Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Salate

Recept

Salate teško možemo strogo podeliti na bilo koji način. Najjednostavnija podela je na proste (jednostavne) i složene salate.

Jednostavne salate se pripremaju od svežeg povrća, voća ili od kuvanog povrća sa dodatkom začina. Povrće koje može da se koristi u svežem stanju kao što je to paradajz, kupus, rotkvice, razne vrste zelene salate, krastavci, paprike i luk pravi ogromnu razliku u načinu pripreme i obrade u odnosu na ono povrće koje se ne može koristiti bez termičke obrade - krompir, spanać, kelj, karfiol, tikvice, plavi patlidžan, cvekla, grašak, pasulj, boranija, itd. Šargarepa je možda jedino povrće koje se može upotrebljavati kao sveže i kao kuvano.

Jedna vrsta povrća može se iskombinovati sa ostalim sastojcima i stvoriti potpuno nove salate, pod uslovom da ta kombinacija ima smisla, da je vizuelno lepa, ima svoj određen oblik, miris i ukus.

Složene salate se kombinuju od povrća, voća, žitarica, mlečnih i suhomesnatih proizvoda i mesa. Često se u ovakvim salatama dodaju i proizvodi od testa - testenine.

Danas se neke prostije salate mogu poboljšati dodavanjem još nekih začina i sastojaka, navešću primer za klasičnu kupus salatu.

KUPUS SALATA - koja se priprema od svežeg kupusa uglavnom sečenog na tanke rezance, priprema se sa dodatkom ulja, sirćeta i soli. Ovakva salata se može pripremiti sa malim izmenama a da i dalje bude "kupus salata".

- 500 gr izrendanog ili iseckanog svežeg kupusa (usoljen i ostavljen da odstoji 30 minuta, oceđen), 2 šargarepe (izrendane), 1,5 dl kisele pavlake, sok od pola limuna, kašika seckane mirođije i so. Ovde se može dodati seckano peršunovo lišće.

Isti je postupak ako želite da pavlaku zamenite kajmakom i dodate mleveni crni biber.

- 500 gr svežeg kupusa (rendan, posoljen - mora da odstoji bar 5 minuta, oceđen), 2 kisele jabuke (sečene na kockice), struk praziluka (isečen na kolutove), glavica zelene salate (isečena na rezance), 2 kašike mekinja, ulje, so, biber, sirće. Ovde se može dodati beli luk ili vinsko sirće kao i kim.

- manja glavica izrendanog kupusa, 150 gr iseckanih oraha, manji koren celera (oljušten i narendan), sok od limuna, so, ulje, mleveni crni biber.

- glavica svežeg kupusa sitno iseckana ili na rezance, 3-4 paradajza isečena na kocke, 2 čena belog luka, so, ulje, biber, mleveni kim, malo šećera i sirće.

Ovde su neki primeri kako se može pripremiti salata od kupusa na najjednostavniji način dodavanjem sastojaka i začina a da to ipak bude ukusno, lepo i bogatije u odnosu na onu prvu salatu sa klasičnim spremanjem. Svako povrće se može u salatama kombinovati sa još po nekim začinom i još nekim povrćem, na taj način nastaju malo složenije salate koje se pripremaju brzo i lako.

Social Share