Forumi » Novogodišnja i Božićna dekoracija

7 koraka do perfektno postavljenog stola

    • Moderator
    • 1581 postova
    18. октобар 2016. 14.20.06 CEST

    Ako niste sigurni kako se profesionalno postavlja sto ili imate nedoumice u vezi sa nekim detaljima, ovo je pravi vodič za vas, jer ćete posle 7 jednostavnih koraka koji slede biti sigurni da ste postavili sto bez greške.  

     

    1. Stolnjak ili podmetač

     

    Pripremu stola započnite odabirom stolnjaka ili podmetača, koji će biti skladan sa ostalim detaljima i escajgom koji planirate da koristite. Možete koristiti i tacne ispod servisa, ali ukoliko koristite podmetače, tacne nisu neophodne. 

     

     

    2. Ne plašite se raznolikosti

     

    Slobodno kombinujte novi servis za ručavanje sa nekim starim jer takve kombinacije često budu pun pogodak.

     

     

    3. Čaša za vodu, belo i crveno vino

     

    Prilikom postavljanja čaša vodite se jednostavnim pravilom koje rešava sve vaše eventualne nedoumice. Čaše se postavljaju desno iznad tanjira, i to tako što se prvo postavlja čaša za vodu, a zatim iza nje čaša za belo vino, i na kraju iza njih i čaša za crveno vino.

     

     

    4. Salvete

     

    Koristite platnene salvete, presavijte ih i postavite sa leve strane tanjira.

     

     

    5. Kako postaviti escajg

     

    Viljuške stavite sa leve strane tanjira, a nož i kašiku sa desne. Poređajte escajg po redu korišćenja, od spolja ka unutra.

     

     

    6. So i biber

     

    Za so i biber ne postoje precizno definisane pozicije. Treba samo da se vodite pravilom da posude ili mlinove za so i biber budu lako dostupni.

     

     

    7. Raspored mesta

     

    Ukoliko vam je potrebnija formalnija i svečanija atmosfera, taj utisak ćete postići korišćenjem kartica sa imenima kojima ćete unapred odrediti raspored mesta. Ako je povod pogodan, za svaku karticu možete zakačiti i neki poklončić.

     

     

    Utisak o perfektno postavljenom stolu dodatno se pojačava kada je sto besprekorno namešten pre nego što gosti dođu. Zato sve pripremite na vreme i izvršite poslednju proveru pre očekivanog termina posete. 

     

     Izvor