Forumi » Cveće

Dekorativno i otrovno bilje

    • 1581 postova
    15. јул 2016. 13.05.54 CEST

    Mnoge ukrasne biljke, čijoj se lepoti i mirisu divimo, vrlo su otrovne. Budući da su čest ukras u domu, dobro bi bilo da znamo koliko su opasne…

     

     

    Ciklama je višegodišnja biljka sa mirišljavim i krupnim cvetovima, koji mogu da budu različitih boja. U celosti je otrovna, ali najopasniji je koren, jer u svom sastavu ima saponine. Ukoliko dođe u kontakt sa čovekom može da izazove brzu i jaku dijareju. Međutim, dokazano je i njeno lekovito svojstvo u lečenju skleroze i zujanja u ušima kod starijih ljudi.

    Zumbul je stigao sa orijenta, vesnik je proleća, predivno miriše, a cvetovi su plave, ružičaste ili bele boje. Iako svojom lepotom pleni, trebalo bi sa njim rukovati oprezno jer je u celosti otrovan i kod osetljivih osoba može da izazove alergije.

    Kantarion zbog brojnih lekovitih svojstava, od davnina se koristi u medicinske svrhe. Međutim, u poslednje vreme lekari upozoravaju na toksično dejstvo njegovih sastojaka, koji mogu da izazovu zapaljenje kože (dermatitis) i kod ljudi i kod životinja, ukoliko se unese u organizam.

    Lijander je otrovna biljka, pri čemu je najveća koncentracija toksina u listovima. Međutim, on poseduje i lekovita svojstva, glikozidi lijandera koriste se kod slabe cirkulacije krvi i aritmije, a poznat je i preparat „neriolin“, koji se proizvodi u obliku tableta i rastvora.

    Šimšir je žbun, odnosno nisko drvo, visoko oko jedan metar, sa snažnim korenom. Listovi na kratkim drškama su jajasto izduženi i zimzeleni. Iako se koristi kao narodni lek protiv žutice, reumatizma, nekih kožnih oboljenja, bolesti žučnog mehura, kamena u bubregu i malarije, najnovija saznanja pokazuju da bi ga trebalo izbegavati. Poseduje u većoj količini alkaloid buksin i njegove derivate, koji su otrovni, a zabeleženi su i smrtni slučajevi zbog nestručnog korišćenja.

    Bršljan je drvenasta lijana, koja se pomoću vazdušnih korenova penje uz vertikalnu podlogu, ili puzi po zemlji. Listovi su kožasti, spiralno raspoređeni, sa lica tamnozeleni, a s naličja žućkasto-zeleni. Sadrže otrovnu materiju hederin, koja u malim količinama širi, a u većim skuplja krvne sudove i usporava rad srca. Ukoliko se to dogodi potrebno je brza reakcija i ispiranje želuca. S druge strane, bršljan se koristi u lečenju žuči i žutice, za iskašljavanje i regulisanje menstrualnog ciklusa, kod katara pluća, želuca i creva, bolesti mokraćnih organa, hipertenzije…