Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Roštilj

Recept

ROŠTILJ

Preporučujem da roštilj spremate kod kuće, tako najbolje znate šta koristite od namirnica i možete sebi da ugodite i spremite nešto što zaista volite.Koristite roštilj na ćumur, izbegavajte električne roštilje jer to je skoro isto kao da ste komad mesa, ribe ili povrća ispekli u tiganju ili plehu.

Napisaću neka najosnovnija pravila vezana za pripremanje na roštilju.

Roštilj treba da bude dobro zagrejan da bi se površina mesa brzo zapekla, tako da svi sastojci i sokovi ostanu u mesu.Meso koje koristite iz zamrzivača treba dobro osušiti pre stavljanja na roštilj.Meso nemojte soliti pre stavljanja na roštilj, so izvlači sok i meso ostaje suvo (izuzetak je živinsko meso).

Vreme pečenja zavisi od debljine i veličine komada mesa.Teletina, riba i živinsko meso peku se na umerenoj temperaturi, a svinjsko meso na nešto jačoj.

Na manjem rastojanju od izvora toplote (žara) peku se pljeskavice, ćevapčići i manji komadi mesa, a veći i deblji komadi peku se na većem rastojanju od vatre.

Ukoliko je meso koje koristite tvrdo, pre pečenja ga treba držati u marinadi ili mleku da omekša.Meso možete premazati uljem kojim se premazuje i rešetka roštilja ali je najbolje da izaberete sebi neku marinadu koja vam se najviše dopada za određenu vrstu mesa i da njom premazujete meso tokom pečenja.

Alat koji vam je potreban za roštilj su mašice za žar, velika viljuška za meso, hvataljke sa dugačkim drškama, levak za pravljenje ćevapčića i špahle ili manje lopatice za preokretanje osetljivijih komada mesa (šnicle od mlevenog mesa,pljeskavice,ćevapčiće). Za premazivanje mesa,ribe i povrća koristite četkicu, veličinu izaberite sami.

Roštilj obavezno očistite kada se malo prohladi, ali nemojte dugo čekati posle upotrebe jer se tada teško skidaju delovi hrane sa rešetke.Koristite jaču čeličnu četku za čišćenje rešetke.Roštilj se može potopiti u vrelu vodu oko 10-15 minuta, a ukoliko se desi da roštiljska rešetka i tada nije dobro očišćena, preporučujem potapanje u rastvor vode i sirćeta.

Sve ono što spremate na roštilju najbolji miris i ukus dobija ako koristite marinade i prelive.Ja uvek koristim marinade koje sam spremam, zato predlažem da ne kupujete gotove industrijske proizvode u kesicama.Možete lako naći biljne prirodne začine,suve ili sveže.

Marinadu koju ja često koristim za svinjsko meso priprema se od 7 kašika sosa od soje(imate ga skoro u svim radnjama), 7 kašika jakog čaja, 7 kašika crnog vina, 2 češnja belog luka(dobro izgnječena), 2-3 kašike meda, 1-2 kafene kašičice cimeta i 1 kašičica mlevenog bibera.Sve sastojke dobro sjedinite i umutite.

Klasičan preliv za meso na roštilju je američki preliv koji se priprema od maslinovog ulja, crnog vina, soka od limuna, seckanog crnog luka, majčine dušice, origana, malo belog luka, soli, mlevenog bibera i malo šećera.

Na roštilju možete pripremati i povrće.Možete ga marinirati i začiniti i onda grilovati.
Najčešći sastojci koji se upotrebljavaju za mariniranje mesa koje se priprema za roštilj su: ulje, beli luk, peršun, biber, ruzmarin, belo vino, lovorov list, pa i kečap i senf. Meso je najbolje da pre pečenja marinirate oko 2 sata u marinadi koju izaberete i pripremite.

Najjednostavnija marinada za rečnu ribu je od limunovog soka, ulja, peršuna, timijana i majorana.Marinira se najmanje 1 sat.
Marinada za morsku ribu se priprema od ulja, timijana, limunovog soka, belog luka, bosiljka, peršuna i ruzmarina, dok je trajanje mariniranja oko 2 sata.

