Dome slatki dome » Diskusije


Feng šui osvaja svet - U zdravoj kući zdravi ukućani

  • Član
    10. новембар 2015.

    Kancelarije velikih kompanija, kuće poznatih, i ne samo njih, odmarališta u trendu - feng šui, drevna kineska veština koja uči kako se grade domovi sa pozitivnom energijom, nalazi sve više sledbenika.Ova tradicija stara preko 5 000 godina je i danas veoma aktuelna u Kini, i tamo se poštuje ne samo u uređenju unutrašneg prostora, već se po načelima feng šui kupuje teren za kuću i projektuje budući dom.


    Feng šui, što u prevodu znači »vetar« i »voda«, zasniva se na tradicionalnoj kineskoj koncepciji čoveka, koji je shvaćen kao posrednička snaga između prirodnog i božanskog. U centru filozofije je blagostanje, u svom najdubljem smislu: unutrašnja ravnoteža koja podstiče i harmoniju u ambijentu.


    U našem društvu oseća se sve prisutnija svest i želja da se nađu prostori koji bi bili »zdravi« i za duh. U tom traganju zapadna kultura, praktična i tehnološka, potražila je pomoć od Istoka, i u staroj veštini feng šui pronašla novi način da živi u harmoniji sa ambijentom. U Velikoj Britaniji je Ministarstvo za zdravlje savetovalo upravama bolnica da prouče znanja feng šui i uključe njegove principe u uređenje svog prostora, kako bi se pacijenti brže i bolje oporavljali.


    Dah prirode


    Prema drevnim tibetanskim učiteljima sve je prožeto jednom snažnom vitalnom energijom, ki (qi), »dahom prirode«, nevidljivom esencijom koja se nalazi svuda oko nas i daje nam sreću i blagostanje: ona je u nama i u našim kućama. Da bi se ta snaga održala u ravnoteži, čovek može da interveniše u prostoru koji ga okružuje i da ga uredi po principima feng šui. Analogno principu akupunkture iz kineske medicine, koji deluje na onim mestima na kojima dolazi do blokiranja energije. Preteča moderne geobiologije i bioarhitekture, veština feng šui pomaže da se odabere pravo mesto za stanovanje, da se na ispravan način osmisli i opremi prostor za stanovanje. Međutim, njegova primena se ne odnosi samo na domove koji se tek stvaraju; ako već imate kuću ili stan, možete je preurediti prema pravilima feng šui, i tako ambijent u kome živite učiniti zdravijim i harmoničnijim.


    Pet elemenata iz kojih se rađa harmonija


    Dom uređen po principima feng šui je, pre svega, mesto istančane uravnoteženosti: svetlo-tamno, prazno-puno, mnogo-malo, sve unutar prostora za stanovanje treba da bude u savršenoj harmoniji. Ovo, uostalom, nije strano ni našem zapadnom duhu: i u našoj kulturi »lepo« je harmonično i proporcionalno. Kada se ulazi u kuću prepunu stvari i nameštaja, instiktivno se oseća pritisak. Na isti način, prazna kuća izaziva nelagodnost. To je zbog toga što dve suprotne, ali komplementarne energije, koje su u osnovi filozofije feng šui, jin (yin)-ženski princip i jang (yang)-muški nisu u savršenoj harmoniji. U osnovi te ravnoteže je pet elemenata, koji su zapravo različite manifestacije energije ki. Svaki od njih predstavlja jedan kvalitet i uključuje u sebe različita značenja:


    Drvo je simbol »rasta«. Predstavlja detinjstvo, i kao takvo simboliše učenje i kulturu. Kao i drugi elementi, vezan je za preciznu prostornu orijentaciju: označava istok, jer se tamo rađa i sunce. Njegov oblik je izdužen, vertikalan, spreman za rast.


    Vatra je »realizacija« i kao takva daje energiju i polet. Simboliše kreativni trenutak, kratak i intenzivan kao što je i plamen. Elemenat vatre je povezan sa crvenom bojom, letom i jugom. Njeni oblici su trougao i piramida.


