Forumi » Trudnoća

Rani simptomi trudnoce

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 17.57.21 CET

  Ono što se naziva prvim simptomima trudnoće može lako da prođe i kao simptomi PMS-a (Pred Menstrualnog Sindroma). Takođe, mnogi od simptoma nalik simptomima trudnoće mogu da budu posledica nekog virusaprehlade, stresa i tome slično.Jedno je sigurno, pozitivan ili negativan test na trudnoću će vam jasno dati odgovor na vašu nedoumicu.
  Simptomi se različito manifestuju kod svake žene i one ih pojedinačno drugačije osjećaju.Javljaju se kod nekih žena već nakon prve nedelje od začeća, a kod nekih se javljaju tek oko 6. gestacijske nedelje trudnoće.Oni se razlikuju po jačiniintenzitetu i učestalosti. Važno je naglasiti da ima i onih žena koje tokom čitave trudnoće nemaju nikakve simptome. 
  Mi ćemo u daljem tekstu pisati o onim najčešćim,koji pogadaju većinu trudnica.

   

  1. IZOSTANAK MENSTRUACIJE 
  Ovo je prvi najpouzdaniji znak da je došlo do začeća, ali nije siguran dok se ne provjeri testom na trudnoću. Izostanak menstruacije može da se desi i onim ženama koje su "zakačile" prehladu taj mjesec, ili su imale malo više stresa, nedovoljno sna ili ako je došlo do nekog hormonalnog dizbalansa.Dakle izostanak menstruacije nije siguran znak da ste u drugom stanju i zato ga treba provjeriti.

   

  2. INTUICIJA
  Neke žene prosto intuitivno osjete da su zatrudnile. Posebno višerotke. Neke žene mogu da osjete promjene već po samoj implantaciji (usađivanju) ploda u matericu.

   

   

  3. MUČNINA I POVRAĆANJE
  Neke žene imaju samo jutarnje mučnine, koje traju prvih nekoliko sati nakon buđenja i prestaju. S njima se nije tešo nositi, male porcije hrane i strpljenje dok prođu su dovoljni. Ima i onih koje imaju mučnine cijeli dan i gađenje na hranu pa se s tim teško nose. Koštunjavo voćesuvo voćekiselo mlijekokrekeri i sličnihrskavi proizvodi mogu da ublaže mučninu, ali doktori će vam sigurno posavjetovati da ipak uzimate neke dodatne vitamine kako biste nadomjestili nedostatak istih zbog lošije ishrane i pada apetita. Najgora kategorija su žene koje imaju i mučnine i povraćanje bez prekida, do te mjere da moraju biti hispitalizovane i pod strogim režimom ishrane. Sreća u svemu ovome jeste da ovi simptomi polako počinu da prolaze vec od 13. nedelje trudnoće i dolazi mirniji period, apetit se polako vraća u normalu.

   

  4. VRTOGLAVICA
  Vrtoglavice i nesvjestice u trudnoći nisu rijetka pojava.Najčešće se dese pri naglom ustajanju iz kreveta, dok se penjete ili silazite niz stepenice, posle duge šetnje ili dužeg stajanja u mjestu dok čekate u redu. Do toga dolazi usled skupljanja arterija koje obaraju vaš krvni pritisak, ali isto tako zbog pada šećera u krvi. Zato se savjetuje da na početku trudnoće imate manje a češće obroke kako biste održali nivo šećera u krvi. Mnoge žene zbog mučnina ne jedu, ili vrlo malo jedu i to je glavni razlog pada šećera u krvi.

   

   

  5. UMOR
  Osjećate se iscrpljenoumornomalaksalo? Čini vam se da biste samo spavali? Ne možete da izdržite tempo i uveče rano idete na spavanje. Iako ste do sada redovno vježbali čini vam se da su vježbe postale prenaporna aktivnost? Iako je šoping vaša omiljena aktivnost, osjećate kako se brzo umorite vec posle 2 posjete radnjama. Umor je sasvim normalna pojava jer je prouzrokovan svim nastalim hormonskim promjenama u tijelu, kao naprimjer rastom HCG  hormona (Hormon humani horiogonadotropin).

   


  6.OSJETLJIVOST I PROMJENE RASPOLOŽENJA
  Trudnoća se ne zove bez razloga "drugo stanje". Kada mislimo na stanje, ne govorimo samo o onom fizičkom nego i o psihičkom o emotivnom. U trudnoći osjecanja se lako i brzo mijenjaju. Možete se osjećati iz minuta u minut drugačije, od prevelike sreće i ushićenja, do napada panike i brizganja u plač, ankcioznosti pa sve do napada smijeha. Sve je to normalno ukoliko je u granicama normale. Ako osjetite da vas emocionalno stanje previše lomi, porazgovarajte sa vašim doktorom a on će vas najbolje uputiti kako da stabilizujete svoje emocionalno stanje.

   

  7. OSJETLJIVE GRUDI 
  Ovo je takođe jedan od simptoma koji se može javiti u ranom stadijumu i trajati sve do kraja trudnoće. Osjećaj natečenih grudi, na dodir bolnih i tvrdih najčešće se javlja pri opuštanju tijela...recimo kada legnete da spavate, ili se udobno smjestite u fotelju. Osjetljivost grudi je zapravo stalno prisutna ali je žena u pokretu ne osjeti jer o tome mnogo ne razmišlja. Tek kada se opusti, žena "registruje" intenzivan bol u grudima.

