Forumi » Opste zdravstvene teme

Hemoroidi

  • 1451 postova
  17. фебруар 2016. 04.00.46 CET

  Proktologija i hemoroidi

  Proktologija se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog creva. Završno debelo crevo obuhvata poslednjih 20 cm debelog creva (Rectum), uključujući i čmar (Anus). Statistički posmatrano, s problemima u predelu završnog debelog creva, suočava se 3/4 odraslih. S tako velikom incidencom oboljenja kod odrasle populacije nužno je ukazati na najoptimalnije mogućnosti pravovremene dijagnoze i odgovarajućeg lečenja problema na završnom debelom crevu. Kako završno debelo crevo predstavlja intimni deo tela, to je istovremeno i "tabu" zona zbog čega mnogi pacijenti u početku ne traže savet i pregled lekara, nego se zadovoljavaju upotrebom masti i čepića lkoje dobijaju od apotekara. To je naravno bez zadovoljavajućeg uspeha. Cilj nam je upoznati Vas s najčešćim problemima i vrstama oboljenja u području završnog creva i kako se ona dijagnostikuju, te koji su savremeni načini lečenja i kako prevenirati probleme i oboljenja u području završnog debelog creva, odnosno šta možete učiniti da sprečite njihov nastanak.

  Za sami početak dobro je naglasiti da hemoroidi nisu uvek odgovorni za tegobe u analnoj regiji.

  Najčešći problemi i tegobe u analnoj regiji su:

  krvarenje
  bolovi
  svrab
  pojačano vlaženje
  osećaj pritiska na završno crevo
  opipljivi čvorići

  Hemoroidi

  Hemoroidi su sunđerasti jastučići ispunjeni krvlju, koji imaju ulogu "finog" zatvaranja analnog otvora (čmara), a smešteni su u dubini od 4-5 cm od čmara. Često se ne mogu niti pipati prstom, niti videti, tako da je Proktoskopija jedini način sigurnog dijagnostikovanja i verifikacije hemoroida. Hemorooidi nisu poređani u krug, kako se često misli, i postoje samo tri hemoroidalna jastučića koji se nalaze na tačno određenim mestima - jedan sa leve strane, a dva sa desne strane čmara. Česta zabluda je da su hemoroidi vezani uz venski sistem, odnosno da su to na neki način proširene vene - to nije tačno! Histološki, hemoroidi imaju potpuno identičan sastav kao penis, jer su to zapravo arterio-venske fistule, odnosno šupljine u kojima uglavnom cirkulira arterijska, svetlocrvena krv.

  Glavni simptopi kod ovog oboljenja su:

  krvarenje
  tragovi krvi na toaletnom papiru
  pojačano vlaženje na čmaru
  "prljanje" veša
  osećaj pritiska na čmaru
  svrab
  Navedeni i dobro poznati simptomi mogu biti izazvani i drugim oboljenjima, kao što je upalni proces sluznice debelog creva, ili pak tumorozni proces. Upravo radi toga je svakako uputno javiti se proktologu na pregled, jer je to jedini način da se tačno upoznamo s razlogom svojih tegoba. Nakon uvodnog razgovora sa pacijentom obavi se proktološki pregled,a traje svega 10-ak minuta. I ono što je sigurno važno - pregled je potpuno bezbolan!

  Lečenje hemoroida

  Zavisno od stepena hemoroidalne bolesti, pristupamo odgovarajućem lečenju. Kod lečenja hemoroida značajno je reći sledeće:

  hemoroidi se, kao i većina proktoloških oboljenja, ne mogu izlečiti niti jednom danas poznatom mašću, čepićima, oblozima ili melemima.
  izlečenje hemoroida I i II stepena je konzervativno te nije potreban operacioni zahvat. Najuspešnije je sa Barron ligaturama, odnosno sa posebnim gumenim omčicama koje stranguliraju hemoroid i on jednostavno nestane. Uspeh lečenja je od 89-92%.
  lečenje sa Barron ligaturama se izvod ambulantno, potpuno je bezbolno i pacijent jednostavno normalno funkcioniše posle toga.
  hemoroidi III i IV stepena se ne mogu lečiti niti jednom kozervativnom metodom i kod toga je neophodan operacioni zahvat.
  Iz tih razloga je bolje javiti se hirurgu ranije ukoliko ne želimo doći u situaciju gde nam za lečenje jedino preostaje operacija.

