Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Božićni kuvar

Recept

Pogača-česnica

Potrebno je:
- 1/2 l mleka, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera, 1 kg brašna, 2 kašike sirćeta
- 250 ml ulja, 1 kašičica soli, 200 g tvrđeg sira i 2 jajeta

U 1/2 l mleka staviti kvasac, kašičicu šećera, 1 kašičicu soli i ostaviti da nadođe. Kad nadođe zamesiti 1 kg brašna, 2 kašike sirćeta, 250 ml ulja, 2 kašičice soli. Zamešno testo ostaviti 30 minuta na toplom da odstoji. Napraviti 20-tak kuglica veličine jajeta, svaku kuglicu razviti oklagijom (krug), filovati sirom i jajima na početku kruga pa urolati. Ređati ih u krug u podmazanom okruglom plehu i ostaviti da stoji 2 sata da dobro narastu. Pred pečenje nožem zarezati od sredine ka krajevima na osam mesta kao kad se seče burek (na trouglove) premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni 15-25 minuta.


Zeljanica

Potrebno je:
- 500 g kora za pitu, 700 g zelja ili spanaća

- 1 glavica crnog luka, 150 g praziluka, 300 g mladog sira
- 3 jaja, 2 supene kašike ulja, 200 ml jogurta

Očistiti zelje i krako ga prokuvati u slanoj vodi, izvaditi ga i iscediti. Propžiti sitno isečen praziluk i luk, pa dodati iseckano zelje ili spanać. Izdrobiti sir i izmešati ga sa jajima i jogurtom. Na kore ravnomerno ređati nadev od sira i zelja. Kore uvijati u rolnu, slagati u malo podmazanom plehu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.


Krem čorba od pečuraka

Potrebno je:
- 300 g šampinjona ili vrganja, 50 g maslaca
- 1 puna kašika brašna, 1 manja glavica crnog luka, 1 l supe od kocke, 2,5 dl pavlake, sok od 1/2 limuna, so, mleveni biber

Šampinjone ili vrganje oprati i zajedno sa očišćenim lukom staviti u blender da se izmiksaju. Na maslacu propržiti luk i pečurke oko 10 minuta, zatim dodati brašno i naliti sa supom, poklopiti lonac poklopcem i ostaviti da se kuva na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon kuvanja dodati lmunov sok, so, biber po ukusu, promešati i dodati umućenu pavlaku, još malo prokuvati ali nesme da pokipi i služiti dok je topla.


Rolat od mesa

Potrebno je:
- 2 kg teletine, 4 kašike ulja, 60 g slanine pancete
- 2 čena belog luka, peršun, biber, vegeta, so
- 2 kg krompira, 1/2 soka od limuna

Slaninu, peršun i beli luk iseckati dodati vegetu po želji, malo limunovog soka i sve izmešati. Meso oblikovati u veliku šniclu, malo ga tučkom za meso izlupati, posoliti, pobiberiti, premazati pripremljenom masom, uviti u rolat, povezati ga sa kuhinjskim koncem i staviti u posudu za pečenje. Posebno iseći krompir na veće komade, posoliti i staviti ispod rolata. Sve preliti sa uljem i i 1 dc vode, poklopiti i peći na 250 stepeni oko 2 sata, pri pečenju okretati rolat i povremeno prelivati sa sokom u kome se peče. Kad je meso mekano, otkriti poklopac i ostaviti da se zapeče da bi dobilo lepu zlatnožutu boju. Kad se malo prohladi iseći konac i rolat seći na komade i služiti sa krompirom.


Svinjetina na krompiru

Potrebno je:
- 1 kg svinjetine (krmenadle), 800 g krompira
- paprika, so, 1 paradajz, biber po ukusu
- mrežica za pečenje, malo ulja, 2 dlc crnog piva

Meso dobro oprati, usoliti i staviti u pleh da se peče na 220 stepeni. Preliti ga sa malo ulja i pivom, poklopiti kad je upola pečeno dodati isečen krompir, jednu svežu papriku i paradajz, kao i isečen krompir malo posoljen. Kada je sve skoro pečeno otklopiti da se sve zapeče i iseći kad se malo prohladi na komade i služiti zajedno sa krompirom i preliti sa sokom od pečenja.


Beze torta

Potrebno je:
- 4 jaja, 240 g šećera, šoljica brašna, šoljica crne kafe, pet grama nes kafe, 125 g mleka
- 165 g maslaca, kesica šlaga, 50 g prepečenih i samlevenih lešnika

Umutiti čvrst šne od belanaca uz postepeno dodavanje šećera. Pleh podmazati sa maslacem i posuti kristal šećerom. Sa svake strane ostaviti po 3-4 cm praznog prostora i poravnati površinu. Rernu zagrejati na 250 stepeni pa smanjiti na 150 i peći 30-40 minuta i ne otvarati rernu. Iseći koru na 4 dela. Za fil umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, dodati kašiku brašna, šoljicu jake crne kafe i kašičicu nes kafe i 125 ml mleka. Sve to kuvati zajedno i kada se zgusne skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Sa hladnim filom pomešati 165 g dobro umućenog maslaca. Tortu nafilovati i ostaviti da stoji jedan dan u frižideru. Pred služenje premazati je umućenim šlagom i posuti je lešnicima.

 MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI

Social Share