Forumi » Trudnoća

Muska neplodnost - sterilitet

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.03.08 CET

   

  MUŠKI STERILITET

   

  U stara vremena smatralo se da je iskljucivo žena "kriva" za bračni sterilitet, ali to mišljenje i danas možemo da čujemo iako savremena medicina potvrđuje da oba partnera mogu biti "krivci" i da je ta statistika izmedu muškarca i žene skoro pa ravnomjerno raspoređena.
  Studije pokazuju da muškarci od 50 godina izbace do 20% manje sjemene tečnosti nego muškarci od 30 godina što ukazuje da su i godine starosti jedan od uzroka muškog steriliteta.
  Muški sterilitet je u današnje vrijeme jako česta pojava i posledica je raznih faktora ali je u većini slučajeva izlječiva.
  Kada bračni partneri imaju redovan i nezašticen seksualni odnos godinu dana a koji nije rezultirao trudnoćom, to se naziva bračni sterilitet.
  Takođe se naziva i primarni sterilitet ukoliko žena nije imala trudnoću do tog perioda, a ukoliko je imala a nakon dužeg vremena ne može ostati u drugom stanju to se naziva sekundarni sterilitet.

   

  SIMPTOMI STERILITETA KOD MUŠKARACA

   

  Izostanak začeća kod žene za većinu muškaraca je glavni simptom steriliteta ali postoje i ostali simptomi koji na koje muškarci ne obraćaju pažnju a mogu biti uzroci a to su: smanjena maljavost tijela i lica i problemi sa seksualnim funkcijama.

   

  UZROCI STERILITETA KOD MUŠKARACA

   

  Uzroci mogu biti različite prirode: posledica hormonskog poremecaja, fizički ili psihički problemi, oštecenje testisa (koji onemogućavaju proizvodnju sperme), uzroci nastaju i niskom produkcijom spermatozoida (OLIGOSPERMIA), i lošim kvalitetom sperme.OLIGOSPERMIA je najčešci uzrok neplodnosti i ona se javlja usled varikočele (proširene vene testisa), oštecenja sjemenovoda, hormonskih poremećaja, seksualno prenosivih bolesti, prelezanih zauški u kasnijem dobu, urogenitalnih infekcija, tumora testisa, febrilnih stanja, uticaja toksina...
  Muškarci sa dijagnostifikovanim tumorima testisa u više od 60% slučajeva imaju i oligospermiju.
  Jedan od značajnijih faktora na uticaj oligospermije imaju i životne navike muškarca. 
  Pušenje, alokohol, droge, loša ishrana, stres, jake doze nekih lijekova, psihicki problemi, tijesan donji veš pa cak i intenzivno vježbanje (smanjen testosteron) mogu da smanje proizvodnju spermatozoida.

   

  KAKO SE DIJAGNOSTIFIKUJE MUŠKI STERILITET

   

  SPERMOGRAM (labaratorijska analiza sjemene tecnosti) je metoda kojom se vrši dijagnoza muškog steriliteta. Na datom uzorku utvrduju se KOLIČINA ejakulata, njegov IZGLED, njegov MIRIS, njegove HEMIJSKE OSOBINEBROJ spermatozoida iPOKRETLJIVOST istih.
  WHO (World Health Organization) - Svjetska Zdravstvena Organizacija propisala je donju granicnu vrijednost za "uredan" spermogram a to je 20 miliona po mililitru (ide i do 60 miliona) sa najmanje 50% pokretljivih.
  Neke novije studije pomjeraju donju granicu na 13 miliona i 32% pokretljivih.

   

  AZOSPERMIJA koja može biti dijagnostifikovana spermogramom je nepostojanje spermatozoida u uzorku i to je NAJTEŽI oblik muškog steriliteta.

   

  LIJEČENJE I PREVENCIJA MUŠKOG STERILITETA

   

  Samo liječenje zavisi isključivo od dijagnoze. 
  Postoje HIRURŠKI ZAHVATI koji otklanjaju varikočelu, spuštaju testis u mošnice ili ga zbog nekog razloga odstranjuju.
  Postoje HORMONSKE TERAPIJE koje se daju za proizvodnju hormona, za otklanjanje eventualne infekcije reproduktivnog trakta. U tom slučaju liječenje infekcije ne mora striktno da znaci i liječenje steriliteta.
  Za muškarce sa oligospermijom najefikasnija metoda je IN VITRO metoda začeća.
  Vaš ljekar takode može da vam preporuči terapiju za vašu partnerku u cilju povećanja i njene plodnosti, tako da efekat bude bolji.

   

  Što se PREVENCIJE tice, ona ce vam pomoći da održite visok broj zdravih spermatozoida. Evo lista prevencija:

   

  - Izbaciti pušenje
  - Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola
  - Ne koristite droge i opijate
  - Ostanite u formi, ne budite gojazni
  - Izbjegavajte dugotrajnu izloženost toploti (saune, tople kupke)
  - Izbjegavajte tijesan donji veš i uske pantalone
  - Izbjegavajte predugo sjedenje ili držanje racunara u krilu (mogu da povecaju temperaturu skrotuma)
  - Mnogo voća, povrća i pravilna redovna ishrana
  - 8 sati spavanja
  - Unosite koštunjavo voće