PLJESKAVICA

ŠUMADIJSKA
pljeskavica - mleveno ovčije meso, kačkavalj, crni luk, so, začin, mleveni crni biber; prelivena ovčijim kiselim mlekom.


VRANJANSKA pljeskavica - svinjsko mleveno meso, juneće mleveno meso, so, mleveni crni biber; garnirana garniturom od uprženog crnog luka, zelenih paprika, paradajza, belog luka uz dodatak seckanog celerovog lišća.

ČAČANSKA pljeskavica - svinsjko mleveno meso, beli luk, seckan paradajz, so, mleveni biber; premazane sokom do limuna, pečene na roštilju, servirane sa ljutim papričicama i celerovim listom.

VUKOVARSKA pljeskavica - ovčije ili jagnjeće mleveno meso, malo pilećeg mlevenog mesa, so, biber, začin, crni i beli luk.

Postoji nekoliko vrsta ražnjića na turski način, navešću samo neke koji se najčešće spremaju kod nas.

ZLATIBORSKA pljeskavica

oko 800 gr ovčijeg, svinjskog ili junećeg mlevenog mesa
120 gr crnog luka
5 čenova belog luka
2 kašike ulja
so, biber, aleva paprika.
za preliv: 200 gr užičkog kajmaka, 2 pečene usitnjene paprike, kašika usitnjenog belog luka, 2 kašike sirćeta.

Od navedenih sastojaka formirati pljeskavice, ispeći ih na roštilju i preliti garniturom od paprika, luka i kajmaka.

RAŽNJIĆI

TURSKI RAŽNJIĆ
  u marinadi - teleće meso isečeno na komade odležalo u marinadi nekoliko sati, nanizano na drveni ražnjić ili žicu, pečeno na roštilju i garnirano paradajzom.


500 gr telećeg mesa isečenog na komade
za marinadu: čaša crnog vina, čaša jogurta, kašičica ljute aleve paprike, kašičica slatke aleve paprike, so, 3 čena belog luka, ulje, začin
3 paradajza isečena na kocke.

ŠIŠ KEBAB - komadi ovčetine ili teletine odležali u marinadi 24 sata, na hladnom mestu; nanizani na ražnjić sa tikvicama.

500 gr ovčijeg ili telećeg mesa isečenog na komade
za marinadu: 3 grančice ruzmarina, 2 kašike sirćeta, 2,5 dl crnog vina, 2 kašike aleve paprike, kašičica timijana, so, mleveni crni biber, 3 iseckana paradajza (može i bez njih), 3 čena belog luka, 2 glavice seckanog crnog luka, 1 dl maslinovog ulja
tikvica isečena na kocke.

TURSKI RAŽNJIĆ sa lukom - komadi jagnjećeg mariniranog mesa nanizani sa ražnjić sa crnim lukom, pečeni na roštilju i garnirani povrćem.

1 kg jagnjećeg mesa isečenog na kocke 2x2 cm
za marinadu: mirođija, peršun, crni luk, ulje, sok od limuna
za nizanje: 400 gr crnog luka isečenog na kolutove
za garnituru: 150 gr paradajza presečenog na pola i malo zapečenog, 150 gr paprika proprženih na ulju, 150 gr prženih krompirića (pom-frit, pom-paj)
za podlogu: 400 gr variva od pirinča.

GRČKI RAŽNJIĆI - od svinjskog mesa, slanine, crvenih paprika i tikvica; poprskani sokom od limuna, posuti prešunovim lišćem.
600 gr svinjskog mesa isečenog na kocke, držano u marinadi 1 sat
marinada: ulje, crni luk, sok od limuna, peršunov list
za nizanje ražnjića: 5 režnjeva slanine, 5 crvenih paprika, tikvica
so, mleveni biber, začin.

