Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Pravilna ishrana mačaka: Da li vaša ljubimica ima problem sa težinom?

Recept

Gojaznost kod mačaka može da se javi u bilo kom periodu, a najćešći uzrok tome je pekomerno hranjenje tj. prevelik unos hrane tokom dana, nedostatak fizičke aktivnosti, nasledne preidispozicije ili poremećaj hormona. Međutim odgovarajuća dijeta i umerene porcije kao i postepeno uvođenje fizičke aktivnosti mogu rešiti ovaj problem. Naravno uvek treba potražiti savet veterinara.

Pravilan izbor odgovarajuće hrane za mačku
Ljubimici od najaranijih dana treba obezbediti zdravu i dobro izbalansiranu ishranu. Nutritivne i energetske potrebe se menjaju u zavisnosti od uzrasta, pa tako je na primer mladim macama u svakodnevnom jelovniku potrebno dosta kalcijuma i fosfora, dok  hrana za starije mačke sadrži manji broj kalorija. Na tržištu danas postoji veliki izbor hrane prilagođen potrebama ljubmaca u svim dobima.

Obratite pažnju na veličinu porcije
Treba obratiti pažnju na količinu i broj obroka tokom dana. Mačići se hrane uglavnom tri puta dnevno, a kasnije se broj obroka smanjuje na dva, mada se često mnogi vlasnici odlučuju da činija uvek bude puna hrane i da mačka jede kada želi. Međutim ukoliko je mačka sklona gojenju ili je već počela da dobija na kilaži možda je bolje odlučiti se hranjanje u određeno vreme.

Utvrdite da li je vaša mačka gojazna
Najjednostavniji način da utvrdite da li je vaša mačka gojazna, jeste da joj opipate rebra. Treba da budete u stanju da, dodirujući bokove mačke, osetite svako pojedino rebro, pod kožom i tankim slojem sala ispod nje. Takođe treba da možete da ispratite svako rebro do kičme. Ukoliko niste sigurni, u svakom slučaju najbolju procenu da li vaša mačka ima prekomernu težinu ili ne daće vam veterinar.

Gojaznost
Ukoliko ne možete da osetite rebra i ukoliko mačka ima poveći stomak koji se njiše dok hoda, a struk nije jasno vidljiv gledano odozgo vreme je da je da vašu ljubimicu odvedete kod veterinara i da se posavetujete o korigovaju ishrane.

Social Share