Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Princes krofna tora

Recept

Sastojci za testo:

115 g putera
250 ml vode
150 g brašna
4 velika jaja

Sastojci za čokoladno punjenje:

60 g gorke čokolade
30 g putera
1 kašika vanilinog ekstrata
125 g šećera u prahu
3 kašike vrele vode

Sastojci za kremasti fil:

1 l mleka
250 g omekšalog krem sira
2 kesice pudinga od vanile
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
30 g brašna

i još:

300 ml slatke pavlake
50 g otopljene čokolade ( ne mora )
od 20 do 30 ml slatke pavlake
 
Priprema:
 

U manju šerpicu staviti vodu i puter i pustiti da se puter otopi, dodati brašno i kuvati, stalno mešajući dok ne počne da se odvaja od zidova šerpice.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se testo ohladi. 
U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i svaki put kad dodate jaje, dobro umutiti sa mikserom.
Pripremiti kalup veličine 22cm X 32cm. Nemojte ga podmazivati. Sipati testo i sa spatulom poravnjati svuda i podići malo testo i na zidove kalupa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi i ne vaditi je iz kalupa u kom se testo peklo.
( Ja imam kalup koji mi služi za torte koje se ne peku i koru sam izvadila iz kalupa, i stavila u taj kalup, jer sam koru pekla u teflonskom kalupu, koji nisam htela da oštetim nožem kad sečem tortu )

 
 

Dok se kora ohladi pripremiti čokoladni fil.
Otopiti čokoladu i puter i u to dodavati po malo prosejan prah šećer,dobićete veoma gustu smesu, dodati tečnu vanilinu esenciju i dodavati po malo vrele vode dok ne dobijete gustu tečnu smesu...meni je bilo potrebno 2 pune kašike i još nekoliko kapi. ( kod mene je mlečna čokolada, greškom sam uzela mlečnu čokoladu umesto čokoladu za kuvanje i šećer sam smanjila na pola jer čokolada je već slatka )

 
 

Pripremljenu smesu premazati preko ohlađene kore i ostaviti na stranu a za to vreme pripremite fil.

 
 

U šerpicu sipati oko 850 ml mleka, dodati 100 g šećera i 1 kesicu vanilinog šećera ( ja sam koristila vanilla paste ) i pustiti da provri a u ostatak hladnog mleka izmutiti vanilin puding i brašno i kad je mleko provrelo sipati tu smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne.

Za vas, koji ne volite da kuvate puding iz kesice, kremu možete napraviti od žumanaca, vanile,brašna i gustina.
Skloniti sa ringle i pustiti da se malo ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica odozgore. Prekriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da se potpuno 
ohladi.
 
 

Umutiti omekšali krem sir i dodavati po malo ohlađene puding kreme, stalno muteći , dok ne sjedinite celu kremu sa krem sirom. Sipati umućenu kremu preko čokoladnog fila ( stranice testa će vam se malo skupiti prilikom pečenja, ali ako krema i pređe preko stranica, ništa neće umanjiti ukus torte. Poravnjati svuda.

 
 

Ostaviti tako pripremljenu tortu nekoliko sati u frižider.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice ( trebaće vam 3 kesice šlaga i 300 ml hladnog mleka ili kisele vode ) i premazati preko torte.
Otopito čokoladu i slatku pavlaku na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, dobro sjediniti, sipati u kesicu,kojoj ćete odrezati vrh i praviti prave linije po torti.
Nožem ili štapićem za ražnjić vući popreko linija da biste napravili šare ili ukrasite tortu po vašoj želji.

 
 

Ja sam moju tortu napravila veče pre i tako mi se bolje stisla, inače torta se može poslužiti odmah, samo neće biti tako čvrsta...izbor je vaš.

 
Prijatno!!!!

Social Share