Forumi » Dome, slatki dome

Kako se rešiti paukova

    • 65 postova
    13. октобар 2016. 22.04.44 CEST

    Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se insektima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima. Uprkos tome, paukova mreža u nekom uglu svog doma mnogima je scena koju ne žele videti.

    Mnogi se zgražavaju paukova u svom domu, čak iako znamo da su za nas ljude, potpuno bezopasni, štaviše, korisni su nam.

    Kućni pauk (Pholcus phalangioides) najčešća je vrsta iz porodice Pholcidae. Česti je stanovnik mnogih domova, a može da se nađe kako u uglovima zidova ili u podrumima vise naglavačke. Ovi žutosmeđi pauci izgrađuju velike i ravne mreže, a vreme provode sami čekajući plen. Društveni postaju samo u vreme parenja, a mogu doživeti do 3 godine. Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se insektima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima.

    Uprkos tome, paukova mreža u nekom uglu doma mnogima je scena koju ne žele da vide. Ako ste među njima, evo nekoliko prirodnih načina da se rešite ovih "podstanara".

    Eterična ulja

    Sa malo vode pomešajte eterična ulja metvice i eukaliptusa i stavite u bočicu sa raspršivačem. Prebrišite okvire vrata i prozora, čak i sa spoljne  strane kako biste sprečili da se tu "ugnijezde" kućni pauci.

    Oni ne podnose mirise tih eteričnih ulja, ali ni ruže, cimeta, citronele i lavande pa imate više mogućnosti za kombinovanje.

    Jabukovo sirće

    Neće mirisati poput eteričnih ulja, ali imaće podjednako dejstvo i ako niste ljubitelj eteričnih ulja. Pomešajte pola šolje vode i pola šolje belog sirćeta i poprskajte po svom domu gde se inače skupljaju paukovi. Samo izbegavajte prskanje po lakiranim površinama.

    Čistite iza sebe

    Mrvice hrane koje ostanu negde na podu nakon što ste pojeli tost ili nešto slično, "prizivaju" razne male nametnike kojima se pauci hrane. Nemojte im osiguravati topli dom i hranu, već počistite iza sebe kako bi vaš dom uvek bio čist i bez "nepozvanih stanara".

    Čistite i izvan kuće

    Ako nemate mrežice na prozorima, lako će vam se u dom ušunjati razni insekti, posebno ako nemate običaj očistiti i ispred vrata ili sa spoljne strane prozora. Ako želite čist dom bez insekata i paukova, čistite i unutra i spolja.

    Kore agruma

    Iako bi izgledalo loše i neuredno da po svom domu ostavljate kore od limuna ili pomorandži, možete ih ostaviti na prozorskim daskama, nameštaju skrivenom od pogleda, na vrhu frižidera i sl. Paukovi ne podnose miris citrusa i beže od njih.

    Nabavite mačku

    Ako ste ljubitelj četveronožnih ljubimaca, nabavite mačku. Ona će poterati paukove.

    Posadite lavandu ispod prozora.

    Još jedan način da paukove držite dalje od svojih prozora. Miris lavande držaće ih podalje od vaših prozora i doma.