  Operacija hemoroida:

  Poostoji vise vrsta operacija hemoroida a one se svode na uklanjanje istih sa mesta na kojim se nalaze.

  Najpoznatija tehnika je po metodi Morgan- Miligan.
  Novina je da se ova metoda izvodi savremenim aparatima za radiotalasnu koagulaciju krvnih sudova tzv Ligashure aparat. Sem za operaciju hemoroida ovaj se aparat moze koristiti i u drugim operativnim zahvatima. Razlika je u tome da pacijenti koji su operisani ligashure aparatom postoperativno prakticno nemaju bolove ili su bolovi jako slabog intenziteta. Sluzokoza analnog kanala jako brzo zarasta te je vracanje uobicajenim zivotnim aktivnostima vrlo brzo vec posle nekoliko dana. Procedura je jednostavna. Pacijent dođe na pregled kod našeg doktora, ovaj ga pregleda i ,ukoliko postavi indikaciju za operaciju, posle brze preoperativne pripreme istog dana se može uraditi operacija. Pacijentu se operacija radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji koja je za njega jako konforna i sigurna. Posle operacije pacijent nekoliko časova provede u bolnici a ukoliko je operisan popodne noć provede u bolnici .Kući ide bez bolova. U sledećih njekoliko dana pacijent ima umerene bolove posle defekacije koji se mogu lako kupirati oralnim analgeticima.Moguće je da posle stolice ima par kapi krvi ili sukrvičav iscedak.Desetak dana po operaciji tzegobe uglavnom prestaju.
  U nasim klinikama pacijenti se mogu operisati i klasicnim metodama a i THD metodom.
  Pre operacije:

  nije potrebno čišćenje creva
  glicerinski čepić staviti veče pre te ujutro, jedan sat pre odlaska na operaciju
  antibiotska zaštita: bolesnicima koji uzimaju kortikosteroide, imunosupresive ili imaju ugrađeni vestački srčani zalistak ili veštački zglob, prije zahvata treba dati antibiotik da se spreči infekcija.

  Posle operacije

  Cilj je regulisati četiri stvari: analnu higijenu, bol, mokrenje i stolicu

  Analna higijena – gaze možete skinuti prvi dan nakon operacije te započeti s kupkama u kamilici. U kadu natočite vodu dubine oko 15 cm te sednite u nju na 10 do 15 min. Najbolja temperatura vode je ona pri kojoj se osjećate ugodno Možete staviti nekoliko filter-vrećica kamilice. Nakon kupke osušite anus mekanim peškirom i stavite suve i čiste gaze.
  Nakon svake stolice operite se vodom i primenite Flogocid mast.
  Bol – prvih nekoliko sati nakon operacije nećete osećati nikakve bolove zbog delovanja lijekova koje ste dobili tokom anestezije. Cilj je da i kasnije bude tako. Zato treba početi uzimati dovoljno lekova protiv bolova. Naša je preporuka kombinacija paracetamola i trodona 3 do 5 tableta na dan. Lijek može izazvati pospanost te za vreme uzimanja nemojte voziti auto niti piti alkohol . Pitanje bezbolonosti je vrlo slozeno. Naime neki pacijenti odmah nakon operacije osete jako poboljšanje svog opšteg i lokalnog stanja da se kod njih bolovi praktično zanemarljivi a mi u njihovom slučaju možemo govoriti o bezbolnim opeacijama. Drugi pacijenti imaju bolove i oni su najčešće sutradan po operaciji i nastanu nakon stolice. Traju oko pola sata i potom nestanu. Rapidno se smanjuju svaki dan tako da i najosetljiviji pacijenti posle desetak dana budu praktično bez iakakvih bolova. Moramo priznati na ovom mestu da je pitanje bola s obzirom na razlike u intenzitetu kod slično operisanih subjektivna kategorija.
  Za smanjivanje bolova dobro je stavljati hladne obloge (u vrećicu za zamrzavanje stavite malo vode, a kad se stvori led, primijenite preko gaze ili peškira na analno područje).
  Stolica – nakon operacije treba što prije imati stolicu. Bolovi i strah mogu je otežati, stoga savjetujemo uzimanje preparata da stolica bude mekana.
  Mokrenje – nakon operacije hemoroida pacijentu je mokrenje često otežano, što je posljedica operacije na rektumu te djelovanja lijekova za anesteziju. Zato prije operacije ne treba pretjerivati s tečnosti , a obvezno je i pomokriti se prije zahvata. Nakon operacije savetujemo što pre ustajanje i hodanje .