    Metal je faza »konkretizacije« i predstavlja praktičnost. Simbol je zapada, novca i ekonomije. I on ima svoju formu: kao novac je okrugao, bele i zlatne boje.


    Voda je »rasplivavanje«, transformacija, regeneracija u toku sna. Nalazi se na severu, nema jedinstvenu formu i plave je boje.


    Zemlja, humus, označava element koji sve čini mogućim. Idealno bi bilo da se nalazi u središtu ambijenta.


    Pet vitalnih energija bi trebalo da se harmonično smenjuju u životnom okruženju, zahvaljujući znalačkom rasporedu prostora, stvari i boja. Nijedan elemenat ne sme da prevagne nad drugim, ali je svaki u stanju da dominira nad svojom suprotnošću.


    Kuća srećnih ljudi


    Da bi se ostvario takav rezultat, od suštinske važnosti je položaj. Da bi vam sve to bilo jasnije, prenećemo kako je to u svojom projektu »Kuća srećnih duhova« realizovao italijanski bioarhitekta Mauro Bertame. Njegova kuća je predstavljena novembra prošle godine na sajmu Ekoforum u Monci (Italija). Idealna kuća, ako se gradi od temlja, trebalo bi da ima sledeće pozicije: ulaz na severu, kojim dominira voda, u harmoniji sa pet ostalih elemenata. Na istoku, koji se poklapa sa elementom drvo, trebalo bi da su dnevni boravak i trpezarija, mesta realizacije i odnosa sa drugima. Na jugu, strani sveta kojom vlada vatra, radna soba, mesto kreativnosti i meditacije; pored nje, u poziciji jug-zapad, spavaća soba, gde preovlađuje elemenat zemlje, shvaćen u zaštitničkoj ulozi; kupatilo i kuhinja na zapadu, kome odgovara elemenat metal, simbol praktičnosti, između ostalog tu zato da bi bolje kontrolisao konflikt između vode iz slavina i vatre iz šporeta.Takođe, kuća bi trebalo da ima pravilan plan. Kvadrat ili pravougaonik su pogodne forme i omogućavaju pravilan raspored prostora. Drugi oblici se mogu »doterati« dodatnim radovima.Idealan je otvoren prostor, kako bi energija ki mogla slobodno da cirkuliše kroz čitavu kuću. Pregradnih zidova treba da je što manje. Jedino kupatilo, mesto čišćenja, treba da je intimno i zatvoreno, kako se ne bi narušila harmonija drugih prostorija.


    Monotonija geometrijskih oblika i boja je štetna, dovodi do neuravnoteženosti između elemenata. Nameštaj je od prirodnih materijala, zaobljenih ivica, kako bi se olakšao prolaz energije ki.


    Ako u svom domu ne možete da ostvarite sve ove preporuke, ne budite malodušni. Uvek se mogu naći alternativna rešenja, koja će »popraviti« lošu orijentaciju i uneti željenu harmoniju.


    Feng šui »na kašičicu«


    Ogledala: ako se stave na »strateška« mesta, poboljšavaju prolazak energije. Oprez pri postavljanju u spavaćoj sobi: previše energije može da poremeti san.


    Svetiljke: stimulišu prisustvo energije. Posebno su za to pogodne lampe od kristala, jer podstiču energetski protok.


    Zvona: metalni štapići koji se kače iznad vrata ili na plafon smatraju se znamenjem sreće i dobrostanja. Svojim zvonom rasteruju negativnu energiju. Najčešće se stavljaju na ulaz u kuću.


    Kristali: podstiču vitalnu energiju. Odgovarajuće kristalne forme možete razmestiti po čitavom stanu.


    Biljke, cveće i voće: simboli su života i rasta, ali vodite računa da budu sveži i zdravi. Ne ukrašavajte prostor suvim cvećem.


    Fontane i akvarijumi: simboli vode, smatra se da privlače pozitivnu energiju. Nezamenjivi su u kući i vrtu.