Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Medovik torta sa karamel kremom

Recept

Sastojci:

Za kore:

6 jaja
200 gr šećera
100 gr putera ili margarina
100 gr meda
1,5 kašičica sode bikarbone
700 - 800 gr brašna

Za fil:

1 kg kisele pavlake
500 gr karamel krema ( dulce de leche)

Priprema:

Prvo napraviti karamel. 

U posudu staviti 350 gr šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust,
Dodati 1 litar mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer masa peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja redje mešati ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori a da bude gusta.
Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 gr karamel krema.

Napraviti korice  za tortu.

U posudi na tihoj vatri  istopiti 100 gr meda i 100 gr putera ili margarina.
Umutiti 6 jaja sa 200 gr šećera, dodati istopljeni puter i med. Kuvati masu na pari 10 minuta. Skinuti sa vatre i dodati sodu bikarbonu i brašno. Koliko će mo brašna zavisi od veličine jaja i od kuvanja mase. Brašno dodajemo malo po malo, zamesiti testo da ne bude ni mekano ni čvrsto. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti da stoji 1 sat na hladnom mestu.
Odstajalo testo podeliti na 8- 10 delova ( broj zavisi da li želimo tanje ili deblje korice). Razvaljati koricu na papir za pečenje, staviti na razvaljanu koricu obruč za tortu prečnika 25 cm ( ja sam koristila poklopac od lonca), oštrim nožem iseći krug. Staviti da se peče na 180 stepeni 3 -4 minuta. Pečeni deo van isečenog kruga će mo iskoristiti za posipanje torte.
Tako ispeći sve korice.

Napraviti fil.

U 1 kilogram kisele pavlake dodati hladni karamel, umutiti.
Filovati korice u kalupu za torte sa obručem. Staviti 1 koricu preko 1 kutlaču fila, korica, fil i tako redom. Fil će dodavanjem karamela malo biti redji  ne treba se brinuti  jer  će to korice sve  upiti. Ostaviti tako filovano da stane 2 - 3 sata da korice upiju fil pa skinuti obruč.


Pečene deliće testa van kruga korice samleti i posuti po torti kad skinemo obruč.
Torta je najbolja kad stane 2 dana tada korice se pravo sjedine sa filom.

Social Share