Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Naučite kako da idealno rasporedite goste za stolom

Recept

Raspored sedenja jedan je od bitnijih faktora za atmosferu za stolom. Zato mora biti pažljivo osmišljen. Zato sledite jednostavna pravila koja slede kako bi se vaši gosti osećali ugodno u odgovarajućem i njima zanimljivom društvu.

 

Plan bez greške možete napraviti u samo dva koraka – najpre odredite tip ličnosti svojih gostiju, a zatim ih smestite na odgovarajuće mesto za stolom. Pogledajte i kako!

 

Domaćin

 

Kao domaćin večere vi treba da sedite blizu kuhinje kako biste na najbrži način promenili tanjire ili dosipali vino bez uznemiravanja gostiju. Takođe, posao domaćina podrazumeva i da se izborite sa potencijalnim problemima. Zato treba da sedite pored gosta introvertnog tipa ličnosti i dive večeri.

 

Savet: "Vaši gosti će slediti vaše ponašanje za trpezom. Ako se smejete, pričate sa ljudima i lepo se provodite, i oni će", kaže Su Foks (Sue Fox), autorka knjige "Bonton za početnike".

 

Diva

 

Divu večeri smestite pored introvertne osobe i šarmera. Na taj način ćete pomoći stidljivom i povučenom gostu da izbegne neugodna pitanja. Diva će, umesto njega, preuzeti tok razgovora. Ipak, kada pravite raspored obavezno izbegnite da diva sedi pored osobe zadužene za zabavu.

 

Savet: "Nađite joj mesto pri kraju stola kako ne bi monopolizovala razgovor", naglašava Marlen Holovej (Marlene Holloway), savetnik za bonton iz San Dijega.

 

Tračara

 

Gosti ne mogu da izbegnu razgovor o ovoj osobi i njenim skandalima (razvodu, suđenju, ponašanju...). Zato je smestite na udobno mesto, što dalje od osoba koja će je osuđivati i ispitivati. Njena stolica treba da se nalazi pored domaćina, šarmera i autsajdera.

 

Savet: "Uvek se trudim da osobe sa sočnim pričama sede pored mene. Jer, želim da znam sve", kaže Nigela Lovson (Nigella Lawson), voditeljka emisije "Food Network".

 

Introvertna osoba

 

Povučene osobe češće gledaju u jelo nego u one koji za stolom sede pored ili preko puta njih. Smestite je pored šarmera ili tračare budući da je dovoljno stidljiva da joj ne postavlja neugodna pitanja. Nikada je nemojte rasporediti pored autsajdera, jer će im oboje biti veoma dosadno.

 

Savet: "Ako je neko nepredusretljiv, manje ću brinuti ako tokom večere sedim pored njega i snosim njegov teret", ističe Lovsonova.

 

Šarmer

 

Šarmer može da vodi zanimljiv razgovor čak i sa ledenom skulpturom. On će jesti i istovremeno diviti se spremljenom jelu. U kritičnim trenucima priteći će vam u pomoć i pomoći vam da očistite sos sa svilene blize vaše tašte ili da ugasite požar u kuhinji. Zato može da sedi pored bilo kog gosta, osim pored domaćina.

 

Savet: "Ako nemate prijatelja nalik ovom, potrudite se da ga steknete", savetuje Ted Alen (Ted Allen), voditelj emisije "Food Network".

 

Političar

 

Što je tema razgovora kontroverznija, političar će hteti više da priča o njoj. Debate ipak mogu biti rizične, jer svako ima svoje mišljenje na datu temu. Ukoliko političar ne nameće svoje mišljenje kao jedino ispravno - problem je rešen, a razgovor će biti zanimljiviji budući da poznaje i najsitnije detalje svake priče. Ukoliko se približi kritičnoj tački, suptilno prekinite razgovor i započnite drugu temu. Političar treba da sedi pored dive, zabavljača i domaćina, a što dalje od povučenog gosta i tračare.

 

Savet: "Budite uvek spremni da prekinete razgovor. Sasvim je u redu da s vremena na vreme prekinete priču ovog tipa gosta i započnete novu temu", kaže Natali Dupri (Nathalie Dupree), autorka više knjiga o kuvanju.

 

Zabavljač

 

On uvek ima nešto novo da ponudi gostima. On pokreće atmosferu za stolom, ali nije ohol kao diva. Kako bi imao glavnu ulogu zabavljača spojite ga sa tračarom i introvertnom osobom. Pokušajte da ga smestite što dalje od dive i domaćina.

 

Savet: "Ako započne razgovor koji je svima za stolom zanimljiv, pustite ga da priča", ističe Dupri.

 

Autsajder

 

Autsajder bi mogao da postane nova ljubav nekog od vaših gostiju, ali i pravi davež. Zato je najbolje da ga smestite pored osobe koja ga je i dovela. Ukoliko je došao sam i nikoga ne poznaje, smestite ga između vas (domaćina) i šarmera, što dalje od introvertnog gosta.

 

Savet: "Verovatno će on biti najnervozniji gost. Postavite ga da sedi u finom društvu kao bi ste opustio i uživao u večeri",  kaže Holovej.

 

Upotrebite kartice kako biste napravili savršen plan rasporeda sedenja baziran na tipovima ličnosti svojih gostiju. Verujte svojim instiktima. Ukoliko zvanice smestite na pravo mesto izbeći ćete neugodne situacije, ali i uneti element formalnosti.

 

Kartice sa imenima zvanica stavljaju se na sto ukoliko ih ima više od četvoro. Takođe, gostima možete usmeno saopštiti gde da sednu. Fokusirajte se na to da najvažnije tipove rasporedite na pravo mesto. Na primer, zabavljača smestite u sredini kako bi zabavljao ostale zvanice za stolom i, kada je to potrebno, eliminisao neprijatne situacije.

 

"U filmovima uvek postoje trenuci kada neko kaže nešto neprikladno za večerom. Tada domaćin ustane i pozove goste da se premeste u biblioteku, gde će biti poslužen dezert. To je plan koji uvek upali. Promenom lokacije menjate tok razgovora i istovremeno dajete šansu svima da se osećaju prijatno", zaključuje Holovej.

Social Share