Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Začini

Recept

Začini

Muskatni orah

Plod tropskog drveta poreklom sa Malučkih ostrva. Dodaje se slanim i slatkim jelima, kolačima, slatkim kremovima i pudinzima, kremovima od sira, sosevima od sira i luka, kao dodatak spanaću, dinstanom povrću, kuvanom vinu. Lekovita svojstva: olakšava varenje, deluje protiv dijareje i mučnine, ima blago umirujuće dejstvo.

Timijan

Timijan se preporučuje za začinjavanje svih izrazito masnih jela, svih vrsta mesa i ribe i teških soseva. Koristi se kao prirodni konzervans. Lekovita svojstva: deluje antiseptično i umirujuće, ublažava grčeve, prehladu i kašalj, menstrualne tegobe i reumatične bolove.

Italijano

Izvanredna mešavina origana, majorana, peršuna, ruzmarina, bosiljka i mente - daje neprevaziđeni miris Italije. Pored toga što se dodaje picama i lazanjama, dodaje se i sirnim namazima i marinadama. 

Kapar

Mediteranska biljka koja se stavlja u salate i pikantne soseve. Pomešana sa peršunom, bifteku daje poseban ukus i dobar je dodatak turšiji. Lekovita svojstva: Olakšava varenje i podstiče apetit.

Šafran

"Crveno zlato" iz La Mance važi za najbolji šafran na svetu. Za kilogram šafrana potrebno je oko 200 000 cvetova šafranove ruže. One se beru ručno i sortiraju. Jelima od mesa i sosovima od paradajza daje poseban ukus koji asocira na Istok.

Melissa (limun trava)

Sveži ili osušeni listići ove aromatične biljke sa mirisom limuna koristi se prvenstveno za začinjavanje zelenih salata, pikantnih biljnih soseva, divljači i čorbi. Lekovito svojstvo: u narodnoj medicini čaj od melise preporučuje se protiv slabosti srca i migrene.

Bosiljak

Upotrebljava se lišće, (sveže ili sušeno), za salate, supe, jela od povrća, jela od ribe, mesa, marinade, soseve i prelive. Dodaje se pred kraj kuvanja. Lekovita svojstva: umiruje, opušta, uspavljuje. Smatra se da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa ubrzava varenje i podstiče apetit.

Cimet

Aromatična kora tropskog cveta crvenkaste boje, prijatnog mirisa i ukusa. Osušena kora od cimeta ili njen prah se upotrebljava kao dodatak slatkim testima i kolačima, a na Dalekom istoku se dodaje jelima od mesa.

Đumbir

Poreklom je iz tropske Azije. Prijatnog je i oštrog mirisa. Koristi se kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća. U nekim zemljama se dodaje i kolačima. Neobično se ceni u kineskoj i indijskoj kuhinji.Lekovita svojstva: podstiče lučenje stomačnih sokova, smiruje kasalj i prehladu. Odličan antiseptik.

Blagovan 

Biljka sa uskim i duguljastim listićima poznata je i pod imenom isop. Ukusom donekle podseća na nanu i odlično ide uz salate, jagnjeći ragu. Uvek ga dodavati u manjoj količini i veoma kratko zagrevati. Ne treba ga jesti u svežem stanju.

Peršun

Bilo da su ravni ili čipkasti, listići peršuna sadrže veliku količinu vitamina C i imaju veoma aromatičan miris. Njime se začinjavaju supe, krompir, povrće, sosovi, salate, gulaši, riba, mediteranska jela. Ne sme da se kuva zajedno sa jelom. U frižideru, zapakovan u najlon kesu, moze da se očuva svež i do tri dana.

Kiseljak

Samo ime govori o kakvoj se začinskoj biljci radi. Prilično kiseli ukus lišća pogodan je za začinjavanje supa kao i salata. Po potrebi kuvati ih zajedno sa jelom i sasvim kratko. Koristiti samo mlade listove, jer su oni stariji prilično gorki. 

