE NOĆNA FRAJLA

   

   

  Noćna frajla je dvogodišnja vrsta, koja sa svojim raskošnim cvetovima, mirisom i bojom je idealna kao cvece za dvorište .
  Poreklo vodi iz Evroazije, a dobro uspeva i u Sredozemlju. Stablo nocne frajle je tanko i nežno, žbunasto ili razgranato, može da izraste i do visine od 1 m.Postoje i žbunaste vrste koje su nešto niže.
  Nocna frajla je jedna od omiljenog prolećnog cveća za bašte zbog njenog mirisa tokom noći koji je opojan. Noćna frajla ima sivozelene listove i cvetove sa četiri latice i mogu da budu raznih boja. Cveta krajem proleća i nastavlja sa cvetanjem preko leta. Cvetovi su sitni, mirisni, bele, ljubičaste i roze boje.Danju su zatvoreni, a noću se otvaraju. Noćna frajla voli polusenovita i svetla mesta, zemljište koje je bogato humusom. Dobar je izbor za početnike jer je vrlo otporna na mrazeve i ne zahteva posebnu negu. Gaji se kao i cveće za terase jer joj ogovara senovita strana balkona.
  Sadnja cveca u proleće je veoma jednostavna, treba samo malo da se uloži truda i rezultati ce se sami pokazati. Imaćete divnu baštu u kojoj ćete uživati sa vašim najmilijima.