Forumi » Dvorište i vrt

Sadnja i održavanje tuja

    • 1581 postova
    15. јул 2016. 13.10.59 CEST

     

     

    Prilikom odabira sadnica u rasadniku, najbitniji je izgled i oblik biljke. Idealna veličina sadnica je oko 1m, nisu previše male i neće presporo rasti (što veća sadnica, to brži rast), a sa druge strane nisu prevelike tako da ne treba brinuti da li će se sadnice primiti.

     

    Sadnja tuja (sadnice sa golim busenom) se obavlja u rano proleće ili u kasnu jesen, odnosno u periodu mirovanja vegetacije, kada zemlja nije smrznuta, a temperatura je iznad 0C. Kontejnirane sadnice se u principu mogu saditi tokom cele godine i postupak je za njih isti. Prvo što trebate uraditi jeste odmeravanje rastojanja između sadnih jama. Ukoliko planirate formiranje zimzelene ograde, tuje se sade redno na rastojanju u zavisnosti od svake vrste. Jako je bitno da se ne pretera u razmaku, odnosno da biljke ne budu pregusto posađene jer kasnije neće moći pravilno da se razvijaju. Kada je reč o tujama koje su kod nas najzastupljenije, a to su Thuja columna (stubasta, zapadna), Thuja smaragd (smaragdna) i Thuja orientalis (istočna) one se sade na razmaku 70-80cm. Nakon što ste odmerili rastojanje, pristupa se kopanju sadnih jama. Jama treba biti nešto veća u odnosu na sam busen biljke. Npr. ako je busen prečnika 30cm, jama treba biti dubine i prečnika barem 40cm, odnosno sa svake strane treba ostaviti malo mesta, kasnije ćete videti i zašto. Idealna pH zemlje je 5-7, odnosno blago kisela zemlja. Na dno iskopane jame prvo treba staviti sloj stajskog đubriva. Preko toga se postavlja sloj zemlje koji je pre kopanja jame bio površinski ( ta zemlja je plodnija od one koja se nalazi dublje). Ovaj deo je izuzetno bitan jer ukoliko žile dođu u direktan kontakt sa stajnjakom, djubrivo ih može „izgoreti“ i oštetiti. Potom se postavlja biljka. Trudite se da što manje oštetite busen. Ukoliko neki deo korena štrči, slobodno ga možete odseći. Vodite računa da tuja bude uspravno posađena. Oko busena se dodaje humus koji treba dobro sabiti kako ne bi došlo do stvaranja „vazdušnih džepova“. Sadnice trebaju biti posađene na istoj dubini kao što su bile u rasadniku. Na kraju, oko sadnice napravite prsten kako se voda prilikom zalivanja ne bi razlivala. Po završetku sadnje, obavezno dobro natopiti zemlju.

     

    Zalivanje i đubrenje treba vršiti po potrebi, a to ćete vremenom i sami uočiti. Tuje obožavaju redovno zalivanje, „kupanje“ (orošavanje) ali pazite da ne preterate. Previše zalivanja i dugo zadržavanje vode oko busena mogu usloviti truljenje žila, što će se manifestovati odbacivanjem grana. Tokom leta, pogotovo kada su dnevne temperature preko 30C, zalivanje se vrši isključivo uveče, kada sunce zađe ili rano ujutro, pre svitanja. Okvirno, zemlju treba natapati svaka 2 do 3 dana. U proleće i jesen, kada su temperature nešto niže, padavine dosta češće, zalivanje nije neophodno kao leti. Bez obzira na veličinu sadnica, redovno ih treba zalivati prve godine. Kasnije, kada se sadnice prime, treba znati da male sadnice zahtevaju češće zalivanje, dok one starije ređe i obilnije. Kada je reč o đubrenju, tuje možemo đubriti prevrelim stajskim đubrivom koje se najviše preporučuje. Pored toga, može se koristiti veštačko NPK đubrivo kao i tečna đubriva. Stajsko đubrivo je idealno jer u većim količinama ne može naškoditi samoj biljci (dok sa veštačkim treba biti oprezan), a pritom uzevši u obzir da je i prirodno. Kod manjih sadnica (visine do 120cm) bacaju se 2 lopate po sadnici, dok kod onih većih i nešto više đubriva. Idealan period je tokom kasne jeseni i ranog proleća.

     

    Orezivanje je takođe bitan faktor koji utiče na izled biljaka pa i celokupnog vrta. Orezuju se 2 puta godišnje i to u proleće i kasno leto. Posebnog pravila oko orezivnja praktično i da nema. Biljke orezujete onako kako Vama odgovara. Prilikom formiranja žive ograde, biljke treba pustiti da izrastu do željene visine ograde pa ih potom orezati. Vremenom će se razgranati i formirati „zeleni zid“. Eventualno, nakon zime, možete ukloniti oštećene grančice. Bitno je napomenuti da tuje jednom orezane po visini više ne rastu u visinu (ne toliko intenzivno kao ranije), već u širinu. Za topijare koristite maštu ili gotove kalupe.

     

    Zaštita u zimskom periodu - Štićenje biljaka tokom zime igra bitnu ulogu u uzgajanju ovih biljaka. Ne spominjujući manje, čak su i velike biljke u opasnosti prilikom obilnih snežnih padavina, kada mogu biti pokrivljene ili cele izvaljene iz zemlje. Da bi stesprečili narušavanje izgleda tuja, jedan od načina jeste spiralno obmotavanje biljke kanapom. Jedan deo kanapa se vezuje za samo dno biljke, za stablo, potom se spiralno obmotava oko cele biljke obuhvatajući i najmanju granu i na vrhu se vezuje. Drugi način jeste da biljku umotate npr. protivgradom mrežom i time sprečite nagomilavanje snega. Nikako ne koristite najlon! Pak, ukoliko imate veliki broj biljaka, svaki vid zaštite je besmislen i jedino što Vam ostaje jeste da redovno uklanjate, odnosno otresate biljke od snega.

     

    Sadnja tuja u posude. Tuje posađene u posudama svakako zahtevaju više pažnje i nege od onih u vrtu. Prvo na šta treba paziti jeste pravilan odabir saksije/žardinjere. Glavni problem kod tuja u posudama jeste prekomerno zadržavanje vlage. To možemo izbeći dobrim dreniranjem. Na dno saksije, kao prvi sloj, postavljamo krupniji šljunak, samo toliko da prekrije dno. Potom se stavlja tanak sloj sitnijeg šljunka i peska. Zatim se sipa zemlja, postavlja busen, nabija zemlja oko busena ( sve isto kao i kod sadnje u vrtu). Nakon sadnje obilno zaliti biljku. Biljku povremeno (piše na pakovanju koliko često) treba zaliti tečnim đubrivom. Što se tiče orezivanja, sastava zemlje, kao i zimskog štićenja, sve je isto kao i kod tuja u vrtu. Zalivanje takođe vršite po potrebi, odnosno kada vidite da se zemlja prosušila.