Svet kompjutera i informatike » Diskusije


Nova inicijativa za borbu protiv uznemiravanja na internetu

  • Član
    13. јануар 2016.


    Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” udruženim snagama pokreću novu inicijativu za borbu protiv uznemiravanja na internetu „Hack Harassment” (#hackharassment), sa ciljem stvaranja bezbednije virtualne sredine.


    Na međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, inicijativu su najavili generalni direktor kompanije Intel, Brajan Krzanič (Brian Krzanich), predsedavajući član i generalni direktor kompanije Vox Media, Džim Benkof (Jim Bankoff), izvršni urednik i suosnivač Re/code-a, Kara Svišer (Kara Swisher) i suosnivač i predsednik fondacije „Born This Way”, Sintija Germanota.


    Kroz inicijativu „Hack Harassment”, Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” žele da podstaknu saradnju u okviru industrije, ali i šire, kako bi iskoristili prednosti inovacija u borbi protiv onlajn uznemiravanja. Pomenute kompanije pozivaju IT zajednicu i medije, neprofitne organizacije, akademske građane, uticajne lidere, članove online zajednica da se priključe inicijativi.


    Kako bismo jasnije sagledali odnos industrije prema pitanju uznemiravanja na mreži, Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” nedavno su sproveli anketu među profesionalcima iz oblasti tehnologije koji žive u SAD-u. Rezultati ankete pokazuju sledeće:


    - 84 odsto profesionalaca iz oblasti tehnologije veruje da u stvarnom životu postoji rizik i emotivni uticaj na osobu koja je žrtva onlajn uznemiravanja – najčešće se ispoljava kao štetan uticaj na reputaciju žrtve (75 odsto) ili kao verovatnoća da će ona pokušati samopovređivanje (66 odsto)


    - Čak 6 od 10 profesionalaca misli da IT industrija ne čini dovoljno kako bi sprečila maltretiranje na mreži


    - Više od 8 od 10 profesionalaca se slaže da industrija treba da učini više kako bi se onlajn uznemiravanje suzbilo


    - Više od 80 odsto profesionalaca iz IT industrije se slaže da preduzimanje mera u cilju sprečavanja uznemiravanja može biti efikasno


    - U pogledu mogućih rešenja, 75 odsto profesionalaca iz oblasti veruje da univerzalni kodeks ponašanja može pomoći da se uznemiravanje spreči, 51 odsto veruje da blokiranje IP adrese osoba koje su poznate po uznemiravanju može biti veoma efikasno, a 47 odsto veruje da omogućavanje dodatnih aplikacija i opcija unutar veb stranice koje bi omogućile korisnicima da blokiraju ili prijave sadržaj, može biti veoma korisno


    Intel, Vox Media, Re/code i fondacija „Born This Way” objavili su da će njihov prvi korak biti organizacija serije hakatona uz pomoć inicijative „Hack Harassment”, tokom ove godine. Ovi hakatoni podrazumevaju onlajn, kao i direktne sesije koje su participativne u dizajnu, vođene rezultatima i zajednicom. Cilj nije samo podizanje svesti, već i odgovornosti, pronalazak naprednih tehnoloških rešenja u borbi protiv uznemiravanja, kao i efektivnih pozitivnih promena.


    Plan Intela, Vox Medie, Re/code i fondacije „Born This Way” jeste da predstave nalaze, preporuke i napredak inicijative „Hack Harassment” na godišnjoj konferenciji „Code” kompanije Re/code, koja će biti održana u periodu od 31. maja do 2. juna.


    izvor:intel