Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Dalija pogača

Recept

Potrebno je: 5 dcl mleka, 1 kašika šećera, 1,5 kašika suvog kvasca. 2 kašičice soli, 3 kašike ulja, 2 jaja, 1 belance i 1 kg brašna
Za premazivanje testa: 100 gr putera ili margarina, 200 gr sitnog sira, 100 gr rendanog kačkavalja
Za premazivanje pogače: 1 jaje, 2 kašike  ulja, 2  kašike mleka

Priprema:
U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati, ulje, so, 2 jaja, 1 belance i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti na 32 loptice ( 2 loptice ostaviti po strani od njih pravimo središnji deo pogače).
Pogača ima 3 nivoa, u svakom nivou ide 10 loptica testa kad se prepolovi ukupno 20 latica. Razvaljati prvih 10 loptica u elipsast krug premazati istopljenim puterom, staviti kašičicu sira ( obe vrste sira pomešati)uviti u rolnu i preko sredine preseći na 2 dela. Delove redjati u krug u pleh prethodno obložen papirom, sečena strana je vani.
To je 1. nivo pogače od 20 latica, drugi nivo od 20 latica redjati latice izmedju latica prvog nivoa. Tako uraditi i 3. nivo pogače od 20 latica. Ostavljene 2 kuglice od testa na početku, spojiti u jednu kuglicu i staviti u  sredinu pogače. Premazati pogaču sa umućenim 1 žumancetom sa 2 kašike ulja i 2 kašike mleka, ostaviti da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 30 minuta staviti papir za pečenje po vrhu pogače i peći još 15 minuta.




Social Share