  Absces i Fistula

  Absces i Fistula su dva potpuno različita klinička stanja jedne te iste bolesti. Absces je akutno stanje koje se karakteriše otokom u blizini čmara, jakim bolovima, a često i povišenom temperaturom. Fistula je hronično stanje, bez jakih bolova, s jednim malim otvorom u blizini čmara odakle se povremeno ili stalno cedi zamućeno-žućkasti sadržaj uz prisustvo tragova krvi.

  Bolest nastane upalom proktalnih žlezda koje su smeštene između unutrašnjeg i spoljašnjeg sfinktera. Tako nastane slika inicijalnog abscesa, a na bazi tog abscesa razvija se perianalna fistula. Absces obično kratko traje (2-3 dana), a samo retko duže, jer jaki bolovi u okolini čmara sa tendencom pojačanja u noćnim satima, rano vodi pacijenta do hirurga.

  Lečenje Abscesa

  Lečenje abscesa je jednostavno, a jedini cilje je "otvoriti" absces i ukloniti sadržaj, jer neposredno nakon zahvata bolovi prestaju. U toj fazi se nikada ne radi radikalni zahvat.

  Lečenje Fistule

  Fistula je hronično stanje koje karakteriše stalno ceđenje žuto-zamućenog sadržaja na mali otvor koji se obično nalazi 2-3 cm udaljen od čmara. Ukoliko se ne cedi nikakav sadržaj, tada pacijenti često osećaju pritisak i mukle bolove, a kada dođe ponovo do ceđenja tada i subjektivne tegobe prestaju. To je stanje prilično neugodno, jer je teško održavati odgovarajuću higijenu analne regije. U lokalnoj anesteziji potrebno je pronaći unutrašnji otvor fistuloznog kanala i to je najvažniji korak. Sledi discizija, odnosno presecanje "mosta" između unutrašnjeg i spoljašnjeg fistuloznog otvora. Zahvat je potpuno bezopasan u rukama iskusnog proktologa, izvodi se ambulantno i pacijent je istog dana radno sposoban.

  Analna Fisura

  Ovo se proktološko oboljenje ogleda u vidu ranice ili čira na veoma osetljivoj sluznici analnog kanala. Zbog toga je ova veoma bolno osetljiva, pa su tipični simptomi:

  veoma jak bol u vidu prženja na čmaru, osobito izražena nakon akta pražnjenja, a može trajati i satima
  krvarenje svetlo-crvene krvi
  opipljiva kvržica koja se nalazi neposredno iznad fisure, pa se zato i zove "polip stražar"
  Bolovi i krvarenje koje prati pojava analne fisure, a uz pipanje i pomenute kvržice, često dovodi u zabludu čak i medicinsko osoblje, pa to stanje pogrešno tumače kao "upaljeni spoljni hemoroidi". Naravno da to nisu hemoroidi. Razlog nastanka Analne fisure je danas veoma dobro poznat. Radi se o pojačanom tonusu unutrašnjeg analnog sfinktera (M. sphincter ani internus), koji svojim pojačanim tonusom rasteže osetljivu sluznicu analnog kanala, a tada i kod čak normalne stolice dolazi do pucanja sluznice i stvaranja analne fisure. Lečenje analne fisure je veoma jednostavno i izrazito delotvorno, a cilj je smanjiti tonus spoljašnjeg sfinktera. Najbolje se pokazala metoda lateralne svinkterotomije pri kojoj se preseca m. sphincter ani einternus na karakterističnom mestu pri čemu se tonus svinktera bezbedno smanji, a uradi se i excizija fisure i stražara.