   

   

  8. GLAVOBOLJE
  Glavobolje su česta pojava u trudnoći, naročito kod žena koje su sklone glavoboljama i kada nisu u drugom stanju. Nikako nemojte na svoju ruku da uzimate tablete za glavu koje su vam prije trudnoće pomagale jer vam sigurno vaš doktor neće preporučiti te iste, nego isključivo one koje su na bazi paracetamola. Zato se konsultujte sa vašim doktorom.

   

  9. ČESTO MOKRENJE
  Ovo je jedan od simptoma koji osim vas može da primjeti i vaša okolina jer često odlazite u toalet. Ako ste zaposleni to može biti jako neprijatna situacija. Razlog čestog mokrenja je prouzrokovan pritiskom materice na mokracnu bešiku kao i pojacanom proizvodnjom tecnosti u organizmu. Ovaj simptom traje skoro tokom čitave trudnoće.

   

  10. POVECAN APETIT - ODBOJNOST PREMA HRANI
  Dok ima onih žena koje imaju pretjeranu potrebu za hranom i unošenjem veće količine hrane (što nikako nije preporučljivo) s druge strane ima i onih koje uopšte nemaju potrebu za jelom, zbog odbojnosti prema hrani. Kako god da okrenemo, ni jedna ni druga situacija, ukoliko je ekstremna, nije dobra niti preporučljiva. Ako žena u prosjeku unosi oko 2500 kalorija dnevno, za vrijeme trudnoće treba da unosi samo 200 kalorija više od toga. Zato se smatra da žene sa pretjeranim apetitom treba da regulišu ishranu primjereno normalnom, a one koje ne jedu dovoljno da se trude da izaberu hranu koja im prija i unose dovoljnu količinu kalorija. Ako trudnica ima nedostatak vitamina u tijelu, doktor će joj sigurno posavjetovati koje vitamine može dodatno da uzima.

   

  11. ODBOJNOST NA MIRISE
  Čest rani simptom trudnoce može biti preosjetljivost na mirise. Ono što vam je nekada bio omiljeni miris (bilo da je to parfem, šampon, miris , svježe pokošene trave, dim cigarete, miris kafe, miris na benzinskim pumpama...itd...)u trudnoći vas može dovesti do gušenjaNivo estrogena u vašem organizmu je glavni "krivac" za vaše osjetljivo čulo mirisa i ukusa ali budite sigurni da će već u drugom tromjesečju ovaj simptom isčeznuti.

   

  12. POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA
  Dešava se da trudnica ima malo povišenu bazalnu temperaturu od uobičajene. Nije normalno da temperatura traje intenzivno bez prestanka i da prelazi 37.5, tada se već radi o možda nekom virusu ili bakterijskoj upali i potrebno je konsultovati se s ljekarom. Ukoliko temperatura varira, čas je ima (niža je od 37.5)čas je nema uopšte, to može da bude simptom trudnoće koji je prolazan. Svakako temperatura u trudnoći nije dobra pa je uvijek dobro provjeriti sa vašim ljekarom.

   

   

  13. BOL U LEÐIMA
  Bol u donjem dijelu leđa (krstima) nastaje nakon što materica širenjem potiskuje druge organe a onda samim tim i pritisak na kičmeni stub. Bolovi takođe nastaju usled dobijanja na težini. U kasnijem periodu trudnoće bolovi u ledima nastaju od težine stomaka, odnosno nepravilnog držanja prilikom hodanja ili sjedanja. Postoje vježbe istezanja koje olakšavaju bol u leđima.

   

  14. ZATVOR 
  Često se dešava da trudnoća započinje "zatvorom" odnosno neredovnom stolicom, a moguće je da žena dobije i hemoroide.Do zatvora dolazi pošto rast hormona u trudnoći usporava funkciju crijeva da bi se omogućila veća apsorbacija vitamina za bebu. Savjetuje se isključivo lagana hrana, ništa začinjeno, ništa ljuto...dijetalna hrana i lagane supe. Što više mlijeka i izbjegavajte kafu. Vaš doktor vam može propisati mast kojom možete pobjediti hemoroide a stolicu ćete regulisati pravilnom ishranom, mali a česti obroci, lako varljivi se preporučuju.

   

  15.VAGINALNI ISCJEDAK (spotting)
  Vjerovatno ste čuli price ... TRUDNA A IMALA CIKLUS. Taj ciklus zapravo i nije prava menstruacija. Dešava se da žena ima blago krvarenje, poput iscjetka koji može da traje od 2 do 5 dana i može da ima svjetlo crvenu boju pa i tamniju. Šta je ustvari "spotting"? To je iscjedak koji se javlja prilikom usađivanja ploda u matericu. Često se poklopi sa danima menstruacije pa žena to okarakteriše kao menstruaciju. To krvarenje se razlikuje od menstruacije i po intenzitetu, učestalosti i količini isjedka, ali  neke žene koje ga ne prepoznaju pomisle da je to bila nešto kraća menstruacija nego drugih mjeseci, ne znajući da su zapravo trudne.