Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Recept profesora Mermerskog

Recept

SASTOJCI:

  •  15 svežih limuna prethodno potopljenih u sodu bikarbonu najmanje 2 sata
  •  12 glavica svežeg belog luka (koji nije kineskog porekla)
  •  1 kg. prirodnog meda
  •  400 gr proklijalog žita
  •  400 gr svežih orahovih jezgara

 

PRETHODNO PRIPREMITI

   Dan ili dva pre nego što želite pripremiti recept, potrebno je 400 gr probranog pšeničnog žita staviti u staklenu teglu (sterilnu) i preliti vodom (ukoliko je moguće, filtriranom). Sutradan procedite kroz čistu krpu i dobro isperite zrnevlje, koje je najbolje ostaviti u tako mokroj krpi na sobnoj temperaturi sledećih 12 do 24 sata. Pšenica će proklijati, a dužina klica je obično oko 1mm.

   Limun je potrebno potopiti u sodu bikarbonu najmanje 2 sata, kako bi se neutralisao uticaj hemije kojima je prskan plod pre nego što se našao na tržištu. Ovo je inače preporučljivo i za narandže, mandarine, limur, grejp i slično, i to uvek pre upotrebe.

   Med je po Vašem izboru, onaj koji Vam najviše prija. Vodite računa da je livadski lek najhranljiviji, ali i najagresivniji, pa ako Vam on ne prija, koristite, na primer bagremov. Takođe, ukoliko se recept sprema za muskarce preko 40 godina, koristite med od uljane repice (o ovome ću pisati posebno).

 

PRIPREMA

   Proklijalu pšenicu samleti zajedno sa orasima i belim lukom. Samleti 5 limuna sa koricom, i sve zajedno izmešati u stakleni ili emajlirani sud. Ostatak limuna iscediti i sok pomesati sa ostalom masom, dok smesa ne postane homogena. Dodati med,  duže mesati dok se masa ne ujednači i sipati u tegle.

   Ovako pripremljen preparat treba čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru najmanje 3-4 dana, posle čega je spremno za konzumiranje.

 

NAČIN UPOTREBE

   Preporučena doza je jedna do dve kašike 30 min. pre dorucka, rucka, vecere i pre spavanja.

Oboleli od raka treba da uzimaju 1 do 2 kašike na svaka dva do tri sata.

 

   Recept predstavlja osnov za  zdravlje i dug život, čuva svežinu tela i energiju, pre svega zato što sadrži sve neophodne vitamine, mineralne soli, bioaktivne supstance, proteine, ugljene hidrate i biljne masnoće. Poboljšava rad svih unutrašnjih organa i žlezda a sve to je i osnova koja  održava telo zdavim

Social Share