  Spoljašnji hemoroidi (Thrombosis periani)

  Najčešće korišteni termin u proktologiji je hemoroidi. Uz to se često spominju "spoljašnji" i/ili "unutrašnji" hemoroidi. To je velika pogreška i zabluda, koja je nažalost ostala i u medicinskim krugovima. Hemoroidi mogu biti "samo" hemoroidi, jer jednostavno ne postoje unutrašnji i spoljašnji. Ono što nazivamo spoljanji hemoroidi nemaju veze sa hemoroidima.

  Vanjski hemoroidi ili ti perianalna tromboza nastaje zgrušavanjem krvi u malim površnim venama ispod kože u blizini čmara, što rezultira stvaranjem čvora na rubu čmara, koji može biti od veličine zrna pšenice do veličine velikog oraha. Ti čvorići čine kožu napetom, što izaziva bolove, zatim su često modre boje, čak mogu spontano puknuti, što vodi ka većem ili manjem krvarenju. Većina autora se slažu, da je za nastanak perianalne tromboze odgovorno usporeno proticanje krvi kroz vene čmara (tkzv. venska staza), a tome doprinosi trudnoća i menses, kao odgovor na endokrini uticaj. Takođe, vožnja biciklom, duže sedenje, kao i otežano pražnjenje doprinose venskoj stazi. Uopšteno gledano, do danas nije razjašnjen u celini uzrok nastajanja perianalne tromboze. Veoma je važno razlikovati i odvojiti hemoroidalnu bolest i perianalnu trombozu, jer je pristup i lečenje potpuno različito i bilo bi jako pogrešno lečiti perianalnu trombozu i hemoroide na isti način.

  Lečenje je brzo, jednostavno, bezbolno i efikasno.

  U lokalnoj anesteziji se evakuiše ugrušana krv i tog momenta pacijent oseća olakšanje. Nakon zahvata pacijent ide kući i istog dana je funkcionalno i radno sposoban. Nakon zahvata nema uopšte bolova i retki su uzimali običnu tabletu protiv bolova. Prednost ove metode je da se više nikad neće pojaviti na tom mestu. Drugi pristup je stavljati obloge od 3% Ac. borici, što je mnogo bolji izbor od raznih masti, ali je nedostatak, što se tada čvorići ponavljaju i to baš na tom mestu.

  U našim uslovima se često rešava problem fisure zajedno sa hemoroidima u istom aktu. Upravo u tim situacijama jako dobra iskustva imamo sa operacijama pomoću Ligasure aparata što je opisano u gornjem takstu.

   


  Poslednja izmena: 17. март 2016. 22.33.31 CET"
  • 1451 postova
  17. фебруар 2016. 04.22.06 CET

  Hemoroidi ili šuljevi su otekline (proširenja) krvnih sudova anusa (čmara) i donjeg dela rektuma (završnog dela debelog creva). Simptomi variraju od privremnih i blagih, do upornih i bolnih. U mnogim slučajevima, hemoroidi su mali i simptomi se smiruju bez terapije. Ako je neophodna, terapija obično daje rezultate. Postoje različiti vidovi terapija opisanih u daljem tekstu.

  Šta su hemoroidi i šta izaziva hemoroide (šuljeve)?

  Hemoroidi su otekline koje nastaju u predelu anusa i završnog dela debelog creva.

