Forumi » Windows 10

Windows 10 S donosi veću sigurnost ali ga je moguće hakovati

    • Moderator
    • 779 postova
    26. јун 2017. 10.18.05 CEST

     Windows 10 S donosi veću sigurnost ali ga je moguće hakovati

     

    Iako ne predstavlja preveliko iznenađenje, Windows 10 S nije baš siguran onoliko koliko ga Microsoft promoviše i moguće ga je hakovati.



    ZDNet je sigurnosnog istraživača Matthew Hickeya zamolio da instalira ransomware na Microsoft Surface Laptop, koji radi pod Windows 10 S operativnim sistemom sa najnovijom sigurnosnom zakrpom. Hickeyu je bilo potrebno oko tri sata da nađe način da ovo učini.



    Windows 10 S definitivno dodaje sloj sigurnosti, koji ostale verzije Microsoftovog desktop sistema nemaju. Međutim, primetno je da, poput bilo kog drugog operativnog sistema koji postoji, ni Windows 10 S nije imun na malware. Microsoft može da skenira softver u potrazi za poznatim malwareom pre nego što on bude instaliran na uređaj. Takođe, Universal Windows Platform aplikacije, koje se preuzimaju sa Windows Store-a rade u "sandbox" okruženju koje ne utiče na centar operativnog sistema, što omogućava da Windows 10 S računar nakon godinu dana bude brz koliko i prvog dana.



    Ipak, Hickey je primetio da Microsoft Word za Windows 10 S može da procesira makroe. Ovo znači da, ukoliko otvorite Word dokument sa malicioznim skriptama, on može da ispiše kod u računaru koji omogućava menjanje sistemskih podešavanja i fajlova i instaliranje ransomwarea i malwarea.



    Dobra stvar je što Word ima "protected view" opciju, koja sprečava pokretanje makroa koji su preuzeti sa interneta. Međutim, ukoliko iz nekog razloga onemogućite zaštićeni mod, tu nastaju problemi.



    Ovo je samo jedan potencijalni sigurnosni problem kod Windows 10 S verzije. Hickey je imao zadatak da pronađe samo jedan način da zarazi Windows 10 S računar, što znači da potencijalno postoje i drugi koji nisu otkriveni.



    Izvor: Liliputing