Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Idealan doručak

Recept

Doručak na bazi ugljenih hidrata

Kada ujutro pojedete jednostavne šećere (zašećerene rafinisane žitne pahuljice, beli hleb, tost, itd), oni će momentalno izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, a organizam će zauzvrat kompenzovati dodatno opterećenje šećerom. Šećer koji se ne iskorišćava za energetske potrebe pretvara se i taloži kao mast. Posledica toga je smanjenje nivoa šećera u krvi i želja za još ugljenih hidrata. Taj ciklus se ponavlja još 2-3 puta tokom dana. Ovaj začarani krug jedan je od razloga nastanka velikih zdravstvenih problema i dodatne telesne težine.

Preskakanje doručka

Kada preskočite doručak, šećer u krvi padne ispod normalnog nivoa, a vi žudite za hranom i osećate pad energije. I opet dolazite u iskušenje da uzimanjem jednostavnih ugljenih hidrata brzo dobijete energiju. Jednostavni ugljeni hidrati će izazvati momentalno povećanje nivoa šećera u krvi, a organizam će odmah kompenzovati dodatno opterećenje šećerom. Višak šećera se pretvara u mast. Taj ciklus se ponavlja još 2-3 puta tokom dana. Ovaj začarani krug jedan je od razloga nastanka velikih zdravstvenih problema i dodatne telesne težine.

Uravnotežen doručak na bazi proteina

Takav nas doručak snabdeva svim vitalnim nutrijentima i energijom bez nepotrebnog povećanja nivoa šećera u krvi. Pomaže nam da izbegnemo zavisnost o namirnica prepunim šećera tokom dana. Na taj način apetit ostaje pod kontrolom, žudnja za ugljenim hidratima (grickalice, čokolada, kolači, loši slatkiši, bezalkoholni napitci, itd) se smanjuje i organizam za dobijanje energije koristi nešto sopstvenih zaliha masti. Naravno da bi zadnji izbor trebao biti izbor svih ljudi koji paze na svoje zdravlje.

Značaj doručka

Značaj doručka treba češće spominjati jednostavno iz tog razloga što statistike pokazuju da 56% našeg stanovništva uopšte ne doručkuje. Samim uvođenjem tog obroka napravili bi puno.

Ako se doručak preskače dešava se sledeće:

Vaše se telo ujutro budi i zbog 100 biliona ćelija  Vas moli : Hej, daj mi 114 nutrijenata i energiju koju sam potrošio u zadnjih 24 sata!

Da vidimo čime ga hranite: Ni sa čim! Rezultat je pad nivoa šećera u krvi i osećaj gladi zbog kojeg tražite jednostavne ugljene hidrate (čokolada, kafa, bombone, kolačići, sokovi i sl).

Podižući nivo šećera u krvi silite vašu jetru da proizvodi više insulina. Insulin pomera šećer iz krvi i pretvara ga u masnoće. Rezultat je da nivo šećera u krvi pada, često i ispod one sa kojom ste se probudili. Počinjete osećati glad i uopšte slabost. Da bi smanjili glad ponovo jedete jednostavne ugljene hidrate koji ponovo podižu nivo šećera u krvi. Svaka inekcija šećera propraćena je i dozom insulina. Ovaj ciklus se ponavlja nekoliko puta tokom dana i stvara se zavisnost o ugljenim hidratima.

Zavisnost o ugljenim hidratima preopterećuje i slabi jetru što može dovesti do dijabetesa. Lično smatram da je najveći krivac sve većeg porasta dijabetesa tipa 2 baziran na unosu ugljenih hidrata jednostavnih, pogotovo na doručku iz pekare usput do posla. Belo brašno, beli pirinač i testenina je obrađena, tj iz te hrane su eliminisana vlakna koja sporije otpuštaju ugljene hidrate koji se u probavi automatski pretvaraju u šećer.

Previše šećera u krvi oštećuje krvne sudove. Višak šećera će insulin pretvoriti u masti. Sve navedeno je najčešći uzrok prekomerne težine, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. A sve počinje lošim doručkom!

Šta jesti za idealan doručak?

Već smo spomenuli da je doručak najvažniji dnevni obrok i da je redovno doručkovanje poželjna prehrambena navika. Nakon 8-10 sati posta, organizam je ujutro u prvom stadijumu gladovanja. Kako bi pokrenuli metabolizam i mozgu osigurali potrebnu energiju, prvi dnevni obrok ne bi trebalo predugo odgađati.

Dobar doručak uključuje mlečne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcijuma, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor kompleksnih ugljenih hidrata i voće kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.

Često se traže izgovori za nedostatak vremena za pripremu kvalitetnog obroka, međutim, odlučite li se na žitarice sa visokovrednim fermentisanim mlečnim proizvodom, za pripremu i konzumiranje trebaće vam približno 5 minuta.

Želite li niskokaloričan jutarnji obrok, izaberite kukuruzne, ovsene ili pšenične pahuljice i prelijte ih obranim mlekom, ili fermentisanim mlečnim proizvodima sa niskim procentom mlečne masti.

Ukoliko pak imate potrebu za visokokaloričnim jutarnjim obrokom, izaberite musli sa dodatim komadićima voća, koštunjavim plodovima i čokoladom te ih prelijte mlekom ili jogurtom s višim procentom mlečne masti. Dobar je izbor i integralno pecivo sa sirom, nemasnom šunkom i povrćem po želji. Svakom doručku dobro je pridodati i voće po želji.

Social Share