Forumi » Trudnoća

Da li je kasno da postanem tata

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.01.50 CET

  DA LI SAM SUVIŠE STAR DA POSTANEM OTAC ?

   

  Postoje tvrdnje, a i statistika govori da muškarci brže stare od žena i mlađi umiru. Ali postoji i činjenica da su oni doživotna "mašina" za pravljenje beba. Dok kod žena mogućnost začeća drastično opada posle 35. godine kod muškaraca ne postoji ta starosna granica.
  Muška sperma je izdrživa i dugovječna. Svakih 16 dana jedan prosječan muškarac proizvede novu "armiju" od nekoliko stotina miliona spermatozoida.

   

  Za bebe koje se rađaju sa Daunovim sindromom u većini slučajeva "krivac" je jajna ćelija majke ali kako najnovija studija potvrđuje "stariji" spermatozoidi su "krivci" za dječije bolesti kao što su autizam, za bolesti u kasnijem dobu kao što ješizofrenija i ostalepsihoze.Spermatozoidi su po istraživanju "krivci" za prevremeno rođene bebe ili bebe sa malom tjelesnom težinom (ispod 2,5 kg).Jedna druga američka studija je utvrdila da su spermatozoidi mogući uzročnici i raznih kancerogenih bolesti.

   

  No, ostavimo se statistike i istraživanja, vratimo se činjenicama.Evo jedna lista poznatih očeva koji su u kasnijem dobu dobili zdravu djecu.

   

  Steve Martin sa 67 godina
  Alec Baldwin sa 55 godina
  Hugh Grant sa 51 godinu
  Bruce Willis sa 57 godina
  Rod Stewart sa 66 godina
  Jack Nickolson sa 54 godine
  Michael Douglas sa 56 godina
  Clint Eastwood sa 63 godine

   

   

   

   

  Osim bioloških parametara postoje i oni koje nazivamo (društveno-socijalni). Možda se vi, uprkos vašim godinama, fizički odlično osjećate, možda se možete nositi sa svojim malim djetetom lakše nego neki koji su 10 ili 20 godina mlađi od vas i imate strpljenje, ali postoji ona druga strana koja vam može malo pokvariti raspoloženje ili uticati emocionalno.

   

  Evo primjer:
  Gospodin Martin iz Kanade osjećao se jako neprijatno jednog popodneva kada je došao u školu po svog sina. On je tada imao 63godine, a sin 8. Njegovi drugari su ga upitali "Jeste li vi Erikov deda?" Martin je tada ispričao kako je mnogo teško podnio to pitanje, ali vremenom se i sam navikao. 
  Stručnjaci savjetuju da je jako bitno da stariji očevi imaju samopouzdanje i nikako ne smiju da potonu na bilo kakvu kritiku ili neukusan komentar. Biti otac je najvrijednija stvar u životu svakog muškarca, i ako se vi i vaše dijete savršeno slažete i funkcionišete, ne treba više ništa da vas brine.

   

  Mišljenja su podjeljena kada dođemo do momenta dublje starosti, odnosno kada imate dijete u tinejdžerskom dobu a vi ste već slabijeg zdravlja i vrijeme vas polako uzima.
  Doktorica Džulien Zveifel, klinički profesor akušerstva na Univerzitetu u Viskonsinu kaže: " Čak i ako ste Pol Makartnijevo dijete, osjetili biste ogromnu prazninu da izgubite oca u vašim ranim 20tim"

   

  Svaki period ima svoje prednosti i mane.
  - Mladi očevi u 20tim  imaju manje finansijskih sredstava, manje zrelosti i iskustva ali više vremena za dijete 
  - Očevi u 30tim su u punoj snazi građenja svoje profesionalne karijere, zreliji su, oni imaju finansijskih mogućnosti za dijete ali imajumanjak vremena da mu se posvete.
  - Očevi u 40tim imaju finansijskih mogućnosti, ali takođe malo vremena i manjak strpljenja.
  - Tek u 50tim reklo bi se da imaju sve mogućnosti i svo vrijeme da se posvete,i mnogo više strpljenja ali pitanje je koliko imaju snage?

   

  Najvažnije je da otac kada postane otac, pa makar to bilo sa 25, 40 ili 50 uživa maksimalno u svojoj ulozi, jer djeca brzo rastu, život prolazi, sjećanja ostaju ali ne mogu da se vrate unazad i ponovo ožive.
  Uživajte u svakom minutu odrastanja vašeg djeteta i ne dozvolite da vas SUTRA pita gdje je bilo JUČE.