VolimoNet Pravilna ishrana mačaka: Da li vaša ljubimica ima problem sa težinom?

Informacija o receptu

 • Posted By : D Boyanna
 • Objavljeno: Dec 16, 2015
 • Pregleda : 978
 • Kategorija : KUVAR ZA KUĆNE LJUBIMCE
 • Opis: Gojaznost ljubimaca, pa i mačaka danas je jedan je od najčešćih i najprisutnijih problema sa kojima se mnogi vlasnici suočavaju. Prekomerna težina ozbiljno može ugroziti zdravlje ljubimca jer opterećuje unutrašnje organe, zglobove i kosti , a osim toga može biti uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti disajnih organa, masne jetre…

Pregled

 • Gojaznost kod mačaka može da se javi u bilo kom periodu, a najćešći uzrok tome je pekomerno hranjenje tj. prevelik unos hrane tokom dana, nedostatak fizičke aktivnosti, nasledne preidispozicije ili poremećaj hormona. Međutim odgovarajuća dijeta i umerene porcije kao i postepeno uvođenje fizičke aktivnosti mogu rešiti ovaj problem. Naravno uvek treba potražiti savet veterinara.

  Pravilan izbor odgovarajuće hrane za mačku
  Ljubimici od najaranijih dana treba obezbediti zdravu i dobro izbalansiranu ishranu. Nutritivne i energetske potrebe se menjaju u zavisnosti od uzrasta, pa tako je na primer mladim macama u svakodnevnom jelovniku potrebno dosta kalcijuma i fosfora, dok  hrana za starije mačke sadrži manji broj kalorija. Na tržištu danas postoji veliki izbor hrane prilagođen potrebama ljubmaca u svim dobima.

  Obratite pažnju na veličinu porcije
  Treba obratiti pažnju na količinu i broj obroka tokom dana. Mačići se hrane uglavnom tri puta dnevno, a kasnije se broj obroka smanjuje na dva, mada se često mnogi vlasnici odlučuju da činija uvek bude puna hrane i da mačka jede kada želi. Međutim ukoliko je mačka sklona gojenju ili je već počela da dobija na kilaži možda je bolje odlučiti se hranjanje u određeno vreme.

  Utvrdite da li je vaša mačka gojazna
  Najjednostavniji način da utvrdite da li je vaša mačka gojazna, jeste da joj opipate rebra. Treba da budete u stanju da, dodirujući bokove mačke, osetite svako pojedino rebro, pod kožom i tankim slojem sala ispod nje. Takođe treba da možete da ispratite svako rebro do kičme. Ukoliko niste sigurni, u svakom slučaju najbolju procenu da li vaša mačka ima prekomernu težinu ili ne daće vam veterinar.

  Gojaznost
  Ukoliko ne možete da osetite rebra i ukoliko mačka ima poveći stomak koji se njiše dok hoda, a struk nije jasno vidljiv gledano odozgo vreme je da je da vašu ljubimicu odvedete kod veterinara i da se posavetujete o korigovaju ishrane.