Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

Triada, trojanac koji preusmerava korisnike

    • Moderator
    • 779 postova
    16. јун 2016. 13.01.51 CEST

    Trojanac za Android, Triada, preusmerava korisnike na sajtove koje biraju kriminalci

     

    Trojanca za Android nazvanog Triada otkrili su istraživači kompanije Kaspersky Lab u martu ove godine a ubrzo je ovaj veoma opasan malver dobio ažuriranje u obliku modula koji mu omogućava da preusmerava korisnike Android telefona na sajtove koje biraju sajber kriminalci.

     

    Zbog njegove kompleksnosti, stručnjaci Kaspersky Laba uporedili su ovaj malver sa malverima za Windows uređaje. Malver se teško detektuje, modularan je i prema mišljenju stručnjaka delo je profesionalaca.

     

    Ono zbog čega je ovaj malver izuzetno opasan je činjenica da koristi Zygote, deo operativnog sistema Android uređaja bez koga ne bi bio moguć rad aplikacija.

     

    Od trenutka kada je otkriven, stručnjaci su pomno pratili razvoj trojanca Triada i tako uočili pojavu novog modula koji ubacuje DLL u procese četiri browsera (Android browser, 360 Secure Browser, Cheetah browser i Oupeng browser).

     

    Kada primeti da browser dobija novi URL koji pokušava da učita, novi modul trojanca Triada obaveštava C&C server o tome kom URL-u browser pokušava da pristupi, posle čega će korisnik ili dospeti na sajt koji je nameravao da poseti ili će URL biti zamenjen, pa će korisnik Androida videti stranicu koju su izabrali kriminalci.

     

    Iz Kaspersky Laba kažu da su kriminalci ovaj modul uglavnom koristili za isporučivanje reklama, u većini slučajeva preotimajući početnu stranicu browsera, ili njegov podrazumevani pretraživač.

     

    U suštini, modul funkcioniše kao i svaki adware za desktop računare, samo na Android uređajima.

     

    Modul je otkriven 15. marta, a stručnjaci Kaspersky Laba koji su ga otkrili kažu da su kriminalci koji stoje iza ove kampanje odustali od nje. Ipak, treba reći da ovaj modul ima veliki potencijal. Način na koji on radi omogućava kriminalcima presretanje pokušaja prijavljivanja na naloge i preusmeravanje korisnika na fišing sajtove, što bi im omogućilo da dođu u posed lozinki korisnika.

     

    Kriminalci su bili veoma kreativni kada su pravili modul, ali ne i dovoljno pametni kada je trebalo u potpunosti iskoristiti njegove mogućnosti.

     

    Stručnjaci Kaspersky Laba kažu da su sajber kriminalci koji su specijalizovani za Android veoma lenji - za njih je lakše da direktno kradu novac, na primer, uz pomoć trojanaca koji šalju SMS poruke na premijum brojeve, ili oponašaju prozore aplikacija banaka. Ipak, oni upozoravaju da je u poslednje vreme upadljivo da su pojedini sajber kriminalci počeli da proučavaju strukturu operativnog sistema, proširujući repertoar svojih tehničkih veština i pokrećući sofisticirane napade, kao što su napadi trojanca Triada.

    Kaspersky Lab je detektovao ovaj modul na samo 247 uređaja, a većina zaraženih uređaja nalazi se u Rusiji, Indiji, Ukrajini, Indoneziji i Alžiru.

    Save

    Save


    Poslednja izmena: 16. јун 2016. 13.05.07 CEST"