Informacija

Ocena


Pogledajte i ovo

Social Share

Aromatićni baget

Recept


 
Sastojci:
Originalni recept ovde  i ovde
 
400 g mekog brašna
250 ml jogurta ili mlaćenice
75 ml toplog mleka
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 do 2 kašičice soli
50 g otopljene masti ili putera
 
Za premaz:
 
80 g slanog putera
6 do 8 čena pasiranog belog luka
2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna
 
i još:
 
1 jaje sa nekoliko kapi ulja
 
Priprema:
 
Omekšali puter izmešati sa sitno iseckanim peršunom  ( ako volite, umesto peršuna možete staviti i suvi oregano ) i pasiranim belim lukom i ostaviti u frižider da se puter stegne a i ne mora, možete premazati testo i sa omekšalim puterom.
 
U toplo mleko staviti suvi kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
 
U vanglicu prosejati brašno, dodati so i sve izmešati ( ja sam koristila slani puter i stavila sam samo 1 kašičicu soli ) dodati jogurt ili mlaćenicu, ( umesto mlaćenice možete koristiti 260 ml toplog mleka i od te količine oduzmite da rastvorite suvi kvasac, što znači, dovoljno je samo 260 ml tečnosti,meni je trebalo više zbog brašna koje sam koristila, upilo je više tečnosti ) otopljenu mast ili puter ( meni su testa lepša sa mašću, vi kako hoćete ) i zamesiti testo.
Istresti na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko i meko testo.
Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti sa samolepljivom folijom i vratiti nazad u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
 
Uduplano testo premesiti i podeliti na onoliko delova koliko hoćete da imate bageta. Ja sam podelila na dva dela, jer bageti nisu veliki.
Ponovo premesiti i ostaviti da se testo vrlo kratko odmori.
 
Rastanjiti testo u ovalni oblik što više možete, da je testo oko pola cm debljine, premazati testo sa polovinom pripremljene smese od putera i belog luka i zarolajte testo tako da su krajevo malkice tanji od sredine. Ja sam jedan rastanjila u obliku pravougaonika a jedan u ovalni oblik i taj, koji sam rastanjila u ovalni oblik mi je lepši..možete videti na slici. Uostalom, vi napravite onako kako vi volite.
 
Zaseći testo odozgore sa oštrim nožem i napuniti sa još malo smese od belog luka
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Staviti testa na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje i ostaviti mesta između bageta, jer će tokom pečenja još da narastu.
 
Pokriti ih sa samolepljivom folijom i ostaviti ih oko 20 minuta da još malo narastu.
 
Umutiti jaje sa nekoliko kapi ulja ( da vam se testo, kad je ispečeno, sjaji ) premazati testo i staviti u hladnu rernu.
 
 
Uključiti rernu na 180°C i peći bagete oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Izvaditi, malo ih ohladiti i poslužiti ih tople...ono što vam ostane za kasnije, samo zagrejati ponovo u rerni ili u mikrotalasnoj.
 
 
 
 
Prijatno!!!!!

Social Share