Forumi » Legenda o cveću

Legenda o Orhideji

  • 1452 postova
  13. јануар 2016. 19.19.32 CET

  Rasipnost boja i oblika čini orhideju vrlo zanimljivim, neobičnim i posebnim cvetom

  U antičkoj Grčkoj žene su verovale da pomoću orhideje mogu kontrolisati pol nerođene dece. Cak je jedna vrsta orhideja dobila ime prema hramu boginje ljubavi Afrodite.

  Njena izuzetna lepota pripisala je danas orhideji status egzotičnog, profinjenog i ekstravagantnog cveta uz koji zbog bremenitosti drevnom simbolikom povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću.

  U drevnoj Kini, orhideje su se za vreme prolećnih svečanosti, upotrebljavale za isterivanje štetnih uticaja. Glavni je bio neplodnost. Orhis (jaje), simbol je oplodnje.Orhideja pomaže začeće i garanciju očinstva. Odseku li joj se cvetovi, nastupa smrt deteta koje je pod njihovim uticajima začeto.

  Zbog svoje lepote orhideja je postala i simbol duhovnog savršenstva i čistoće.

  Orhideja je i cvet uspeha. Smatra se da kad nekom poklonite orhideju da time potpomažete njegovoj uspešnoj karijeri.

  • 1452 postova
  13. јануар 2016. 22.56.28 CET

  Ime joj potiče od grčke rieči orchis, što u prevodu znači testis. Neke orhideje nazvane su "daminim prstima", "daminim pletenicama" i drugim sličnim imenima. Kroz istoriju se povezuje sa žudnjom, pohlepom i bogatstvom.

  Jedna od najzanimljivijih orhideja je vanilla orchid. Za nju kažu da je tajna snage starih Asteka, jer su je pili pomešanu sa čokoladom. Popularna je i cattalya orchid - simbol zrelog šarma i uobičajen je poklon za dan majki.

  Bogatstvo boja i oblika čini orhideju zanimljivim, neobičnim i posebnim cvetom.
  U drevnoj Kini orhideju su često povezivali sa plodnošću i smatralo se kako pomažu pri začeću i garantuju roditeljstvo.
  U Gračkoj je orhideja bila vezana za žensku populaciju, da je i jedan biljni orhideja dobio ime prema hramu boginje ljubavi Afrodite.
  Zbog izuzetne lepote, orhideja je dobila status egzotičnog, prefinjenog, ekstravagantnog cveta koji se povezuje sa ljubavlju, romansom, erotikom, željom za intimnošću...
  Orhideja je cvet uspeha. Smatra se kad nekom poklonite cvet orhideje, time pripomažete njegovu uspešnu karijeru.


  Poslednja izmena: 13. јануар 2016. 23.15.45 CET"