Forumi » Trudnoća

Izbegavajte ove stvari u trudnoci

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 17.59.42 CET

   

  1. STRES
  Stres i tenzija na iznenađujući način obuzimaju vaše tijelo i pokušavajte da ga izbjegavate. Stres može da stvara umor, nesanicu, bol u leđima pa čak da izazove i prijevremeni porođaj ili rođenje bebe sa niskom tjelesnom težinom (ispod 2500 gr).
  Način da izbjegnete stres jeste da odvučete svoje misli na pozitivnu stranu. Ako vas umiruje čitanje knjige, to redovno radite, ako volite šetnje ili pisanje dnevnika, slobodno se opuštajte. Provodite vrijeme sa vašom omiljenom drugaricom, organizujte intimnu večeru sa vašim partnerom, slikajte na platnu, fotografišite...radite sve što volite ali ne dajte rutini i svakodnevnom stresu da vas obuzima.

   

  2. MIRIS DIMA I PUŠENJE
  Pušenje je jako štetno za vašu bebu u stomaku, kao i za vas, i morate ga potpuno izbaciti. Izbjegavajte boravak u prostorijama za pušače, to može biti štetnije nego da i vi sami zapalite cigaretu. Pušenjem, vaša beba dobija manje kiseonika, što može da izazove usporen razvoj vaše bebe. Upravo kako i stres, tako se i pušenje dovodi u vezu sa prevremeno rođenim bebama i bebama sa niskom tjelesnom težinom.

   

   

  3. ALKOHOL
  Svako konzumiranje alkohola ulazi u krvotok i dopire do bebe. Svaki put kada popijete čašu alkohola imajte na umu da trujete vašu bebu.

   

  4. LIJEKOVI BEZ RECEPTA (OTCM - Over the Counter Medication) 
  Ne smijete uzimati lijekove bez recepta u apotekama i piti ih na svoju ruku, pa čak ni obični ASPIRIN. Samo ono što vam vaš ljekar preporuči, to možete da uzimate, jer svaki lijek koji uzimate prolazi kroz placentu i dolazi do vaše bebe, zato trebate strogo da vodite računa o tome.

   

   

  5. ČIŠĆENJE KUTIJE OD MAČKE I DIREKTAN KONTAKT 
  Iako je rijedak slučaj, ipak se dešava da su mačke nosioci toksoplazmoze.Toksoplazma je bolest koja može da izazove rođenje djeteta s anomalijama. Mačka ne mora da pokazuje nikakve simptome da je nosioc ali ona to postaje ukoliko je pojela neki plijen van kuće koji je i sam imao toksoplazmozu. Iako ste vi sigurni da je vaša mačka potpuno zdrava jer jede kod kuće, u to ne možemo nikada biti 100% sigurni, posebno ako se mačka šeta po dvorištu i izlazi van kuće. Redovno perite ruke nakon kontakta sa mačkom a izbjegavajte čišćenje njene kutije, i zamolite da to neko drugi uradi umjesto vas.

   

  6. KOFEIN
  Za vrijeme trudnoće, preporučljivo je da izbjegavate kofein, čaj ili gazirana pića koja sadrže kofein. Kofein stimuliše ubrzan rad srca i mozga i može da šteti vašoj bebi.

   

  7. VITAMIN A
  vitamin A je sastojak mnogih namirnica pa je veoma rijetkost naći osobu sa nedostatkom vitamina A. Ako se unosi previše vitamina A to može biti toksično za bebu i može izazvati spontani pobačaj ili oštećenje ploda.Tokom trudnoće , potrebno je 770 mikrograma vitamina A dok za vrijeme dojenja je potrebno 1.300 mikrograma.

   

  8. PESTICIDI I FARBA
  U prvom tromjesječju trudnoće razvija se nervni sistem bebe, pa je posebno važno da izbjegnete pesticide toksičkih isparavanja, farbe i boje, te mirise raznih hemijskih proizvoda.
  Neki tvrde da i farbanje kose tokom prvog tromjesečja može da šteti razvoju nervnog sistema kod bebe, jer se smatra da mala količina te toksične supstance može ući u krvotok trudnice i doprijeti do bebe.
  Trudnice mogu da koriste prirodne materijale za čišćenje kao što su sirće i soda bikarbona.

   

  9. DUGOTRAJNE TOPLE KUPKE

   

  Izbjegavajte dugotrajno kupanje u toplim kupkama, a vjerovatno će vam vaš doktor zabraniti da se uopšte kupate u kadi tokom trudnoće. Razlozi su zato što možete dobiti neku infekciju, a isto tako topla voda širi krvne sudove i može izazvati spontani pobačaj naročito u prvom tromjesečju trudnoće.

   

   

   

   

  LISTA OSTALIH "NEPREPORUČLJIVIH" STVARI U TRUDNOĆI

   


  - Naporne vježbe

   

  - Podizanje tereta

   

  - Tople kupke i dugo zadržavanje u vodi

   

  - Saune

   

  - Sportovi sa dosta ličnih kontakata

   

  - Dugo ležanje na leđima duze vreme (smanjuje protok krvi)

   

  - Nedovoljno kuvana ili pečena mesa

   

  - Solarijum

   

  - Mamograifja

   

  - Vožnja bicikla (u prvom tromjesečju)

   

  - Vožnja na motoru

   

  - Duge vožnje automobilom (dugo sjedanje i truckanje...naročito u prvom tromjesečju)