  Ispod sluzokože anusa i završnog dela debelog creva nalazi se mreža malih vena (krvnih sudova). Ove vene ponekad postaju proširene i kroz njih tada protiče veća količina krvi nego obično. Te proširene vene i tkivo iznad njih formiraju jedno ili više izbočenja koje nazivamo hemoroidima.

  Tačan razlog zbog kojeg se ove promene dešavaju i dovode do pojave hemoroida nije poznat. Čini se da se neki hemoroidi javljaju bez očiglednog razloga. Međutim, smatra se da pritisak u anusu i oko anusa može biti glavni faktor u mnogim slučajevima. Ako je pritisak u anusu i oko anusa povećan, smatra se da to može dovesti do pojave hemoroida.

  hemoroidi

  Oko 50% osoba dobije hemoroide u nekom životnom dobu. Neke situacije povećavaju šansu za dobijanje hemoroida:

  • Konstipacija (zatvor), izbacivanje velikih komada fekalija (izmeta) i naprezanje pri defekaciji. Sve ovo povećava pritisak na vene u anusu i čini se da predstavlja uobičajeni razlog nastanka hemoroida.
  • Trudnoća. Hemoroidi su uobičajena pojava tokom trudnoće. To je verovatno zbog pritiska koji beba vrši na debelo crevo i anus, kao i zbog uticaja koji hormonalne promene tokom trudnoće mogu imati na vene.
  • Starenje. Starenjem tkivo oko anusa pruža slabiju potporu venama.
  • Nasledni faktor. Neke osobe mogu naslediti oslabljenu strukturu zidova vena u analnoj regiji.

  Koji su simptomi hemoroida?

  Unutrašnji hemoroidi
  Stvaraju se u završnom delu debelog creva, oko 2-4 cm iznad otvora anusa. Prema težini oblika i njihovoj veličini, svrstani su po stepenima od 1 do 4:

  • Hemoroidi 1. stepena su male otekline unutar sluzokože završnog dela debelog creva. Ne mogu se videti ili osetiti izvan anusa. Hemoroidi 1. stepena su najčešći. Kod nekih osoba narstu do 2. stepena ili više.
  • Hemoroidi 2. stepena su veći. Mogu biti delimično izbačeni van anusa kada odete u toalet, ali se potom ubrzo ponovo vrate unutra.
  • Hemoroidi 3. stepena ispadaju (prolaps) iz anusa. Možete osetiti jedan ili više njih kao male, mekane čvoriće koji vise iz anusa. Međutim, prstom ih možete gurnuti nazad u anus.
  • Hemoroidi 4. stepena konstantno vise iz anusa i ne možete ih gurnuti nazad. Ponekad mogu biti veoma veliki.

  Simptomi mogu biti različiti. Mali hemoroidi su uglavnom bezbolni.Najčešći simptom je krvarenje nakon odlaska u toalet. Veći hemoroidi mogu izazvati sluzav sekret, bol, iritaciju i svrab. Sekret može da iritira kožu oko anusa. Možete imati osećaj da vam je anus pun, ili da niste sasvim ispraznili creva nakon odlaska u toalet.

  Moguća komplikacija kod hemoroida koji vise (stepn 3 i 4) je stvaranje ugruška krvi (tromboza) unutar hemoroida. Ovo se ne dešava često, ali izaziva intenzivan bol ako do toga dođe.

  Spoljašnji hemoroidi (perianalni hematom)
  Nisu toliko česti kao unutrašnji hemoroidi. Spoljašnji hemoroid je mali čvorić koji nastaje na spoljašnjoj strani anusa. Mnogi ne izazivaju simptome. Ipak, ako se u hemoroidu stvori krvni ugrušak (tromboziran spoljašnji hemoroid), iznenada može postati veoma bolan i zahtevati hitno lečenje. Bol usled tromboziranog spoljašnjeg hemoroida obično dostiže vrhunac nakon 48-72 sata, a zatim se postepeno gubi tokom 7-10 dana. Trombozirani spoljašnji hemoroid može da malo krvari nekoliko dana. Zatim se postepeno smanjuje dok ne postane mala izraslina slična bradavici.

