Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Kritični bag može da sruši bilo koju verziju Win-a, sem Win10

    • Moderator
    • 779 postova
    01. јун 2017. 12.13.25 CEST

     Kritični bag može da sruši bilo koju verziju Windowsa, sem Windowsa 10

     

     

    Otkriven je novi Windows bag, koji ovoga puta utiče na sve verzije operativnog sistema (izuzev Windowsa 10) i potpuno ruši sistem, terajući korisnika da ga rebootuje.



    Glič u načinu na koji Windows upravlja "specijalnim" imenima fajlova, dovodi do toga da operativni sistem zaključa fajlove i nikada ih ne oslobodi, što na kraju dovodi do BSOD ili zamrzavanja sistema.


    Problem obitava u NTFS drajveru i načinu na koji se čitaju specijalna imena fajlova, koje Windows koristi za hardverske uređaje, tako da oni nisu direktno povezani sa fajlovima na lokalnim diskovima. S obzirom na to da ovi nazivi ne ukazuju direktno na fajlove, može im se pristupiti sa bilo koje lokacije, što znači da se i bag koji ih stvara može pokrenuti sa bilo koje lokacije.



    Bag se može iskoristiti i za kompleksnije napade, poput linkova ka fotografijama na sajtovima ili preko poslatih mailova i instant poruka. Neki browseri, kao što je Googler Chrome, već blokiraju ovaj bag, ali je Internet Explore u potpunosti izložen i svaki put dovodi do rušenja sistema.



    Microsoft je svestan postojanja baga, ali za sada nema informacija o mogućoj zakrpi, koja će najverovatnije stići u Patch Tuesday zakrpi narednog meseca.



    Izvor:Softpedia

    Enregistrer

    Enregistrer