KAVKASKI ŠAŠLJIK - ražnjić od jagnjećeg mesa sa crnim lukom i patlidžanom; mariniran, pečen na roštilju i garniran.
900 gr jagnjećeg mesa isečenog na kocke 2x2 cm
300 gr plavog patlidžana isečenog na komade
300 gr crnog luka isečenog na koturove
marinada: 50 gr limunovog soka, 50 gr ulja, 50 gr crnog luka, so, peršun, mirođija
za podlogu: pirinač varivo oko 400 gr
za prilog: 200 gr pom-frita, peršunovo lišće.

VOJVOĐANSKI RAŽNJIĆI - od jagnjećeg mesa, suve slanine i jagnjeće džigerice; servirani na zelenoj salati i garnirani paradajzom i paprikama.

500 gr jagnjećeg mesa isečenog na komade
250 gr jagnjeće džigerice isečene na komade
150 gr suve slanine isečene na komade
za začinjavanje: sok od limuna, ulje, so, mleveni biber
za prilog: 3 paprike, 3 paradajza, listovi zelene salate.

RUSKI ŠAŠLJIK - ražnjići od jagnjećeg mesa, slanine i luka; marinirani, pečeni na roštilju i garnirani graškom i krompirom.
900 gr jagnjećeg mesa isečenog na parčad širine 2 cm
350 gr crnog luka isečenog na koturove širine 1 cm
350 gr suve slanine isečene na parčad kao i meso
marinada: ulje, so, sok od limuna, crni luk, mirođija, peršun
za podlogu: 300 gr pirinča, varivo
za garniranje: 150 gr pom-paja, 150 gr graška.

BUGARSKI ĆUREĆI RAŽNJIĆI
- od ćurećeg mesa servirani sa pirinčem.


Na ulju upržiti crni i beli luk, dodati kari, pirinač, naliti fondom, začiniti, dodati paradajz-pire, suvo grožđe, paradajz, posuti alevom paprikom i dinstati na tihoj vatri 15 minuta. U dinstani pirinač dodati paprike i nastaviti sa dinstanjem dok malo ne omekšaju.
Ćureće meso iseći na komade, preliti ga uljem, začiniti, dodati sok od limuna i nanizati ga na ražnjić i peći na roštilju.

500 gr ćurećeg mesa, 5 kašika soka od limuna, 4 kašike ulja
200 gr pirinča, 2 čena belog luka, 2 glavice crnog luka, 250 gr paprike isečene na kocke, 3 kašike paradajz-pirea, so, mleveni biber, 400 gr oljuštenog blanširanog i iseckanog paradajza, kašika karija, kašičica aleve paprike, 20 gr suvog grožđa, 4 dl supe.

ALŽIRSKI RAŽNJIĆ - od pilećeg mesa odležalog u marinadi 1 sat, pečeni na roštilju.

500 gr pilećeg mesa isečenog na komade
marinada: pola kašičice aleve paprike, so, šolja ulja, kašičica kima, kašika seckanog peršuna, so, glavica sitno seckanog crnog luka.

SLAVONSKI RAŽNJIĆ - ĆEVAP - od svinjskog i goveđeg mesa iz marinade, sa lukom, paradajzom, slaninom i paprikom.
500 gr svinjskog mesa isečenog na komade, 350 gr goveđeg mesa isečenog na komade
marinada: belo vino, ulje, so, biber u zrnu, aleva paprika, crni luk, zdrobljene borovnice; mariniranje 4-6 sata na hladnom mestu
200 gr crnog luka
2 paradajza isečena na komade
10 parčadi suve slanine
4-5 zelenih paprika isečenih za ražnjić
za oblaganje ražnjića: teleća ili svinjska maramica.

VRANJANSKI RAŽNJIĆ - od ovčijeg i telećeg mlevenog mesa (ćuftice) sa pečurkama, paprikama i lukom.

350 gr mlevenog ovčijeg mesa i 300 gr telećeg mlevenog mesa, 3 jajeta, prezle, so, biber, začin, seckan crni luk
za nizanje ražnjića: 250 gr pečuraka, 4 glavice crnog luka, 4 crvene paprike
ulje.

