Forumi » Sobno cveće

Bozicna zvezda - bolesti, razmnozavanje...

    • 1436 postova
    16. октобар 2016. 21.15.50 CEST

    Ovu prelepu biljku imala sam prilike negovati i razmnožavati, nažalost na kratko vreme. Nisam imala dobru literaturu u tom trenutku. Kasnije sam je nabavila ali bilo je kasno. Sad ćemo iz početka. Da se to ne bi i vama desilo želim da podelim sa ljubiteljima cveća ove korisne informacije.

    http://www.odlican.com/d/9066-2/dekoracija.jpg

    Ova biljka svoj privlacan izgled zahvaljuje asteskoj boginji, kojoj je zbog nesretne ljubavi prepuklo srce. Iz kapljice njene krvi izrastao je vatreni cvet - žarkocrveni cvet, okruzen tamnozelenim listićima.

    Uzgajivači su prvobitno crvene cvetove uspeli u medjuvremenu pretvoriti u ružičaste, krem i bele.

    U čemu je nevolja

    Dok sam negovala božićnu zvezdu nailazila sam na razne prepreke koje sam rešavala po osećaju.

    Kada vam listovi žute i uvijaju se, a zatim otpadaju suviše im je toplo, suvo i tamno. Redovno zalivajte, prskajte, prehranjujte i držite na svetlu.

    Kada vam se listovi na biljci smežuraju i suše u pitanju je plinska vatra. Premestite je u prostoriju u kojoj nema plina.

    Cela biljka vam je klonula, to se dešava od promaje. Sklonite je sa promaje, to nikome ne prija.

    Listovi su izobličeni i lepljivi sa zelenim insektima (zelene vaši). Isprskajte je nekim insekticidom.

    Listovi su srebrnasto prošarani. Virus srebrenja lišća. Nema leka. Unistite biljku.

    Orezivanje

    Vrsne reznice

    Ne morate je rasadjivati u ove posebne činije, možete reznice zasaditi u dvorištu krajem maja, prekriti flašom, redovno zalivati i u toku dana jednom otvoriti zatvarač na jedno pet minuta da ne bi došlo do budjanja. Ja sam tako uradila i imala pet novih biljaka.

    U njenoj domovini, po pravilu nakon cvetanja, nastaje period suše sa vrlo niskom temperaturom. Nakon toga počinje novi rast i bujanje uz obilje vlage, a pupoljci se počinju stvarati kad dani postaju sve kraći - kraći od 10 sati. Zbog toga cvećari uspevaju zatamnjivanjem postići da božićna zvezda cveta u raznim periodima tokom godine.

    Ljubitelji ove biljke će svoju biljku izneti u septembru na puno svetlo i prestati djubriti, a na kraju oktobra zatamnjivati će biljku pogodnim zaklonom od popodneva do drugog jutra.

    Vlažnost vazduha

    Nadam se da cete dugo uzivati u lepoti ove prelepe biljke :)

    Da bih vam priblizila ovu biljku koristila sam literaturu iz knjiga: Davida Longmana "Nega sobnog cveca, potpuni prikaz" i Editha Thomas "Sobno bilje".