Forumi » Napravi sama

Upotreba sirćeta

    • 87 postova
    07. новембар 2016. 18.54.27 CET

    Zaboravite na peglu
    Ukoliko ne želite da peglate stvari, nakon pranja, dok su još uvek mokre, poprskajte ih ra rastvorom sirćeta i vode. Nakon toga, odložite stvari sa strane i sačekajte da se osuše.


    Regenerator
    Pomešajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašike maslinovog ulja i 3 belanca. Utrljajte to u koren kose, stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu, sačekajte 30 minuta, a zatim isperite. Vaša kosa će nakon ovog tretmana biti mekša i zdravija.


    Tonik za lice
    Miks od jedne kašike jabukovog sirćeta i dve šolje vode možete koristiti kao tonik za zatezanje i čišćenje kože. Tonik nanosite svakodnevno tuferima i vaša koža će biti dubinski očišćena.


    Manikir
    Najbolji način da uradite manikir kod kuće jeste da potopite prste u sirće pet minuta, a zatim pustite da se osuši pre nego što počnete da lakirate nokte. Sirće će ukloniti površinske oštećene slojeve i učiniti vaše nokte sjajnijim i glatkim.


    Ispiranje usta
    Koristite jabukovo sirće kao tečnost za ispiranje usta: rastvorite 1 kašičicu soli u čašu tople vode i dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta.


    Zaštita od hlora
    Ukoliko imate farbanu kosu i želite da zaštitite boju od hlora prilikom odlaska na bazen, nanesite sirće na kosu i držite 15 minuta pre ronjenja.


    Ublažavanje bola
    Suvu i upaljenu ranu možete brže izlečiti utapakvanjem običnog sirćeta, tri puta dnevno. Tako ćete ublažiti bol i oticanje.


    Ujedi komaraca i opekotine od sunca
    Ublažite ujede komaraca ili opekotine od sunca nežnim utapkavanjem običng ili jabukovog sirćeta na bolno mesto.


    Modrice
    Sprečite pojavljivanje crnih modrica potapanjem pamučne gaze u jabukovo sirće, a zatim stavljanjem natopljene gaze na povređeno mesto sat vremena (da odstoji).


    Čišćenje obuće
    Uklonite mrlje i fleke sa zimske obuće tako što ćete pomešati sirće i vodu i peškirom naneti na obuću. Nakon čišćenja, cipelu pređite imalinom.


    Protiv peruti
    Izlečite perut i tretirajte suvu kosu utrljavanjem jabukovog sirćeta u kombinaciji sa vodom, u proporcijama 50% prema 50%, a zatim isperite.


    Omekšivač kože
    Omekšajte kožu jabukovim sirćetom tako što ćete u vodu pripreljenu za kupku sipati jednu šolju sirćeta.


    Učvršćivač boje
    Sprečite ispiranje farbane kose rastvorom jedne čaše običnog sirćeta i čaše hladne vode kako biste učvrstili boju.


    Srebrni nakit
    Očuvajte srebrni nakit tako što ćete ga potopiti u šolji do pola napunjenom rastvorom sirćeta i sode bikarbone, a zatim ga isperite i osušite.