INDONEŽANSKI RAŽNJIĆI - od goveđeg mesa preliveni umakom od milerama i kikirikija.Meso nanizano na ražnjić, ispečeno na roštilju. Preliveno umakom od uprženog kikirikija i dinstan uz dodatak milerama.

300 gr goveđeg mesa od filea isečeno na kocke
50 gr mlevenog kikirikija
čaša milerama.
so, ulje.

ITALIJANSKI RAŽNJIĆI - punjeni rolovani teleći odresci i luk, začinjeni ruzmarinom i pečeni na roštilju.

500 gr telećeg mesa, isečeno na tanje četvrtaste odreske
za nadev: 100 gr seckane šunke, malo belog luka, 3 kašike rendanog parmezana, peršunov list, so, biber
glavica crnog luka za ražnjić, sečena na kolutove
3 kašike maslinovog ulja, ruzmarin.

CIRIŠKI RAŽNJIĆI - ražnjići od teleće džigerice obložene slaninom i začinjene žalfijom; garnirana mladom boranijom.

500 gr teleće džigerice isečene na komade
suva slanina isečena na tanke režnjeve za bardiranje
žalfija u prahu
so, biber, maslac.

JAPANSKI PILEĆI RAŽNJIĆI - pileće meso marinirano u marinadi i pečeno na roštilju.

500 gr piletine bez kostiju, isečeno na komade
za marinadu: šolja belog vina, 2 kašičice bibera, šolja ekstrakta od soje (soja-sos), 3 kašike šećera; marinada se kuva oko 15 minuta i koristi za mariniranje i premazivanje ražnjića tokom pečenja.

MEŠANI PILEĆI RAŽNJIĆI

oko 400 gr belog pilećeg mesa isečenog na komade
300 gr pileće džigerice isečene na kocke
oko 300 gr pečuraka
100 gr slanine
2 glavice crnog luka
3 kašike ulja
so i biber

Sve sastojke preliti uljem začiniti i ostaviti da odstoje nekoliko minuta. Nanizati sve na ražnjić i peći na roštilju sa svake strane uz povremeno prelivanje marinadom.

MUĆKALICE


SOMBORSKA mućkalica - od svinjskog mesa, pileće džigerice, crnog luka, paradajza i belog luka.

500 gr svinjskog mesa ispečenog na roštilju i isečenog na kocke
250 gr pileće džigerice ispečene na roštilju i isečene na kocke
3 glavice crnog luka sitno seckanog
4 čena seckanog belog luka
so, mleveni biber, ulje, peršunovo lišće
3 paradajza isečenog na kriške ili kocke.

LESKOVAČKA mućkalica - od svinjskog mesa, teleće džigerice, belih bubrega, kobasica, ćevapčića, paprike, paradajza, crnog luka i belog luka.

700 gr svinjskog mesa ispečenog na roštilju, isečenog na kocke 3x3 cm
120 gr teleće džigerice ispečene na roštilju i isečene na komade
100 do 150 gr ćevapčića (10-15 komada)
120 gr kobasice isečene na komadiće
200 gr belih bubrega isečenih na pola i ispečenih na roštilju
250 gr paprika isprženih na ulju i isečenih na kocke
120 g paradajza oblanširanog, oljuštenog i isečenog na kocke 2x2 cm
1 dl ulja, biber, so, peršun
crni luk i beli luk po želji, svež ili propržena na ulju, iseckan.

LOVAČKA mućkalica - jagnjeća ili svinjska crevca, dimljena kobasica, džigerica, ćevapčići, crni i beli luk.

250 gr svinjska ili jagnjeća crevca ispečena na roštilju isečena na komade
250 gr džigerice ispečene i iseckane na kocke
10 ćevapčića
200 gr dimljenih kobasica, ispečene na roštilju i isečene na komade
aleva paprika, ulje, seckan crni i beli luk, so, začin
tucana ljuta paprika.

HAJDUČKA mućkalica - svinjsko meso, dimljene kobasice, teleća ili pileća džigerica, ćevapčići, paprika, crni luk; preliveno prelivom od belog luka, garnirano pečenim kockicama začinjenog hleba.