  Neke osobe mogu dobiti unutrašnje i spoljašnje hemoroide istovremeno.

  Lečenje hemoroida: "Kako lečiti hemoroide?"

  Izbegnite konstipaciju (zatvor) i naprezanje prilikom defekacije
  Neka vam stolica bude mekana i nemojte se naprezati u toaletu. Ovo možete postići na sledeće načine:

  • Jedite dosta vlaknaste hrane kao što je voće, povrće, žitarice, integralni hleb itd.
  • Pijte dosta tečnosti. Odrasli treba da piju najmanje dva litra dnevno. Izbacićete veći deo tečnosti iz organizma mokrenjem, ali će deo tečnosti otići u creva i omekšati stolicu. Većina napitaka će poslužiti ovoj svrsi, ali alkoholna pića izazivaju dehidrataciju, pa zato nisu najbolji izbor.
  • Izbegavajte analgetike koji sadrže kodein jer oni često izazivaju zatvor.
  • Idite u toalet čim osetite potrebu. Nekada se ljudi suzdržavaju i odlažu odlazak u toalet. To može rezultirati većom i čvršćom stolicom koju je teže izbaciti. Ne naprežite se previše u toaletu. Hemoroidi mogu izazvati osećaj da vam je debelo crevo puno i to vas onda izaziva da se na kraju dodatno naprežete u pokušaju da i dalje praznite creva. Oduprite se ovome. Ne provodite previše vremena sedeći na WC šolji, jer vas to može podstaknuti da se naprežete (na primer, ne čitajte dok ste u toaletu).

  Gore navedene mere će često olakšati simptome kao što su krvarenje i nelagodnost. To može biti sve što vam je potrebno za lečenje malih hemoroida prvog stepena. Mali hemoroidi prvog stepena se često smire tokom vremena.

  Masti, kreme i supozitorije (čepići)
  Često se koriste razni preparati. Oni ne leče hemoroide, ali mogu olakšati simptome kao što su nelagodnost i svrab.

  • Blaga umirujuća krema, mast ili supozitorija može olakšati nelagodnost. Mogu se naći u apotekama, a apotekar vas može posavetovati. Pratite uputstvo za upotrebu na pakovanju.
  • Preparat koji sadrži anestetik može bolje da olakša bol. Trebalo bi ih koristiti samo kraći vremenski period (5-7 dana). Ako ih koristite duže, anestetik možže da iritira kožu oko anusa ili da je učini osetljivom.
  • Lekar vam može preporučiti neki preparat koji sadrži steroid ako postoji jako zapaljenje oko hemoroida. Steroidi smanjuju upalu i mogu pomoći u smanjenju otoka oko hemoroida. To može pomoći da se olakša svrab i bol. Ne bi trebalo koristiti kremu ili mast sa steroidima duže od nedelju dana.
  • Veoma bolni hemoroidi koji su izbačeni van anusa, nisu tako česti. Bol se može olakšati stavljanjem hladnih obloga (vrećice sa ledom) na hemoroide 15-30 minuta. Mogu biti potrebni i jaki analgetici (lekovi protiv bolova).
  • Hemoroidi nastali u trudnoći se obično smire nakon porođaja. Lečenje je slično kao u gore navedenom.

  Podvezivanje hemeroida

  Podvezivanje je uobičajeno za hemoroide 2. i 3. stepena. Može se takođe primeniti i za hemoroide 1. stepena koji se nisu smirili primenom neke gore navedene metode (kao što je ishrana sa više vlakana itd.).

  Ovu proceduru uglavnom izvode hirurzi. Hirurg hvata hemoroid pincetom ili sličnim pomagalom, a zatim postavlja gumenu traku oko osnove hemoroida. Ovim se sprečava dotok krvi u hemoroid koji otpada posle nekoliko dana, a rana nakon otpadanja zarasta za nedelju ili dve.

