Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Lovački kulen

Recept

Sastojci:
15 kg odabranog mesa divlje svinje
5 kg mesa od jelena
10 kg svinjskog gronika
600 gr soli
300 gr ljute
300 gr slatke aleve paprike
60 gr crnog ili belog bibera
po četiri supene kašike majorana i pimenta
dve kašike kima

Priprema:

Meso, očišćeno od masnoće i žilica, gronik, bez kožurice i brizli, samleti na krupniju šajbnu (6 mm) i dobro izmesiti. U pogodan sud pomešati so, papriku i ostale začine (samlevene). Masa se potom dugo, ručno mesi.
Nakon toga, smeša se ostavi 10 do 12 sati, na temperaturi od 5 do 8°C. Pripremljena masa nadeva se u goveđi jednjak (vajzling), ili plastična creva - debljine 40 do 50 mm i dužine oko 50 cm.
Krajevi creva se povežu, pa kulen odleži oko 12 sati.
Sutradan, potpali se laka vatra, isključivo drvetom koštičavog voća: trešnje, višnje, šljive...
Kasnije se na žar nabaca piljevina istog drveta. Hladno dimljenje traje 14 dana. Jednog dana kulen treba dimiti, a drugog provetravati na promaji. U međuvremenu, kulen treba okrenuti, kako bi se masnoća i začini ravnomernije rasporedili.
Odlaže se na promajno mesto i pazi da ne smrzne.
Posle 30 dana može se izneti na trpezu i jesti sirov, lako probaren, ili propržen. Posle 60 dana kulen je u punoj zrelosti.
U aprilu, ili u maju kad temperature porastu preko 18°C, kulen se zavije u novine, složi u drvene sanduke i odloži na pogodno, prohladno mesto.
Ako su temperature jako visoke, kulen se najsigurnije čuva u zamrzivaču. Služi se kao predjelo čuvenim lovačkim kulinarskim specijalitetima.

 

Social Share