Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Pita sa krompirom „Saint-Valery”

Recept

Sastojci za 5 porcija
Za testo: 
250 g brašna 
140 g margarina 
1,5 dc vode 
Za nadev: 
600 g krompira 
300 g praziluka 
glavica crnog luka 
100 g sitno seckane slanine 
4 kašike belog vina 
1,5 dc pavlake 
3 žumanceta 
kašika seckanog peršunovog lista 
malo ulja 
so i biber
 
Priprema
Umesiti sipkavo testo na uobičajeni način: utrljati brzo brašno i margarin, dodati pola kašičice soli i naznačenu količinu hladne vode. Ostaviti na hladnom. Važno je da testo ne bude suviše gnjecavo, da se ne lepi. 

Krompir očistiti i tanko naseći, kao i luk. Praziluk prodinstati na malo ulja, dodati i seckanu slaninicu. Posoliti, pobiberiti, dodati peršunov list i vino, te sve pomešati sa krompirom. 
Razvući testo na okrugli pleh ili plitki keramički sud za piticu /20 cm prečnika/ i podići testo i uz valovite ivice kalupa, tako da padaju i preko suda. Upotrebiti dve trećine testa. Staviti nadev, ivice testa podići i privući ka sredini pitice. Od ostatka testa napraviti okrugli poklopac, kojim se prekriju ovi prikupljeni krajevi testa te tako ceo nadev bude pokriven. Na sredini poklopca napraviti mali otvor. Testo premazati žumancetom. 

Peći najpre na 200° C oko 10 minuta. Zatim kroz otvor /debljine olovke ili kažiprsta/ uliti 2 žumanceta pomešana sa pavlakom. Peći piticu dalje, još oko 30 minuta. Servirati toplu.

Social Share