Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Deda Mraz od fondana

Recept

Sastojci:
  • 150 g crvenog fondana,
  • 50 g belog fondana,
  • 50 g fondana boje kože,
  • 10 g crnog fondana,
  • 5 g žutog fondana,
  • oštar nož,
  • modla sa talasastim krajevima za isecanje brade (ili eventualno iseći nožem, ali prvo je potrebno iscrtati pa tek onda seći bradu),
  • čačkalice,
  • tanka četkica.


Priprema:

Za telo Deda Mraza potrebno je od oko polovine crvenog fondana napraviti kuglicu i oblikovati je prstima u kupu. Zatim od dela belog i dela crnog fondana napraviti dva tanka i dugačka valjka. Crni valjak treba biti dovoljno dugačak da obuhvati Deda Mrazov stomak, a beli valjak vam je potreban za donji rub Deda Mrazovog odela. Od parčeta žutog fondana napraviti veći kvadrat, a od crnog manji kvadrat, koji će poslužiti kao kopča za kaiš.Ukrasi za tortu - Deda Mraz: postupak izrade


Za Deda Mrazove ruke je potrebno od dela crvenog fondana napraviti mali valjak i preseći ga nožem ukoso sa obe strane. Voditi računa da se veličina ruku uklopi na gornji deo tela  Od dela belog fondana takođe napraviti kratak valjak i preseći ga na dva dela, tako da i njegovi krajevi budu malo ukoso. Ovaj beli deo fondana će biti nastavci na crveni deo ruku i simbolizovaće rukave čuvenog Deda Mrayovog odela. Zasame šake je potrebno od fondana boje kože napraviti dve male kugle i nožem zaseći delove koji će izgledati kao prsti.

 

Ukrasi za tortu - Deda Mraz


Četkicu pokvasite vodom i zatim nanesite na crveni fondan koji ste namenili za ruke, provucite čaačkalicu i zalepite na telo Deda Mraza. Tako i ostale delove fondana koji trebaju da se nalepe na telo ili ruke, prvo premažite sa malo vode i zatim prislonite i nalepite na odgovarajuća mesta. Za deblje i teže delove je potrebno koristiti čačkalice dok za manje (kao što su šake, oči, nos…) nije potrebno stavljati čačkalice, već samo vodu za lepljenje.

 

 

Ukrasi za tortu - Deda Mraz


Četvrti korak je pravljenje glave. Za glavu i nos je potrebno od fondana boje kože napraviti veću i manju kuglicu. Za oči i usta upotrebite crni fondan i napravite tri sitne kuglice (dve baš male i jednu malo veću). Kapa od Deda Mraza se pravi od crvenog fondana i potreban je trougao i jedna polovina kruga. Od belog fondana je potrebno napraviti kuglicu koja će doći na vrh kape. Za bradu napravite ovalni oblik od belog fondana i rebrastom modlom oblikujte bradu.

Zatim sve spojite sa četkicom i malo vode. Usta se nalepe na bradu, a crveni polukrug od fondana se lepi na prednji deo glave (čelo) dok se trougao doda od pozadi i spoji u jednu celinu, kao na slikama 4 i 5.

 

Ukrasi za tortu - Deda Mraz

 

 

Ukrasi za tortu - Deda Mraz


Na kraju je potrebno i glavu spojiti sa telom takođe sa čačkalicom i malo vode. Po želji možete naneti i suvom četkicom malo rumenila na Deda Mrazove obraze. Vaš ukras za tortu Deda Mraz je gotov! 

Ukrase za tortu od fondana možete čuvati u frižideru i nekoliko dana pre ukrašavanja torte.

 

Social Share