Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Bik & Stre­lac

Recept

Tor­ta s le­šni­ci­ma i čo­ko­la­dom



Sastojci:

* 100 g bra­šna
* 1/2 rav­ne ka­ši­či­ce pra­ška za pe­ci­vo
* 320 g pe­če­nog le­šni­ka
* 200 g pu­te­ra
* 200 g žu­tog še­će­ra
* 4 ja­je­ta
* 100 g đan­du­ja čo­ko­la­de (čo­ko­la­da s uku­som le­šni­ka, u su­per­mar­ke­ti­ma)
* 1 dl pa­vla­ke za ku­va­nje
* so


Priprema:

Sa­me­lji­te 300 g le­šni­ka da do­bi­je­te prah. U su­du umu­ti­te pu­ter omek­šan na sob­noj tem­pe­ra­tu­ri sa še­će­rom. Odvo­ji­te žu­man­ca od be­la­na­ca, pa žu­man­ca ume­šaj­te u umu­će­ni pu­ter. Do­daj­te bra­šno pro­se­ja­no s pra­škom za pe­ci­vo i sa­mle­ve­ni le­šnik, pa pa­žlji­vo pro­me­šaj­te. Be­lan­ca umu­ti­te u sneg s ma­lo so­li i njih ta­ko­đe ume­šaj­te u pri­pre­mlje­nu sme­su.

Ka­lup preč­ni­ka 20 cm ob­lo­ži­te pa­pi­rom za pe­če­nje, pa­pir pre­ma­ži­te uljem, pa ulij­te sme­su. Pe­ci­te oko 50 mi­nu­ta u rer­ni za­gre­ja­noj na 170˚C. Pre ne­go što iz­va­di­te tor­tu iz rer­ne, pro­bo­di­te je čač­ka­li­com u sre­di­šnjem de­lu – ako iza­đe su­va, tor­ta je pe­če­na; u pro­tiv­nom, osta­vi­te je da se pe­če još 5-8 mi­nu­ta. Iz­vr­ni­te tor­tu na ži­ča­ni sta­lak i osta­vi­te je ta­ko dok se ne ohla­di.

Sit­no isec­kaj­te čo­ko­la­du i ras­to­pi­te je na pa­ri sa pa­vla­kom. Pro­me­šaj­te, pre­ba­ci­te u fri­ži­der da se ohla­di, pa iz­mu­ti­te mik­se­rom da do­bi­je­te me­ka­ni ga­naš. Pre­ma­ži­te tor­tu spo­lja i ukra­si­te je pre­o­sta­lim sec­ka­nim le­šni­ci­ma.

Social Share