Dome slatki dome » Diskusije


Održavanje pribora za jelo

  • Leader
    09. октобар 2015.

    Kako bi pribor za jelo što duže trajao i uvek izgledao kao nov, važno je da znate kako se koji pere i održava.


    Svečanu trpezu nemoguće je zamisliti bez lepog, a često i zbog plemenitih materijala od kojeg je izrađen i vrednog pribora za jelo, koji se često prenosi s kolena na koleno. Naravno, bonton nalaže da se za stolom sa kašikama, viljuškama i noževima „družimo" i običnim danima, pa je razumljivo da se svaka domaćica trudi da joj pribor za jelo koji servira izgleda što bolje i bude uvek čist i blistav. Ali, kako na pravi način i bez mnogo muke postići da srebrne kašičice budu uvek sjajne, da noževi od aluminijuma ili mesinga nemaju tamne mrlje, a drvo i slonovača na drškama zadrže sjaj?


    Pribor za jelo od nerđajućeg čelika vrlo je praktičan, ekonomičan i lak za održavanje. Treba ga prati deterdžentom za sudove ili neutralnim sapunom, ručno ili u mašini za sudove i uvek dobro izbrisati od vode. Ukoliko se vremenom pojave znakovi rđe, ta mesta treba premazati uljem, ostaviti ga da stoji desetak minuta, a zatim isprati vrelim vinskim sirćetom, dobro izbrisati i izglancati. Tamne mrlje sa čelika uklonićete ako pribor za jelo istrljate sokom od limuna ili napola presečenom glavicom crnog luka.


    Viljuške, kašike, noževe i ostali pribor za jelo izrađen od mesinga perite mlakom vodom i sredstvom za pranje sudova. Kako bi ponovo zablistali, dobro ih istrljajte limunovim sokom (može i vinskim i sirćetom) u koji ste razmutili kašiku soli, ili rastvorom sode bikarbone, a potom ih dobro izbrišite i izglancajte pamučnom krpom.


    Srebrni pribor za jelo pere se deterdžentom za sudove, ručno ili u mašini za sudove u ovom, drugom slučaju vodite računa da ne dođe u dodir s predmetima od čelika jer će se na srebru pojaviti tamne mrlje. Potamnelo srebro možete čistiti specifičnim sredstvima za ovaj plemeniti metal, blagim abrazivnim deterdžentima, a sjaj ćete mu vratiti i ako ga operete u vodi u kojoj se kuvao spanać, paradajz ili krompir. Zaboravite na kalodont i sodu bikarbonu kojima možete da izgrebete srebro, a zapamtite da predmete od ovog metala uvek dobro izbrišite, jer od vlage tamne.


    Ukoliko su drške na priboru za jelo napravljene od drveta, vratićete mu sjaj ako ga izglancate mekom pamučnom krpom natopljenom u laneno ulje.


    Drške od roga čistite mekom četkom i mlakom vodom.
    Slonovači ćete vratiti sjaj i boju ako je istrljate limunovim sokom u koji ste rastvorili so, zatim je dobro isperete i izglancate parčetom čiste svile. Mrlje sa drški od kosti skinućete amonijakom, a one napravljene ili ukrašene sedefom izgledaće kao nove ako sedef premažete uljem, a onda dobro istrljate flanelskom krpom.