Forumi » Destinacije

Ako ste se zaputili u Moskvu ovo trebate znati i videti

    • 1581 postova
    18. јун 2016. 12.37.08 CEST

     

    Prestonica Rusije, najveći najistočniji grad evropskog kontinenta, je sve samo ne skromna kada se radi o njenom istorijskom i simboličnom značaju. Od mermernih statua u metrou do fantastičnih restorana na najvišem svetskom nivou, Moskva konstantno pokazuje svoju veličanstvenost. Ruski parlament zaseda u Moskvi, a grad je, takođe, i prestonica pravoslavlja u zemlji, često nazivana i „Treći Rim“.

     

    Ovaj grad kao da je predodređen da postane prestonica od samih svojih početaka, još od vremena kada je njime vladao knez Danilo Moskovski. Ambiciozan, prvi monarh tadašnje male kneževine osetio je potencijal koji Moskva ima zbog svoje ključne lokacije na raskršću velikih ruskih reka. Gradske reke su bile toliko važne za njegov razvoj da je grad i dobio ime po jednoj od najvažnijih: Moskvi. Zahvaljujući posvećenim vladarima, ova nekadašnja mala kneževina je izrasla u politički centar i versku prestonicu zemlje, što i danas predstavlja.

     

    Vladavina moskovskih kneževa je okončana kada se Ivan IV, poznatiji kao Ivan Grozni, proglasio za cara Rusije. On je naručio izgradnju najpoznatije crkve u gradu, katedrale svetog Vasilija Blaženog, nakon što je savladao Mongole pobedom u Kazanju. Tokom 1712. godine, pod vladavinom Petra Velikog, izgrađen je Sankt Peterburg koji postaje prestonica Rusije i to ostaje do boljševičke revolucije 1917. godine. Moskva postaje glavni grad Sovjetskog Saveza od 1918. godine sve do raspada države, 1991. godine.

     

    Istorija Moskve živi kroz raznovrsnu arhitekturu, od živo oslikanih crkava ukrašenih zlatnim kupolama do istaknutih staljinističkih visokih građevina. Kada se slikovita, ali oštra zima završi i pretopi u proleće, jako je prijatno pridružiti se Moskovljanima koji svoje dane provode opuštajući se u prostranim, zelenim gradskim parkovima. U ovom bujnom, živom gradu uvek postoji nešto što može povesti dušu jednog putnika u neku novu avanturu.

     

    Sta treba videti:

     

     

    02

     

    1. Crveni trg

    Sve što je Moskva danas potiče od ovog trga. Verovatno najpoznatiji trg u Evropi, simbolični je dragulj i duhovni centar Moskve. Kultna katedrala svetog Vasilija Blaženog, visoki crveni zidovi Kremlja i Lenjinov mauzolej su svi u vidokrugu. Svako putovanje u Moskvi počinje i završava se ovde.

     

     

    03

     

    2. GUM

    Raskošna robna kuća otvorena je 1892. godine, kao tržni centar za moskovsku elitu, a privremeno je samo bila zgrada vlade pod Staljinovom vlašću. Ovde će vam biti potreban pozamašan novčanik kako biste pazarili nešto u jednoj od 200 luksuznih prodavnica, ali je zato šetnja tržnim centrom besplatna i prava poslastica za radoznale oči.

     

     

    04

     

    3. Kremlj

    Utvrđeni srednjevekovni kompleks i rezidencija predsednika Vladimir Putina. U centru su, takođe, i četiri katedrale gde su sahranjeni posmrtni ostaci nekih od najeminentnijih ličnosti iz političkog sveta Rusije, poput Ivana Groznog.

     

     

    05

     

    4. VDNKh

    Ova stalna postavka i zabavni park izgrađeni su u cilju veličanja komunističke ideologije. U svojevrsnom gradu unutar grada mogu se videti ogromni prikazi sovjetske arhitekture i spomenici, uključujući i čuvenu Fontanu prijateljstva naroda, sa 16 zlatnih statua od kojih svaka predstavlja po jednu od bivših sovjetskih republika.

