Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Rolovana ćuretina sa spanaćem i majčinom dušicom

Recept

Sastojci (za četiri osobe):

 

Za rolovanu ćuretinu:

4 parčeta ćurećih grudi, težine oko 200g svaka

100 g spanaća

8 kriški šunke

10g maslaca

1 kafena kašičica maslinovog ulja

So

 

Za prilog salatu:

4 prokelja

50g maslaca

Malo maslinovog ulja

So

 

Za šargarepu:

12 mini šargarepa, očišćenih

1 kockica maslaca


Za prilog sa krompirom: 

4 veća krompira

1 grančica sveže majčine dušice

50g maslaca

1 kafena kašika maslinovog ulja

so

2 žumanca

 

Za preliv:

3 grančice svežeg timijana

50 ml od vinskog sirćeta

100ml crnog vina

100ml vina Porto

100ml vina Madeira

650ml bistrog goveđeg bujona



Način pripreme:

 

1. Najpre zagrejte rernu na 180˚C. Stavite veliko parče plastične folije na kuhinjsku radnu površinu i stavite dva parčeta šunke jedno pored drugog tako da se preklapaju 1 cm.

 

2. Poređajte ćureće grudi jedno pored drugog. Začinite solju i istucite čekićem za meso dok ne postane debljine 1 cm. Zatim meso lepo rasporedite preko šunke.

 

3. Stavite maslac i maslinovo ulje u zagrejan tiganj, a kada se dobro zagreje dodajte spanać da se malo proprži. Začinite solju. Zatim sklonite spanać i osušite ga na kuhinjskom papiru. Podelite spanać na četiri porcije. Uzmite jednu porciju i aranžirajte u centar ćurećeg mesa, rasporedite prema dužini kako bi se lepo urolalo.

 

4. Čvrsto urolajte ćuretinu pomoću folije tako da dobijete oblik cilindra. Uvijte krajeve čvrsto, koristeći dve trake folije, koje ćete ih uviti na krajevima. Kada je sve dobro i čvrsto urolano, sklonite plastičnu foliju. Ponovite proces još tri puta, tako da dobijete 4 komada rolovanog mesa.

 

5. Stavite meso u dublji sud i nalijte vode dovoljne da prekrije meso do polovine. Poklopite aluminijumskom folijom, stavite u rernu i kuvajte na temperaturi od 75˚C  tokom 30 do 45 minuta. Uklonite i ostavite da se ohladi, a pre služenja slobodno ga podrejte.

 

6. Očistite i grubo najrendajte krompir. Posolite i ostavite pet minuta u cediljci. Zatim stavite narendani krompir u krpu i odstranite višak tečnosti. Potom ga stavite u činiju, dodajte žumanca i majčinu dušicu i pomešajte ih prstima, sve dok se potpuno ne sjedine.

 

7. Stavite duboki tiganj na srednju vatru. Na dasku za sečenje postavite smesu od krompira i pomoću kalupa napravite prstenove (ili po želji kuglice) koje ćete nakon toga pažljivo da stavite da se prže, sve dok ne porumene sa obe strane.

 

8. Pripremite preliv tako što ćete najpre staviti tiganj na srednju vatru i dodati vino i vinsko sirće. Na kraju, dodajte goveđi bujon i majčinu dušicu. Ukuvajte na 1/4 ili 1/3 zapremine, tako da dobijete malo gušći preliv. Procedite i začinite po ukusu.

 

9. Dok se preliv ukuvava, za to vreme stavite vodu da ključa kako biste skuvali šargarepe, dok lepo ne omeknu. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte kockicu maslaca. Čim krene da se otapa, dodajte male šargarepe i propržite ih na maslacu. Začinite solju i ostavite u tiganju, da ostanu tople do služenja.

 

10. Pre nego što krenete da pravite prilog salatu, zagrejte meso u rerni 5 do 7 minuta. Potom u zagrejan tiganj stavite malo maslinovog ulja, vodeći računa da se ne pregreje, pa zatim stavite prokelj da se proprži dok ne omekša. Dodajte maslac i so i pržite još dva minuta.

 

11. Za serviranje, stavite prvo prsten od krompira, zatim isecite rolovanu ćuretinu na pola i naslonite na krompir. Pored stavite prokelj, a zatim na njega naslonite male šargarepe i preko svega pospite topli preliv.

Social Share