Forumi » Tutorijali i uputstva

Zašto vam je potreban .NET Framework

    • Moderator
    • 779 postova
    08. новембар 2017. 11.45.09 CET

     

     

    Verovatno vam se nekada dogodilo pri pokušaju instalacije nekog programa da vaš zahtev za instalacijom bude odbijen jer nemate instaliran .NET Framework. Šta je .NET Framework i čemu on služi?

     

    Reč je o programskom okviru, operativnom sistemu unutar operativnog sistema, koji su programeri kompanije Microsoft razvili kako bi nezavisni programeri mogli lakše da razvijaju svoje programe. .NET Framework je paket kodova neophodan programerima aplikacija za uobičajene probleme u programiranju, koji uključuje i virtuelnu mašinu koja upravlja izvršavanjem programa pisanih za .NET Framework. Ta virtuelna mašina, nazvana Common Language Runtime (CLR), je softversko okruženje u kojem se izvršavaju programi pisani za .NET Framework. Sa CLR, programeri ne moraju da razmišljaju o kapacitetima procesora koji će izvršavati njihove programe. Pored toga CLR obezbeđuje i druge važne elemente kao što su bezbednost aplikacije, upravljanje memorijom i rukovanje izuzecima.

     

    .NET Framework uključuje i ogromnu biblioteku kodova i podataka. On podržava nekoliko programskih jezika što obezbeđuje jezičku interoperabilnost, tako da svaki programski jezik može koristiti kod pisan drugim programskim jezikom. Biblioteka klasa .NET Framework-a obezbeđuje korisnički interfejs, pristup podacima, kriptografiju, razvoj veb aplikacija, numeričke algoritme i mrežnu komunikaciju. Programeri kombinuju biblioteke klasa sa sopstvenim kodom za kreiranje svojih programa.

     

    “U savršenom svetu, .NET Framework vam ne bi bio potreban,” kaže autor članka sajta Lifehacker.com u odgovoru na pitanje čitaoca zašto mu je potreban .NET Framework. Kreatori svih programa bi imali dovoljno vremena i sredstava da razvijaju svoje aplikacije kao samostalne pakete kodova, tako da niko osim programera ne bi imao potrebu za paketom kao što je .NET Framework koji omogućava aplikacijama pristup bazama podataka, veb servisima i drugim sredstvima komunikacije.

     

    Mnoge aplikacije koje su dela nezavisnih programera kao preduslov za instalaciju i rad zahtevaju da neka verzija .NET Framework-a bude instalirana na računaru. Šta više, u većini slučajeva aplikacije će od vas zahtevati instalaciju određene verzije NET.Framework, instaliranu na računaru. Preporuka je da izbegavate instaliranje zahtevane verzije, i umesto toga instalirate najnoviju verziju .NET-a, pod predpostavkom da je vaša verzija Windows-a podržava. Većina .NET paketa je kompatibilna sa starijim verzijama Framework-a, tako da ukoliko aplikacija za instalaciju zahteva verziju 2.0 .NET-a, sve što joj je potrebno nalazi se i u najnovijoj verziji - .NET Framework 4. Naravno, prethodno morate da imate instalirane sve relevantne zakrpe za Windows kako bi .NET Framework bio kompatibilan sa vašim sistemom...

     

    Izvor:Informacije.rs