     

     

    06

     

    5. Hram Hrista Spasitelja

    Hram Hrista Spasitelja je najviša pravoslavna crkva na svetu što je i prikladno imajući na umu verski značaj prestonice. Staljin je izdao naredbu da se crkva demolira kada je sovjetska vlada proglasila državni ateizam. Hram je obnovljen 2000. godine, skoro 70 godina kasnije.

     

     

    6. Puškinov muzej

    Jedna od nezaobilaznih građevina ili mesta u Moskvi je svakako i Muzej A.S Puškina, jednog od najvećih pesnika iz Rusije. Nalazi se u ulici Volkhonka 12, a velelepna zgrada je oker boje koja podseća na nekakav dvorac. U muzeju postoje takozvani dani otvorenih vrata, kada se mogu videti neke retke kolekcije i to su : 6. jun -dan rođenja Puškina; 18. maj - dan muzeja itd. U njemu su uglavnom izložena dela umetnika zapadne evrope kao što su Pablo Pikaso, Šagal ili Mane. Muzej ima dva sprata koji su prelepo ukrašeni. Na prvom se naleze dela antike, kao i gipsane figure iz Egipta. Na drugom spratu su slike, grafike, skulpture srednjeg veka, stare Grčke i Rima, kao i dela najpoznatih umetnika na svetu u broju od oko 750 hiljada primeraka. Pored ovoga muzej ima i nekoliko sala u kojima se održavaju koncerti i izložbe. Postoji i deo koji je namenjen deci.

     

     

     

    7. Boljšoj teatar

    Boljšoj teatar je istorijski teatar koji je izgradio arhitekta Osip Bove, u kome se održavaju predstave baleta i opere. Boljšoj balet i Boljšoj opera se nalaze među najstarijim i najboljim baletskim i operskim pozorištima na svetu. Teatar je začetnik kompanije Boljšojske baletske Akademije, vodeće svetske škole baleta. Boljšoj teatar je bio zatvoren u periodu od 2005. do 2011. kada je izvršena detaljna rekonstrukcija. Zgradi je vraćen izgled pre sovjetskih intervencija, povraćena je akustika sale i dupliran je raspoloživ prostor podzemnom dogradnjom.

     

     

     

    8.Tretjakovskaja galerija

    Tretjakovska galerija u Moskvi je duhovni centar vizuelnog stvaralaštva Rusije. U njoj se čuva ono najbolje što je Rusija stvorila, od najstarijih ikona do ostvarenja savremenih slikara i vajara.

     

     

     

    9. Univerzitet Lomonosov

    Moskovski državni univerzitet M. V. Lomonosov je najveći i najstariji univerzitet u Rusiji, osnovan 1755. god. Centralna kula sa 36 spratova visoka je 240 m i bila je opasana sa 4 ogromna krila za studentski smeštaj. Govori se da sadrži 30 km hodnika i 5000 soba.

     

     

     

    10. Moskovski metro

    Moskovski metro je podzemna železnica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svetu. Poznat je po veoma lepo ukrašenim stanicama urađenim u bogatom socrealističkom stilu. Moskovski metro ukupno ima 282,4 km pruge, 12 linija i 173 stanice. Prosečnim radnim danom u metrou se preveze 8-9 miliona putnika.

     

     

    11. Novodevični manastir

    Novodevični manastir ili Manastir Smolenske Bogorodice  je jedan od najpoznatijih manastira u Moskvi i klaustara u celoj Rusiji. Naziv "Novodevični" mu je dat kako bi se razlikovao od ženskog klaustra Manastira Voznesenja u Moskovskom Kremlju koji je bio poznat kao "Starodevični manastir". Kako je njegova arhitektura iz 16. i 17. veka ostala gotovo netaknuta, 2004. godine upisan je na UNESKO-v Spisak mesta Svetske baštine u Evropi.

     

    Save


    Poslednja izmena: 18. јун 2016. 12.38.27 CEST"