Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Fini maniri za stolom

Recept

Postavka stola

 

Nož i kašika postavljaju se sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Drške pribora treba da budu  okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Male kašike i viljuške za dezert nalaze se iznad tanjira, i to tako da njihova drška bude okrenuta ka desnoj ruci. Ukoliko imate više pribora pored tanjira, uvek najpre koristite one najudaljenije. Prvi par je za predjelo ili salatu, drugi za glavno jelo, a treći za dezert.

 

Čaše se postavljaju desno od tanjira, po redosledu konzumiranja pića, s desna na levo. Prva čaša u nizu je za belo vino i iz nje se pije tokom predjela ili uz ribu. Ako se uz predjelo pije pivo, onda se postavlja najpre pivska čaša. Druga se servira čaša za crno vino, koja je nešto šira. Zatim se stavlja čaša za slatko vino, koje se služi uz kolač, a na kraju čaša za vodu.

 

 

Bonton za stolom

 

Kada sednete za sto, uzmite salvetu sa tanjira i stavite je u krilo kako biste zaštitili odeću od mrlja i mrvica. Salvetu možete koristiti i za brisanje rubova usana i ruku, a po završetku jela stavite je s leve strane tanjira. Isključite mobilni telefon ili prigušite ton. Ukoliko morate da prihvatite poziv, izvinite se gostima i razgovor obavite u drugoj prostoriji.

 

Sa jelom se počinje kad to učini domaćica. Tokom obeda ne pričajte sa drugim gostima za stolom dok imate hranu u ustima. Ako želite da dohvatite nešto što vam nije blizu, nikako ne posežite rukom preko tuđih tanjira, već zatražite da vam neko dohvati. Hranu secite nožem, laganim pokretima, komad po komad. Hleb lomite u komadiće, nemojte ga gristi i kidati zubima.

 

Kad jedete supu ili čorbu, tanjir stavite na dovoljnu udaljenost da deo tečnosti, ako mora, ipak završi na stolu, a ne na vašoj odeći. Nikada ne stavljajte celu kašiku usta i ne srčite supu. Kad završite, kašiku ostavite u tanjiru.

 

 

Posluženje vina

 

Čaša za vino drži se desnom rukom za dršku. Vino nikada nemojte sipati više od polovine čaše.  Osoba koja ga poslužuje treba da vodi računa o tome da vina budu pravilno ugrejana. Belo vino treba da je hladno, a crno temperirano. Lagana crvena vina svoj ukus najbolje postižu pri temperaturi od 14 stepeni, srednje teška pri temperaturi od oko 16 stepeni, a puna, teška crvena vina kvalitet arome dostižu pri temperaturi od 18-20 stepeni.

 

Kada vas neko nešto upita u trenutku kada ste hteli da uzmete gutljaj, vratite čašu na sto dok mu ne odgovorite. Ako pijete vino za vreme jela, obrišite usne salvetom i odložite viljušku i nož na tanjir. Ako ne želite da pijete vino, ponudu odbijte lakim pokretom ruke ili povucite čašu ka sebi. Poklapanje čaše rukom nije učtivo.

 

 

Pravilno odlaganje pribora za jelo

 

Kada ste završili sa obedom, odložite pribor u smeru kazaljke na satu koja pokazuje pet sati. Na taj način ćete dati jasan znak konobarima da odnesu tanjir. Ako morate nakratko da ustanete od stola, sa namerom da nastavite obed, ukrstite viljušku i nož na tanjiru. Za escajg važi pravilo da nijedan komad ne sme ostati na stolu, već mora biti odložen u tanjir sa kojim ste ga koristili.

 

 

Social Share