Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Знате ли које су разлике између маргарина и маслаца?

Recept

Маргарин је изворно створен у Америци ради дебљања ћурана. Кад је изазвао помор ћурана, људи који су уложили сав новац у истраживања, желели су вратити уложено. Тако су збили главе како би смислили - шта учинити с тим производом, како би повратили новац? Маргарин је у то доба био бела супстанца, ни најмање налик на храну, па су му додали жуту боју и почели продавати људима као замену за маслац. Смислили су још и додатну мудрост: додали су маргарину различите укусне материје.
И маргарин и маслац имају приближно исту калоријску вредност. Али, конзумирање маргарина може повећати срчане болести код жена за 53% у односу на конзумирање маслаца, како то наводи најновије истраживање Харвард Медицала.


О маслацу

Маслац је нешто богатији засићеним масноћама (8 грама) у односу на маргарин (5 грама).
Једење маслаца повећава апсорпцију многих других храњивих материја из других намирница.
Маслац има многе хранљиве предности, док их маргарин има свега неколико - аи то захваљујући материјама које су додате у њега!
Маслац је много укуснији од маргарина и може појачати и побољшати укус друге хране.
Маслац је део прехране вековима, док је маргарин ушао у употребу пре непуних 100 година.


О маргарину

Врло му је висок садржај масних киселина.
Утростручује погибељ од обољења срчаних жила.
Повећава укупан холестерол и ЛДЛ (лоши холестерол) те смањује ХДЛ (добар холестерол).
Повећава петоструко погибељ од рака.
Смањује квалитет мајчиног млека.
Смањује имунитет и имуне реакције организма.
Смањује производњу инсулина.


Маргарин је тек једну молекулу удаљен од тога да буде пластика те дели 27 састојака иста као и боје. Већ и ове чињенице довољне су за избегавање маргарина, као и свега осталог што је хидрогенизовано (што значи да је додат водоник, мењајући тиме молекуларну структуру дотичне материје).


Покушајте ово:

Купите кутију маргарина и оставите је отворену у гаражи или на неком сеновитом месту. Након неколико дана, приметићете неколико појединости: ни једна мува па чак ни оне досадне ситне воћне мушице, неће ни прићи маргарину; маргарин се неће покварити ни променити мирис зато јер нема хранљиве вредности. И ништа не ће нарасти на њему: ни гљивице, ни плесни. Чак ни они сићушни миркоорганизми неће на маргарину наћи подлогу на којој би се удомили. Да ли бисте растопили своју пластичну посуду и намазали је на своју кришку хлеба?

Social Share