350 gr svinjskog mesa ispečenog na roštilju i isečenog na kocke
250 gr teleće ili pileće džigerice ispečene na roštilju i isečene na kocke
250 gr dimljene kobasice ispečene na roštilju i isečene na komade
250 gr mlevenog mesa za ćevape
200 gr crnog luka isečenog na rebarca
1 zelena 1 crvena i 1 žuta paprika isečene na kocke
za preliv: 2 dl ulja, 6 čenova seckanog belog luka, so, biber, 2 kašičice aleve paprike, 1 kašičica ljute aleve paprike
4 do 5 kriške hleba, premazane prelivom, ispečene na roštilju i isečene na kocke, servirane oko mućkalice sa čačkalicama.

BUGARSKI ROŠTILJ


1. Jagnjeće šnicle iz marinade, pečene na roštilju.
2. Paprike punjene nadevom od izdinstanog crnog luka, nane, grožđa, testenine i začina; pečene na roštilju.
3. Ražnjići od mlevenog mesa na drvenom štapiću, pečeni na roštilju.
4. Šnite patlidžana pečene na roštilju, preko njega rendani sir.

Sve se servira zajedno.

Sastojci:

5 jagnjećih šnisli
za marinadu: limunov sok, so, 3 čena belog luka, glavica crnog luka, ulje, kašičica nane
za ražnjić: 400 gr mešanog mlevenog mesa, 2 žumanceta, 3 kašike prezle, so, biber, kašičica majčine dušice, ulje
za paprike: 5 očišćenih paprika, kašika putera, kašika suvog grožđa, nana, glavica luka, 200 gr sitne kuvane testenine
plavi patlidžan, so, 150 gr mocarele, ulje.

ŠATOBRIJAN

Meso iseći i oblikovati ovalnog oblika debljine 4-5 cm, dužine 16 cm, širine 10-12 cm; izlupati tučkom za meso, začiniti i ispržiti na roštilju sa svake strane. Sa starog hleba skinuti koru i oblikovati krutone slične šatobrijanu; visine 3 cm, dužine 13-15 cm i širine oko 10 cm; kruton ispržiti na ulju i servirati ga kao podlogu za šatobrijan.
Kuvana jaja isečena na pola nanizati na špic-žicu-ražnjić sa šljivama, maslinama, pečurkama i breskvama; servira se ukoso zaboden na sredinu šatobrijana.
Serviran šatobrijan preliti saftom od pečenja.
Za prilog možete koristiti krokete od povrća, sotirani grašak na puteru, pom-frit, bareni karfiol, formirani dinstani pirinač ili pečen paradajz.

1 kg goveđeg filea
600 gr hleba za kruton
so, biber, ulje, začin, peršunovo lišće
100 gr konzerviranih bresaka
60 gr mariniranih pečuraka
100 gr konzerviranih šljiv
3 kuvana jajeta
30 gr maslina bez koštica.

Ovaj specijalitet je dobio naziv po francuskom književniku Šatobrijanu, otkriće njegovog kuvara, prvo je to bio narezak sa delikatesima, a danas je to biftek garniran povrćem.

PILEĆA KRILCA NA LIBANSKI NAČIN

Krilca staviti u foliju, preliti ih uljem, sokom od limuna, dodati iseckan luk, začiniti i ostaviti da odleže 2 sata. Marinirana krilca peći 10 minuta na tihoj vatri sa svih strana dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

oko 700 gr pileća krilca
4 do5 kašike maslinovog ulja
so, mleveni biber
3 čena belog luka
sok od limuna.

ŠUMADIJSKA PILETINA

Pileće belo meso pečeno na roštilju, garnirano garniturom od uprženog krompira, pečuraka i paprika, preliveno saftom od pečenja i servirano sa kuglicama od kajmaka uvaljanim u seckano peršunovo lišće.

1,5 do 1,8 kg pilećeg mesa, grudi, isečeno na komade
500 gr krompira iseckanog na listiće
300 gr šampinjona iseckanih na deblje listiće
2 paprike babure isečene na kocke
1 dl ulja
200 gr kajmaka
saft od pečenja, biber, so, peršunovo lišće.

