Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Izolacija sajta u Chromeu nudi veću sigurnost

    • Moderator
    • 779 postova
    12. децембар 2017. 15.15.58 CET

    Chrome 63 koji je objavljen u sredu donosi mnoge bezbednosne ispravke i poboljšanja, posebno za poslovne korisnike.

     

     

    Najznačajnija novina je Site isolation (Izolacija sajta). IT administratori kompanija sada mogu da podese da Chrome prikazuje sadržaj za svaki otvoreni web sajt u zasebnom procesu, izolovanom od drugih web sajtova.

     

    Izolacija sajta može se uključiti za sve web sajtove, ili samo sa listu određenih web sajtova (npr. sajtovi na koje se korisnici prijavljuju, ili sajtovi koji sadrže osetljive informacije).

     

    Ako odaberu da ne omoguće nijednu od ova dva pravila izolacije, Chrome će nastaviti sa svojom starom politikom: jedna kartica, jedan proces.

     

    Cilj izolacije sajta je da se napravi dodatna sigurnosna granica između web sajtova, tako da se osigura da se novi proces pokreće svaki put kad se poseti novi domen.

     

    Ipak, treba imati na umu da povećana sigurnost ima svoju cenu a to je korišćenje memorije od strane Chromea koje je u tom slučaju veće za 10 do 20%.

     

    Osim belih i crnih lista sa ekstenzijama, IT administratori će od sada moći da blokiraju upotrebu dodataka za Chrome na osnovu dozvola koje traže. Na primer, administratori mogu sada da blokiraju sve ekstenzije koje zahtevaju korišćenje web kamere ili mikrofona, ili one koje zahtevaju dozvolu za čitanje ili menjanje podataka na posećenim web sajtovima.

     

    Chrome 63 dolazi sa podrškom za TLS 1.3, najnovijom verzijom Transport Layer Security kriptografskog protokola. Za sada će međutim, to biti omogućeno samo za Gmail.

     

    Izvor:Informacija.rs