Dome slatki dome » Diskusije


Održavanje cveća u vazi

 • Član
  10. новембар 2015.

  Kao sve finije stvari u životu i rezano cveće zaslužuje posebnu pažnju.
  Ne sme se zaboraviti da se rezanom cveću život može produžiti, odnosno skratiti, u zavisnosti od brige koju mu pružimo.
  Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da duže uživate u kupljenim ili dobijenim buketima i aranžmanima.


  Pazite da vaza bude čista
  Pre nego što vazu napunite hladnom ili mlakom vodom, svakako proverite da li je čista. Izbegavajte metalne vaze.
  (Bakin savet: Vaze sa cvećem perite iznutra vodom u koju ste sipali malo sirćeta i soli i dodali malo istucane ljuske od jajeta)


  Dodajte u vodu "hranu za cveće"
  Dodajte u vodu "hranu za cveće" koju možete da nabavite u obliku praha ili smeše rastvorivog kristala s hranjivim i antibakterijskim sastojcima. Pri doziranju praha pridržavajte se uputstva proizvođača i odolite potrebi da u vodu stavite više "hrane za cveće" nego što je propisano zato što ćete postići suprotan efekat od željenog. Samo pravilno pripremljenom smešom produžićete život cveću u vašem buketu ili aranžmanu.


  Podsecite stabljike
  Pre nego što cveće stavite u vodu, uvek podsecite stabljike. Izložene vazduhu prilikom transporta ćelije stabljika vrlo brzo se suše i odumiru na mestu gde su stabljike bile otsecene pa se stvara vazdušni čep. On onemogućuje nesmetani protok vode i ishrane prema cvetu. Problem se može rešiti podrezivanjem stabljika. Oštrim nožem ili makazama odsecite 3-5 cm baznog dela i to pod uglom od 45°. Rez je poželjno izvesti pod vodom. Podrezane stabljike što brže stavite u vodu kako biste sprečili dalje stvaranje vazdušnih čepova.


  Uklonite lišće
  Sve lišće koje bi posle stavljanja cveća u vazu moglo da završi pod vodom treba ukloniti. Lišće je pod vodom izloženo uticanju bakterija, pa vrlo brzo trune. Taj će proces uprljati vodu, a rezultovaće stvaranjem neugodnog mirisa i daljom ubrzanom razgradnjom biljnih tkiva. Ukratko, život Vašeg cveća biće kraći.


  Svakodnevno kontrolišite vodu
  Budući da cveće troši znatnu količinu vode, svakodnevno kontrolišite njenu količinu u vazi. Ako imate aranžman, proverite vlažnost cvećarskog sunđera. Ako se isušila, navlažite je. Ne upotrebljavajte hemijski omekšanu vodu već onu iz slavine ili kišnicu sobne temperature. Vodu menjajte samo ako se uprljala i postala mutna. Pritom, dobro očistite vazu. Pazite da celi postupak ne traje predugo kako cveće ne biste morali skraćivati zbog sušenja i odumiranja ćelija.


  Zaštitite cveće od promaje i izvora topline
  Strujanje vazduha i povišena temperatura smanjuju vlažnost vazduha zbog čega dolazi do povećanog trošenja vode sa površine biljaka, naročito sa površine listova (transpiracija). U uslovima prekomerne transpiracije, cveće ne može dovoljno brzo da nadoknadi vodu pa vene. Uz to što isušuju vazduh, izvori toplote (sunce, kućni aparati, grejalice, radijatori i sl.) zagrevaju vodu i tako pogoduju razvoju bakterija. Opšte je pravilo da cveće duže traje u hladnijim prostorijama bez jačeg strujanja vazduha (vazdušnog).


  Prskajte cveće
  Poprskajte povremeno cveće ručnim prskalicama. Na taj način ćete smanjiti transpiraciju i prekomerni gubitak vode.


  Držite cveće dalje od voća i povrća
  Mnoge vrste voća i povrća u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen - bezbojan plin slabog mirisa koji pospešuje otpadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova. Drugim rečima, etilen skraćuje životni vek cveća. Kako biste to izbegli, držite cveće dalje od voća i povrća.


  Uklonite mrtve delove biljaka
  Neke vrste cveća propadaju brže neke sporije. Stoga odstranite mrtve cvetove kako bi vaša cvetna kreacija što duže zadržala lep izgled. Osim toga, mrtvi delovi biljke podložni su procesu razgradnje (truljenja) pri čemu se oslobađa gore spomenuti etilen.


  Oživite uvenule cvetove
  Čest problem kod cveća s drvenastom stabljikom (npr. ruže) jeste stvaranje tzv. vazdušnog čepa unutar stabljike. Vazdušni čep onemogućava snabdevanje cveta vodom. Primetite li da su Vam ruže već nakon dan-dva uvenule, to ne mora nužno da znači da su stare ili lošeg kvaliteta.
  Problem se može rešiti na sledeće načine:
  • Potopite uvenulo cveće u kadu. Pod vodom mu odrežite stabljike za 5-6 cm. Ostavite cveće tako potopljeno otprilike jedan sat ili dok se ne napije vode i oporavi, ili kao drastična mera kad ništa drugo ne pomaže,
  • Uronite na otprilike 10 sekundi donje delove stabljika u kipuću vodu. Cvetove pre toga morate omotati papirom kako biste ih zaštitili od vodene pare. Primetićete kako se uvenulo lišće i cveće podiže.