Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Jesenji plodovi

Recept

1. Jabuke
Jabuke je moguće kupiti tokom cele godine, no oktobar je idealan mesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Ne čudi, što se u ovom mesecu (20. oktobra) u celom svetu slavi Svetski dan jabuka. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita.

2. Kruška
Rane kruške trebale bi se jesti kada su mekane na dodir, jer tada pršte ukusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovoga meseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka je odličan izvor kalijuma koji reguliše rad krvnog sistema, i potpomaže u izgradnji kostiju i zuba.

3. Grožđe
U oktobru grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasti, te je ovaj mesec idealan za kupnju omiljenog grožđa, posebno onih crnih sorti. Puce grozda postaje šećerno slatko, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu se nalazi značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i jaca krvotkok od bolesti.

4. Bundeva
Oktobar je idealno vreme da kupite bundevu te isprobate neke od jesenjih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotenima koji jačaju imunitet tela od sezonskih prehlada, te štiti organizam od utiecaja slobodnih radikala.

Social Share