MAÐARSKI ĆEVAPČIĆI

700 gr svinjskog mlevenog mesa
300 gr goveđeg mlevenog mesa
100 gr slanine
aleva ljuta paprika
nekoliko češnjeva belog luka
so, biber, majoran.

Sve sastojke dobro sjediniti, formirati ćevapčiće i ispeći ih na roštilju.

PILEĆA KRILCA NA ROŠTILJU

1 kg pilećih krilaca
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike soka od pomorandže
5 čenova belog luka
 1/4 šolje meda
malo ljute aleve paprike
so i biber.

Pripremiti marinadu - premaz od navedenih sastojaka, ostaviti krilca u marinadi 1 sat, i ispeći ih na roštilju, sa svake strane bar po 12 minuta.

PUNJENE VEŠALICE

oko 300 gr svinjskog mesa od file bez kostiju, za jednu osobu
oko 100 gr kačkavalja isečenog na tanke komade
oko 100 gr suvog mesa isečenog na tanke odreske
so, biber, ulje ili masti.

Meso iseći i oblikovati kao tanku pravougaonu šniclu, dužine do 30 cm. Naredati kačkavalj i suvo meso, urolati vešalicu ili je samo preklopiti uzdužno na pola, začiniti i ispeći na roštilju. Vešalicu možete zatvoriti čačkalicama ili je umotati u svinjsku ili jagnjeću maramicu.

POVRĆE NA ROŠTILJU


Ražnjići od povrća:


5 velikih ili 10 manjih paradajza isečenih na polovine
oko 800 gr patlidžana isečenog na komade ili kocke
200 gr pečuraka, šeširići
10 manjih glavica luka

Povrće i pečurke nabosti na ražnjiće, začiniti i ispeći na roštilju, može se kombinovati sa slaninom ili šunkom; na kraju ražnjiće preliti umakom i servirati.

3 kašike senfa
1 dl ulja
biber, so, majčina dušica, malo šećera, malo crnog luka.

Šareni ražnjići:

Sve sastojke iseći na kocke, nanizati na ražnjić, ispeći na roštilju i na kraju ih preliti uljem i začiniti po ukusu.

tikvica
zelena paprika
crvena paprika
4 paradajza
4 manje glavice crnog luka
oko 10 šampinjona
oko 200 gr starijeg kačkavalja
ulje
so i biber.

PEČURKE NA ROŠTILJU

Nanizati šeširiće pečuraka na ražnjić sa komadima slanine i ispeći na roštilju; preliti sosom od ulja, senfa, belog luka i limunobog soka i servirati.

12 većih vrganja ili neke druge pečurke
oko 150 gr mesnate slanine
ruzmarin
ulje
lovorov list
so i biber

2 kašike senfa
kašika ulja
sok od pola limuna
malo seckanog belog luka.

Pečurke se mogu kombinovati sa raznim povrćem i začinima kada se radi o roštilju, isto važi i za povrće koje se može pripremiti sa suhomesnatim i mlečnim proizvodima, sa ili bez mesa.

PUNJENE SVINJSKE ŠNICLE

500 gr svinjskih šnicli, dobro istanjenih
300 gr pileće džigerice, usoljena i prelivena uljem, treba da odstoji 20 minuta
150 gr kačkavalja isečenog na tanke šnite
so i biber
ulje.

Na šniclu staviti tanku šnitu kačkavalja, preko kačkavalja tanku šniclu od džigerice, začiniti, preklopiti svinjsku šniclu, pričvrstiti čačkalicama i ispeći na roštilju.

PILE NA ROŠTILJU

Pile isecite na pola ili na nekoliko komada; držite ga u marinadi od vina, ruzmarina, bibera, ulja, soli i muskatnog oraščića; peći ga na roštilju uz povremeno trljanje ruzmarinom i žalfijom. Pile pecite oko 25 minuta na slabijem žaru.

1 veće pile
malo žalfije i ruzmarina
za marinadu: so, ulje, biber, muskatni oraščić i belo vino.


Social Share