Forumi » Destinacije

Bodensko jezero

    • Moderator
    • 592 postova
    09. јун 2017. 12.46.45 CEST

    Regija Bodenskog jezera, gde se Nemačka graniči sa Austrijom i Švajcarskom, je raj za odmor smešten oko trećeg po veličini unutrašnjeg jezera u Evropi. Nedaleko od obala ovog jezera nalazi se cvetno ostrvo Mainau, poznato po svojim veličanstvenim parkovima i vrtovima koji okružuju barokni porodični dom grofa Bernadota. Sa preko milion posetilaca svake godine, ova oaza prirodne lepote, harmonije i relaksacije je postala glavna turistička atrakcija regiona.

     

     

    Mainau Island: DZT, Francke, Angelika

     

    Iako ostrvo zauzima samo 45 hektara zemlje, ovde se može videti neverovatna raznolikost drveća, cveća i rastinja. Tu je i retko i jako staro drveće, poput drveta limete Viktorija, koje je zasadio veliki vojvoda 1862. godine povodom rođenja svoje ćerke ili čudno uvijenog drveta pagode koje je staro oko 150 godina.

     

    Ostale atrakcije uključuju baroknu palatu iz 13. veka, staklenu baštu sa palmama (sa kolekcijom od 1.200 orhideja) i najveću baštu sa leptirima u Nemačkoj. Prekrasna barokna palata može da se vidi daleko iznad krošnji drveća. Palatu je obnovio grof Bernadot, a ona datira iz doba teutonskog viteškog reda u čijem vlasništvu je ostrvo bilo gotovo 500 godina od 13. veka. Na ostrvu Mainau nalazi se zabavni park Mainau Kinderland gde decu očekuje mnoštvo igara i zabave. Nova atrakcija je igralište postavljeno u vodi. Malene kuće i kule su postavljene u blizini i povezane na različite načine, a deca treba, savladavajući različite prepreke, uz pomoć konopca da se kreću od jedne kuće do druge, a da im stopala ne dotaknu tlo. U ovom vodenom svetu nalaze se i velike površine peska namenjenog za igru. Minijaturno selo je idealno za igru dece uzrasta od dve do četiri godine. Oni će uživati u istraživanju koliba nalik pećinama, u drvenoj železnici, jahanju šetlandskih ponija, a tu je i farma sa mnoštvom zanimljivih životinja.

     

    Friedrichshafen: Tourist-Information Friedrichshafen

     

     

    Fridrishafen, sa kosmopilitskim šarmom i fenomenalnom lokacijom na severnim obalama jezera, je idealna destinacija za odmor i razonodu. Predivna, gotovo mediteranska klima, i idilična okolina pružaju brezgranične mogućnosti. U gradu se nalazi, između ostalog, Cepelin muzej, gde se može videti delimična replika čuvene letelice Hindenburg dužine 33 metra. Još jedna prekretnica u vazduhoplovnoj istoriji Fridrishafena je predstavljena u Dornier muzeju, uzbudljivoj i spektakularnoj atrakciji, koja dokumentuje istoriju istoimene kompanije na 5.000 metara kvadratnih izložbenog prostora kao i u susednom parku.

     

    Dornier Museum: Tourist-Information Friedrichshafen, Holzherr, Florian
     

     

    Posetioci se mogu diviti inovativnim dizajnima pionira vazduhoplovstva Kloda Dorniera i Dornier grupacije na putovanju kroz poslednjih 100 godina avijacije i istorije vazduhoplovstva. Bezbroj svetskih rekorda, patenata i tehnoloških čuda dokumentuje impresivnu istoriju kompanije Dornier.

     

    Regija Bodenskog jezera nudi mnoštvo biciklističkih ruta i pešačkih staza. Biciklistička ruta Bodenskog jezera vas može povesti na putovanje od gotovo 270 kilometara kroz Nemačku, Austriju i Švajcarsku. Staza ide oko celog jezera, uvek u blizini obale nudeći zadivljujuće poglede na Alpe na svakom koraku tako da ne čudi što je to jedna o najpopularnijih biciklističkih staza u Evropi.

     

    Reichenau Island: DZT, Moritz Kertzscher
     

     

    Takođe, na Bodenskom jezeru nalazi se i monaškoostrvo Rajhenau, koje je svedok verske i kulturne uloge koju je u srednjem veku odigrao veliki benediktinski samostan osnovan 724. godine. Ovo mesto se od 2000. godine nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a, a tri dobro očuvane romaničke crkve na ostrvu su sjajni primeri monaške arhitekture. Slike na zidovima crkava pokazuju koliko je Rajhenau bio značajan kao umetnički centar tokom 10. i 11. veka. Još jedan značajan artefakt iz umetničke istorije srednjeg veka su jedinstveni Rajhenau rukopisi sa svojim narativnim ilustracijama iz Novog zaveta i Isusovog života koji se mogu videti u Rajhenau muzeju.

     

    Konstanz: Konstanz GmbH, Moritz
    Kertzscher
     

     

    Najveći grad na Bodenskom jezeru je Konstanc, univerzitetski grad koji do 2018. godine proslavlja 600 godina od čuvenog Sabora u Konstancu, koji se održao od 1414. do 1418. godine i koji je označio kraj velike šizme na zapadu izborom pape Martina V. Danas se mogu naći podsetnici na ovaj dramatičan period u istoriji grada na svakom koraku. Niderburg je najstariji deo grada, nekadašnji dom zanatlija i trgovaca. Danas su se u iskrivljene, srednjevekovne građevine smestile zabavne vinske taverne, moderni butici, umetnički ateljei, neobične zanatske radnje i kafei zadržavajući šarm ove predivne četvrti.

     

    UnteruhldingenLake Constance Prehistoric Pile Dwellings: Pfahlbau Museum

     

    Još jedna značajna lokacija regiona je i muzej na otvorenom sa praistorijskim sojenicama u Unteruldingenu. Ovo izgubljeno nasleđe čovečanstva može se ponovo videti kroz 23 rekonstruisane kuće, a poseta muzeju će vas odvući u svet bronzanog i neolitskog doba. Posebna vrsta gradnje, koja je bila prvobitni način naseljavanja u Evropi, nudila je ljudima zaštitu od neprijatelja i predatora u isto vreme omogućavajući pristup vodi i okolnim obalama za ribolov i poljoprivredu.

     

    Lindau: Prolindau Marketing GmbH & Co KG

     

    Nedaleko od ovog muzeja nalazi se i dvorac u Mersburgu, iz 7. veka, koji nudi veličanstven pogled na jezero i koji je najstariji dvorac u Nemačkoj, a da i dalje funkcioniše kao privatna rezidencija. Kuhinja, oružarnica i sala za bankete vratiće vas u neka minula vremena. Iza čuvenog ulaza u luku Lindau, sa statuom bavarskog lava i belim svetionikom, pruža se panoramski pogled na Alpe od koga zastaje dah i Bodensko jezero okruženo zelenim pejzažima.

     

    Izvor:travelmagazine

    Enregistrer


    Poslednja izmena: 09. јун 2017. 12.47.36 CEST"