Forumi » Priroda i zdravlje

Mandarine

    • 87 postova
    11. новембар 2016. 23.10.04 CET

    Mandarine su savršene jer su pune vitamina, minerala i vlakana, ne debljaju, a preporučuju se i za zdravlje kože.

    Jesen je odavno stigla, a uskoro će i zima pa je potrebno svoj organizam napuniti energijom kako bismo tokom hladnijih dana održali jak imunitet. Osim uravnotežene ishrane i fizičke aktivnosti, potreban nam je i dovoljan unos svih potrebnih vitamina i minerala, a upravo je voće za to najbolje.


    A gde naći više vitamina i minerala tokom zime nego u mandarinama? Pune su vitamina C i beta-karotena. U 100 grama mandarina ima 30 mg vitamina C što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A koji je važan za dobar vid i lepu kožu.

    Sadrže i folnu kiselinu, kalijum, gvožđe, magnezijum, važne vitamine B1, B2 i B3 kao i vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Od mandarina se nećete niti udebljati jer 100 grama ovog voća sadrži tek 34 kalorije. Zbog svog diuretičkog svojstva pomažu i u borbi protiv celulita.

    No, mandarine nisu dobre samo za lepši izgled - njihove najvažnije fitokemikalije su flavonoidi koji smanjuju rast tumora prostate, pluća i raka debelog creva.

    Dalje, eterična ulja dobijena iz kore mandarine koriste se u kupkama za opuštanje, za otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

    Dakle, slobodno navalite na ovo izvrsno voće koga u Srbiji tokom zime uvek ima i više nego dovoljno.