  Podvezivanje unutrašnjih hemoroida je uglavnom bezbolno, jer se osnova hemoroida nalazi iznad analnog otvora - u poslednjem delu creva, gde sluzokoža nije osetljiva na bol. Do tri hemoroida mogu biti podvezana u jednom tretmanu.

  U oko 8 od 10 slučajeva, hemoroidi su izlečeni ovom metodom. U oko 2 od 10 slučajeva, hemoroidi se u nekom periodu ponovo javljaju (u tom slučaju, podvezivanje se ponovo može primeniti). Podvezivanje ne pomaže u malom broju slučajeva. Nakon podvezivanja, verovatnoća da se hemoroidi povrate je manja ako nemate zatvor i ne naprežete se pri defekaciji (kao što je opisano gore).

  Manji broj osoba ima komplikacije posle podvezivanja, kao što su krvarenje, urinarni problemi, ili infekcija ili čir na mestu tretiranog hemoroida.

  Drugi načini lečenja
  Podvezivanje je možda i najčešći način lečenja hemoroida, ali postoje i druge metode. Lekar će vam objasniti dobre i loše strane svake od njih.

  Najčešće korišćene metode lečenja su:

  Skleroterapija (sklerozacija). Fenol rastvoren u ulju se injekcijom ubrizgava u tkivo korena hemoroida. To izaziva fibroznu reakciju koja uništava krvne sudove hemoroida. Zbog smanjene prokrvljenosti hemoroid otpada, slično kao kod metode podvezivanjem. Ova metoda je u odnosu na podvezivanje manje zastupljena, jer je uspešnost manja.

  Razne metode koje koriste toplotu za uništavanje hemoroida. Ove metode su: infracrvena koagulacija, fotokoagulacija, laserska koagulacija, dijatermija, elektroterapija. I ove metode se ređe koriste nego podvezivanje zbog slabije uspešnosti.

  Hemoroidektomija (hiruško uklanjanje hemoroida). Uklanjanje hemoroida operacijom je opcija za hemoroide 4. stepena, a takođe i 2. i 3. stepena koji nisu mogli biti uklonjeni podvezivanjem ili nekom drugom metodom. Operacija se vrši pod opštom anestezijom i uglavnom je uspešna. Ipak, može biti veoma bolno u danima nakon operacije.

  Stapler hemoroidektomija. Iako naziv ove procedure ukazuje na to da su hemoroidi uklonjeni (odsecanjem), to nije tako. Kod ove metode, uređajem koji se naziva stapler pravi se kružni rez na sluzokoži analnog kanala iznad hemoroida, što dovodi do povlačenja hemoroida u analni kanal. Takođe, dolazi do smanjenja prokrvljenosti hemoroida i njihovog smanjivanja. Iz razloga što se rez vrši iznad hemoroida, ova metoda je obično manje bolna od klasične operacije.

  Transanalna hemoroidalna dearterilizacija (THD). Kod ove metode podvezuju se male arterije koje hemoride snabdevaju krvlju, što izaziva njihovo smanjivanje. Ova procedura je uglavnom bezbolna i sve je popularnija kao metoda lečenja.


  Poslednja izmena: 17. март 2016. 22.33.36 CET"
  • 1451 postova
  17. фебруар 2016. 04.30.56 CET

  Svima preporičujem da pre neko što krenu sa nekim melemima ili krema posete Lekara.

  Ako osetite nenormalan bol koji se ne smiruje, to je obično znak da su se uklještili. Stavite u lavor mlake vode i saku morske soli 3 puta dnevno. Ovo će smanjiti bol i smiriti otok. Ovo uradite samo dok ne dodjete do vaseg lekara.

  Takodje kantarion ulje natopljen na vateni uložak vam može pomoći.

  ALI OBAVEZNO SE OBRATITE LEKARU, NEMOJTE SAMI ODREDJIVATI STADIJUME I SAMI SEBE LEČITI !!!