Steak pepper

Veoma pikantna i aromatična mešavina začina daje poseban ukus jelima sa roštilja, ribljoj čorbi i pečenjima. Sastoji se od dobro izbalansirane mešavine tucane ljute paprike, crnog bibera, timijana, korijandera i morske soli.

Bilje Mediterana

Blaga mešavina mediteranskog bilja svojom plemenitom aromom daje posebnu notu svim vrstama morskih plodova, picama, lazanjama i špagetima. Sastoji se od mešavine bosiljka, majorana, melise i timijana.

Čhilli

Posebna vrsta sitne, veoma ljute paprike iz tropskih krajeva, poljavljuje se i pod nazivom kajenski biber. Jelima daje pikantan i ljut ukus. Poboljšava krvotok.

Karanfilić

Tropsko drvo sa Filipinskih i južnih Molučkih ostrva čiji se cvetni pupoljci koriste za jela od mesa, soseve, tople napitke i neke vrste zimnica. Koristi se vrlo umereno, jer je veoma aromatičan. Obavezan je satojak u kuvanom vinu i poslasticama sa medom ili voćem.

Korijander

Ovo je jedna od najstarijih začinskih biljaka,poreklom iz jugoistočne Evrope, gde raste divlje, a u Indiji, Kini i Egiptu se gaji hiljadama godina. Koristi se kao dodatak jelima od divljači, ragu - čorbama, jelima od svinjskog, ovčijeg i junećeg mesa. Poslasticama od jabuka daje poseban ukus.Lekovita svojstva:
u medicini se koristi protiv probavnih smetnji.

Majoran

Baštenska biljka koja ima široku primenu u kulinarstvu. Posebno se koristi kao začin za jagnjetinu, jela od sira, nadeve za živinu, čorbe i povrće. U nekim delovima Vojvodine se dodaje domaćim kobasicama. Lekovita svojstva: smiruje kašalj i prehladu, sadrži vitamine A i C.

Anis

Postojbina mu je istočno Sredozemlje. Vrlo je jakog i prijatnog mirisa. Dodaje se mirisnim kolačima i testu, ali se koristi i za začinjavanje ribe, živinskog mesa krem supa i soseva. Veoma je omiljen u azijskoj kuhinji.Lekovita svojstva: poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kasalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.

Curry

Veoma pikantan indijski začin u prahu, kombinovan od raznih sastojaka. Poznato je vise od 200 vrsta, od najblažeg do najljućeg. Čuveni specijalitet je pile u Carry-u. Veoma je pikantan kao dodatak raznim sosevima i prelivima. U Indiji je veoma omiljen i koristi se za začinjavanje svih vrsta mesa i povrća.

Estragon

Uski, dugački, jako zeleni listovi imaju sveže  aromatičan i gorkoslatki ukus. Služi kao začin za soseve i salate, jela od paradajza, jaja i ribe. Dozira se umereno. Estragon je najbolji u svežem stanju.

Nana

Mnogima je poznat svež i jak ukus nane ili metvice. Najčešće se od listova pravi čaj. Pored toga koristi se za spravlajnje pica i orjentalnih napitaka. Osušeni listovi se koriste za začinjavanje sosova i salata.

Vlašac

Veoma robusan kuhinjski začin. Ima jači ukus od crnog luka. Zato odgovara za pripremanje svih jela, koja se inače prave sa ovim povrćem. Ne treba ga stavljati odmah nego na kraju spremanja nekog jela. Najbolji je kada se iseče na kolutiće, tada ce najbrže ispustiti mirišljavi sok.

 

Kamenika

Zbog svog osvežavajućeg ukusa koji podseća na orah, a miris na krastavac, ova biljka dobra je za začinjavanje salata, supa i sosova. Ne kuvati je zajedno sa jelom, već staviti na kraju.

Cubar

Ima veom jak miris a ukus podseća na biber. Koristi se u svežem stanju, ali osušen u pasulju i kuvanom povrću. Zbog veoma intezivnog mirisa treba ga koristiti u malim količinama. Ne ide uz fno povrće, meso ili ribu jer bi aromom potisnuo miris jela. Odličan je za ostavljanje kiselih krastavaca, kao i paradajza za turšiju.

Social Share