Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Kulinarski rečnik - Paniranje

Recept

PANIRANJE - POHOVANJE

Kao što smo već objasnili paniranje je oblaganje neke namirnice pre pohovanja. Najčešća paniranja kod nas su francusko i bečko paniranje, međutim, postoje razna paniranja u zavisnosti od toga šta se panira i pohuje i kakav je recept nekog jela.

Neki recepti podrazumevaju još neke dodatke prilikom paniranja - rendani sir, kikiriki, badem, susam, lešnici, orasi, kukuruzno ili kokosovo brašno, kao i neke biljne začine (timijan, origano) ili kari.

1.Paniranje na francuski način - podrazumeva duplo obično paniranje: brašno, jaja, brašno, jaja. Karakteristično je za povrće.

2.Paniranje na bečki način - podrazumeva klasično paniranje sa prezlama: brašno, jaja, prezle. Karakteristično je za meso i rolovana jela.

3.Paniranje na engleski način - podrazumeva bečko paniranje sa belim prezlama.

4.Paniranje na parmski način - paniranje je bečko ali se u prezle dodaje rendani parmezan.

Ja često koristim masu za paniranje. Pripremim masu od brašna i jaja uz dodatak nekih začina, namirnicu koju pohujem umačem u masu i spuštam na zagrejano ulje. Gustinu mase određujem prema namirnici koju paniram i pohujem, jer neke namirnice po površini više zadržavaju masu a neke manje.

Jedno od takvih paniranja je paniranje u "orli" masu.

5.Orli paniranje - podrazumeva pripremanje mase od brašna, jaja, piva, ulja i soli.Ovakav način paniranja je karakterističan za neko povrće (mlade tikvice), pečurke i ribu (smuđ).

- 240 gr brašna
- 6 jaja, odvojena belanca i žumanca
- 1,8 dl piva
- oko 0,8 do 1 dl ulja i so.

Prvo se umute žimanca, pivo, ulje i doda brašno, a na kraju umućena belanca.Masa mora da bude glatke površine, bez grudvica, nalik masi za palačinke.
U ovako pripremljenu masu se umaču namirnice i pohuju u dubokoj masnoći.

Pohovanje podrazumeva prženje panirane namirnice u dubokoj masnoći. Pohovanje nije pohovanje ako neko jelo pržite u plitkoj masnoći i rizikujete da se površina namirnice koju pohujete zalepi za posudu i malo pregori. Za pohovanje se koriste friteze, a ukoliko nemate fritezu za kućnu upotrebu koristite dublje posuđe sa dosta ulja.
Posle pohovanja je najbolje namirnicu staviti na salvetu koja će upiti suvišnu masnoću, pa tek onda servirati.

Social Share