Forumi » Stripoteka

Najbolji stripovi svih vremena

    • Moderator
    • 592 postova
    04. јун 2019. 11.27.59 CEST

    Alan Ford

    Prvi broj serijala o Alanu Fordu u Italiji se pojavio u maju 1969. i prodat je u 22.000 primeraka. Prvobitni scenario nastao je 1967. godine i imao je šest glavnih karaktera: Alan Ford, Sir Oliver, Bob Rock, Šef, Jeremija i Grunf... 

     

    Diabolik

    Diabolik se pojavio 1962. godine predstavljajući lika u crnom kostimu sličnom onom koji je nosio Fantom. Diabolik je buntovnik, prezreni đavo samo zato što je imun na stereotipe savremanog vremena.

     

    Dilan Dog

    Dilan Dog je bivši policajac a trenutno privatni istražitelj koji se bavi isključivo natprirodnim pojavama, a sam sebe naziva istraživač noćnih mora. Autor ovog, i kod nas veoma popularnog stripa je Ticiano Sklavi.

     

    Teks Viler

    Teks Viler je italijanski vestern strip. Texa su stvorili tekstopisac ĐanLuiđi Boneli i crtač Aurelio Galepini. Pri stvaranju grafičkog lika Galepini je Teksa nacrtao prema liku američkog filmskog glumca Garija Kupera. Prvi broj je izašao u Italiji 1948. godine pod naslovom "Misteriozni totem" (Il totem misterioso).

     

    Korto Maltese

    Korto Maltese je izmišljeni lik, mornar-pustolov kojeg je stvorio talijanski crtač stripova Hugo Prat. Corto Maltese, ćutljiv kapetan, putovao je početkom 20. vijeka (1900-1920.). On je "skitnica sa zlatnim srcem", tolerantan prema slabijima. Rođen je u Valeti 10. jula 1887. kao sin britanskog mornara iz Kornvala I ciganske vještice s Gibraltara. Kad je u djetinjstvu shvatio da ima prekratku liniju života na dlanu, sam je urezao dužu, čime je pokazao da sam bira svoju sudbinu. Iako ne odustaje od nepristrasnog stava, Korto nagonski podržava oštećene i porobljene.

     

    Komandant Mark

    Komandant Mark  predvodi jedinicu "Vukovi sa Ontarija" u borbi protiv engleskih Crvenih Mundira. Najbolji prijatelj mu je Indijanac "Žalosna Sova"- poglavica četiri plemena sa Velikih jezera i bivši gusar "Blaf".Autori poznati kao EsseGesse.

     

    Mister No

    Mister No je  odličan avanturistički strip sa mjestom radnje u Amazoniji, BrazilDžeri Drejk zvani Mister No, veteran drugog svetskog rata i vojni pilot glavni je junak. Nadimak je dobio učestvujući u vazduhoplovnom odredu “Letreći tigrovi”.

     

    Zagor

    Zagor je klasičan heroj, čovjek koji mrzi nepravdu i koji je svoj život je posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca najnižeg kova. Njegovo pravo ime je Patrick Wilding. Zagor je belac koji živi u izmišljenoj šumi koja je zove Darkvud.

     

    Betmen

     

    Betmen, maskirani osvetnik Gotam Sitija, neprijatelj je svog zla u višemilionskom gradu punom frustriranih pokvarenjaka i kriminalaca koji zagorčavaju život poštenim građanima. Betmen nije superheroj poput Supermena.

     

    Dampir

    Kao i ostali Bonelijevi junaci iz novijeg doba, i Dampir je moderan strip koji je našao svoje mjesto među ljubiteljima stripa u Italiji. Prve dvije epizode ovog stripa se dešavaju na Balkanu.

     

    Fleš Gordon

    Fleš Gordon je još jedan od stripova koji je bio toliko uspješan da su po njemu snimani i filmovi, ali koji nijesu imali toliko uspjeha kao sam strip. Fleš se pojavio 1934. godine na stranicama jednog njujorškog dnevnog lista.

     

    Marti Misterija

    Marti Misterija, JavaMarti je diplomirao arheologiju i specijalizirao druge nauke. Međutim, on nije priznati naučnik jer su njegova interesovanja one oblasti nauke koje se ismijevaju i omalovožavaju. Jedno vreme je živio na Tibetu.

     

    Veliki Blek (Kod nas poznatiji kao Blek Stena)

    Strip je bio dosta naivan i popularan među mlađom čitalačkom publikom. Novosadski dnevnik bio je otkupio licencu za kreiranje u to vrijeme veoma komercijalnog stripa "Veliki Blek".

     

    X-Men

    X-Men, jedan od najpopularnijih Marvelovih stripova, stvoren je 1963. godine od autora Sten Lija. X-Men su tim superheroja koji su rođeni sa specijalnim mutant moćima, koje ih čine drugačijim od ljudi.